Ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976, αλλά μόνο σε πρωταπριλιάτικη φάρσα δεν εξελίχθηκε. Σαράντα δύο χρόνια μετά, η «χειροποίητη» επιχείρηση κατασκευής PC που πρωτολειτούργησε σε ένα γκαράζ στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ιστορία η χρηματιστηριακή αξία της οποίας υπερέβη το 1 τρισ. δολάρια (κάπου 862.317.224.800 ευρώ). H Apple Inc. απασχολεί σήμερα περισσότερους από 123.000 εργαζομένους (οι 12.000 εξ αυτών φιλοξενούνται σε ένα νεότευκτο «διαστημόπλοιο» διά χειρός Νόρμαν Φόστερ στο Κουπερτίνο) και έχει πλειστάκις αναδειχθεί το πιο πολύτιμο brand επί Γης. Ηδη από τον Ιανουάριο του 2016 είχε ξεπεράσει και το 1 δισ. εν λειτουργία συσκευές ανά τον πλανήτη –μία για κάθε 7 ανθρώπους.
Αναρωτιέστε σε τι ακριβώς μεταφράζεται το success story με τα 12 μηδενικά και τις 4 τελείες; Αν έπρεπε να μετρήσετε, ένα προς ένα, 1 τρισ. μονοδόλαρα, θα χρειαζόσασταν 31.709 χρόνια –με την προϋπόθεση ότι μετράτε γρήγορα. Αν πάλι τα τοποθετούσατε το ένα επάνω στο άλλο, θα καλύπτατε το 1/4 της απόστασης Γη – Σελήνη.
Τον δρόμο στις παγκόσμιες οικονομικές πρωτιές είχαν ανοίξει τις προηγούμενες δεκαετίες άλλοι ογκόλιθοι της τεχνολογίας. Το ημερολόγιο έδειχνε 1987 όταν η ΙΒΜ έσπασε το φράγμα των 100 δισ. δολ., για να ακολουθήσει το 1999 η Microsoft του Μπιλ Γκέιτς με 500 δισ. δολ. Η Apple πάντως δεν νιώθει μοναξιά στην κορυφή. Σοβαρή υποψηφιότητα για τον στόχο του 1 trillion έχουν θέσει και οι άσπονδοι γείτονές της στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, Google και Amazon –σήμερα τα ρετιρέ του πλούτου καταλαμβάνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ. Ως και ο μεγαλοεπενδυτής και τσακάλι των διεθνών αγορών Γουόρεν Μπάφετ αύξησε το μερίδιό του σε μετοχές Apple τον περασμένο Μάιο, προσθέτοντας 75 εκατομμύρια τεμάχια στα 165 εκατ. που ήδη κατείχε.
Οσο για την καταναλωτική αφοσίωση στην προϊοντική γκάμα της Apple, αυτή είναι παροιμιώδης και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει επίπεδα οπαδισμού (ειδικά στις τάξεις των graphic designers και των απανταχού millennials). Για αυτό ευθύνονται φυσικά η conceptual στρατηγική marketing, το λιτό, θελκτικό packaging, το πολυδιαφημισμένο λειτουργικό των high-end μικρογλυπτών, σε συνδυασμό με την ετήσια ιεροτελεστία παρουσίασής τους και την πώλησή τους σε καταστήματα που περισσότερο θυμίζουν μουσεία σύγχρονης τέχνης. Με λίγα λόγια, δεν αγοράζεις απλώς γκάτζετ, ενστερνίζεσαι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Ή αλλιώς, «Once you go Mac, you never go back», όπως ομνύουν οι σκληροπυρηνικοί κομπιουτεράδες προκαλώντας την απορία, ακόμα και τη χλεύη των «αμύητων».
Δεν ήταν πάντα έτσι. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς υπερήφανους κατόχους iPhone X των 1.000 δολαρίων ήταν αγέννητοι όταν στα μέσα των 90s η Apple ταλαντευόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η μετοχή της παρέπαιε και ο ιδρυτής της κουνούσε το μαντίλι. Σύντομα ο Τζομπς θα επέστρεφε μετά βαΐων και κλάδων για να σώσει την παρτίδα και να ανταμείψει όσους καρτερικούς επενδυτές έμειναν με τις μετοχές στο χέρι. Σήμερα πίνουν νερό (ή μάλλον Dom Pérignon) στο όνομά του.
Εχοντας επανεφεύρει τον πυρήνα της ύπαρξής της, έχοντας καλύψει το κενό της πρόωρης απώλειας του ιδρυτή της, έχοντας αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 100% και έχοντας πουλήσει σχεδόν τα πάντα στους πάντες –από Mac και MacBook, iPod και iPad, iPhone και iWatch, έως μουσική στο iTunes και εφαρμογές στο App Store – η Apple φιγουράρει ως ένας εφτάψυχος επιζών της φούσκας των dot.com. Σίγουρα όχι ως απαγορευμένος καρπός.
Οταν ο Τιμ διαδέχθηκε τον Στιβ
Ο σημερινός CEO της Apple, Τιμ Κουκ, διαδέχθηκε στα ηνία τον Στιβ Τζομπς στις 24 Αυγούστου 2011 με αποστολή να πάει τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα ακόμα «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά». Ο 57χρονος μηχανικός από την Αλαμπάμα, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 20 χρόνια υπηρεσίας στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας και κατέχει μετοχές της αξίας 120 εκατ. δολαρίων, δηλώνει φανατικός της γυμναστικής και της ευζωίας, περιφρουρεί την ιδιωτική του ζωή, στέλνει e-mails στους υφισταμένους του στις 4.30 τα ξημερώματα, ομολογεί ότι «είδε τον κόσμο διαφορετικά» όταν διαγνώστηκε λανθασμένα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι το μοναδικό μέλος της ελιτίστικης λίστας Forbes 500 που δηλώνει ανοιχτά γκέι, ενώ έχει αποκαλύψει ότι σκοπεύει να διοχετεύσει το σύνολο της περιουσίας του σε δωρεές και φιλανθρωπίες.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018.