Σε άντρο ληστών έχουν μετατραπεί ο λόφος του Φιλοπάππου και ο πεζόδρομος του Θησείου, ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της Αθήνας τόσο από τουρίστες όσο και από Αθηναίους, καθώς από τις αρχές του 2018 έχουν σημειωθεί 230 επιθέσεις (δηλαδή μία κάθε ημέρα) από τουλάχιστον τέσσερις-πέντε συμμορίες κακοποιών οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα. Τελευταίο θύμα ένας 25χρονος Ελληνας –που εργαζόταν στη Γλασκώβη και είχε έλθει στην Ελλάδα για διακοπές –ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Μαζικές επιθέσεις
Ο θάνατος του άτυχου 25χρονου που έπεσε από τα βράχια στου Φιλοπάππου κατά τη διάρκεια συμπλοκής του με ληστές που τον απειλούσαν με σπασμένο μπουκάλι αποτελεί την κορύφωση μιας δραματικής κατάστασης με συνεχείς μαζικές επιθέσεις –πολλές εξ αυτών αιματηρές –περισσότερων από 100 αδίστακτων ποινικών κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακισταν, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές στο πιο τουριστικό μέρος της Αθήνας. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανής κατάσταση την οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. παρά τα συνεχή προειδοποιητικά έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα ληστρικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί την ώρα που περιπολούν αστυνομικοί στην περιοχή ή βρίσκονται επί τόπου για να ερευνήσουν άλλη εγκληματική επίθεση! Επιπλέον, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται, οι αστυνομικές περιπολίες είναι «ρηχές», μένουν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και δεν εισέρχονται στην «καρδιά» του δασυλλίου όπου και σημειώνονται οι επιθέσεις.
Παρ’ ότι οι διωκτικές αρχές έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε περίπου 80 συλλήψεις και 23 άτομα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει η ανησυχία νέου κύκλου αίματος στα πέριξ της Ακρόπολης και ιδιαίτερα στην περιοχή του Φιλοπάππου. Οι συμμορίες φαίνεται να ανατροφοδοτούνται και οι ποινικοί να εφορμούν στον λόφο του Φιλοπάππου από μονοπάτια που βρίσκονται σε πέριξ περιοχές (Κουκάκι, Πετράλωνα κ.λπ.) και ύστερα να αναζητούν εκεί εύκολη διαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «σύνορα» του Φιλοπάππου με τον αστικό ιστό υπάρχουν περισσότεροι από 50 δρόμοι που καταλήγουν στο δασύλλιο. Οι κακοποιοί έχουν στόχο τα 1.000 κατά μέσο όρο άτομα που βρίσκονται κάθε στιγμή στα 700 στρέμματα του Φιλοπάππου και έχουν την ψευδαίσθηση μιας… ήσυχης βόλτας. Ο κλεφτοπόλεμος που εξελίσσεται στην περιοχή καθημερινά δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, οι δε δεκάδες ληστές επιτίθενται κατά βούληση χωρίς να αφήνουν σχεδόν ποτέ ίχνη…
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. η επίθεση κατά του 25χρονου και μιας 23χρονης από την Πορτογαλία την οποία είχε γνωρίσει προσφάτως σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στην περιοχή του Φιλοπάππου προς την πλευρά του Κουκακίου, όπου τα βράχια είναι ιδιαίτερα ψηλά.
Τους δύο νεαρούς που κάθονταν αμέριμνοι στην περιοχή φαίνεται να προσέγγισαν αρχικά δύο αλλοδαποί, ένας εκ των οποίων φέρεται να ζήτησε προσχηματικά τσιγάρο. Εκείνοι αρνήθηκαν να του μιλήσουν και λίγο αργότερα οι δύο αλλοδαποί επανεμφανίστηκαν μαζί με ένα τρίτο άτομο –πιθανόν ομοεθνή τους –το οποίο κρατούσε σπασμένο μπουκάλι ή κι άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Οι δύο από τους κακοποιούς επιχείρησαν να αρπάξουν χρήματα και κινητό από τον άτυχο 25χρονο, ενώ ο τρίτος προσπάθησε να αφαιρέσει χρήματα από την 23χρονη φίλη του. Σύμφωνα με τις αρχικές μαρτυρίες ο 25χρονος στην πάλη του με τους αδίστακτους ληστές έχασε την ισορροπία του και βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του στα βράχια.
Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη μαρτυρία της κοπέλας από την Πορτογαλία, αφού μπορεί να αναγνωρίσει τους δράστες από τον κύκλο των προσαγωγών υπόπτων από την ευρύτερη περιοχή και με βάση προηγούμενα δεδομένα των αρχών ασφαλείας. Και αυτό γιατί όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «οι δράστες αυτών των επιθέσεων δεν αφήνουν συνήθως ίχνη (αποτυπώματα, DNA) ενώ χρησιμοποιούν αυτοσχέδια όπλα που μετά πετάνε. Ετσι αν δεν συλληφθούν επ’ αυτοφώρω ή από τις αναγνωρίσεις των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους. Επιπλέον εξετάζουμε υλικό από κάμερες που πιθανόν «κάλυψαν» τον τρόπο διαφυγής τους. Επιπλέον θα προχωρήσουμε, με μικρές ελπίδες ανεύρεσης στοιχείων, σε σάρωση κινητών στο σημείο της επίθεσης. Επίσης μεγάλο ζητούμενο είναι, όπως και στην υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη και σε άλλες περιπτώσεις, τι συμβαίνει με τους κλεπταποδόχους κ.λπ.».
Εγκλήματα χωρίς τιμωρία
Η δράση των αλλοδαπών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που επιτίθενται μαζικά σε Ελληνες αλλά και τουρίστες πέριξ της Ακρόπολης άρχισε να γίνεται εφιάλτης για την ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές του 2018, όταν οι ληστρικές αυτές ενέργειες άρχισαν να πληθαίνουν. Η εικόνα που δινόταν ήταν ότι «αλλοδαποί που έχουν έλθει στη χώρα μας κυρίως την τελευταία διετία αντελήφθησαν πως στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη μπορεί να προχωρούν ανενόχλητοι σε δεκάδες «προσοδοφόρες» ληστρικές επιθέσεις».
Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές Μαρτίου: λίγες ώρες μετά την εξάρθρωση ομάδας Αλγερινών σημειώθηκε αιματηρή επίθεση εναντίον 19χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο αλλά διέφυγε τον κίνδυνο.
Οι αστυνομικοί δεν περιπολούν στα επικίνδυνα σημεία
Τον Απρίλιο του 2018 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο (το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής») για την αστυνόμευση στην περιοχή. Οπως ομολογείται στο σχετικό έγγραφο, «ληστείες λαμβάνουν συνήθως χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-03.00), με αυξητική τάση το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στον λόφο Φιλοπάππου, καθώς και στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου. Συνηθέστερα οι δράστες δραστηριοποιούνται σε ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων (σπανιότερα και σε ομάδες των 8-10) και με τη χρήση λεκτικής βίας, υπό την απειλή αιχμηρών αντικειμένων, προβαίνουν σε αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από τα θύματά τους».
Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση υπήρχαν στην περιοχή τέσσερις αστυνομικοί από κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ. Ομως, σύμφωνα με το σχέδιο κινήσεων και περιπολιών που παρουσιάζει «Το Βήμα», οι αστυνομικοί κινούνται περιφερειακά και όχι στα σημεία όπου καταγράφονται οι εγκληματικές ενέργειες στην άλλη πλευρά του λόφου.
Επιπλέον στον σχετικό σχεδιασμό – που έχει πενιχρά αποτελέσματα – ζητείται να υπάρχει ροή πληροφοριών για τα άτομα της περιοχής με «παραβατικές συμπεριφορές». Επίσης, σύμφωνα με άλλους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «στις τρεις-τέσσερις εξαρθρώσεις συμμοριών της περιοχής επιχειρήθηκε να επιρριφθούν κατηγορίες και για επιθέσεις που δεν είχαν πραγματοποιήσει. Ετσι δεν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι ασύλληπτοι ληστές και η κατάσταση στου Φιλοπάππου γίνεται ανεξέλεγκτη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ