Μπορεί στην κυβέρνηση να ελπίζουν σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, ωστόσο, οι κίνδυνοι νέου εκτροχιασμού και η δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων παραμένει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό σε ό,τι αφορά τους 8 τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και που θεωρούνται πραξικοπηματίες από την Άγκυρα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν πείθονται με το γεγονός ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα, επομένως δεν υπάρχει αντικείμενο… τουρκικών παζαριών. Το αντίθετο, φοβούνται ότι θα μπορούσαν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να προσπαθήσουν να τους απαγάγουν από ελληνικό έδαφος, εφόσον βεβαίως βρουν το μέρος στο οποίο είναι κρυμένοι και φυλάσσονται από αστυνομικούς.
Αλλωστε, οι Τούρκοι το έχουν κάνει και σε άλλες χώρες, δηλαδή να απαγάγουν πολίτες και να τους μεταφέρουν στην Αγκυρα για να τους δικάσουν και να τους φυλακίσουν. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια ενέργεια πιστεύοντας ότι η Ελλάδα έχει χαλαρώσει έπειτα από την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας, παραμένουν σε ισχύ και είναι μάλιστα δρακόντεια.
Υπάρχει πάντα η ανησυχία όχι μόνο να απαχθούν αλλά και να αποπειραθεί κάποιος να τους σκοτώσει.
Οι οκτώ αξιωματικοί απελευθερώθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού τον περασμένο Μάιο και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο, ο οποίος για την ασφάλειά τους παραμένει μυστικός και φρουρείται. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου δόθηκε πολιτικό άσυλο και στον τρίτο από τους οκτώ Τούρκους που εισήλθαν στη χώρα μας με στρατιωτικό ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, τον Ιούλιο του 2016.
Η Επιτροπή Ασύλου αναμένεται να αποφανθεί και για τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς και όπως εκτιμάται οι αποφάσεις θα ακολουθήσουν την ίδια τροχιά για τους αιτούντες άσυλο. Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών – τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ως γκιουλενιστές – είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούσαν τις ελληνικές δικαστικές Αρχές για «απόφαση – σκάνδαλο».