SOS στο Λιμενικό λόγω ελλείψεων

Αναπάντητα παραμένουν ερωτήματα ως προς τα αντανακλαστικά που επέδειξαν στελέχη του ΛΣ νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν εκατοντάδες πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι σε ακτές στο Μάτι και έψαχναν εναγωνίως ένα σκάφος να τους σώσει. Μία από τις παραμέτρους που εξετάζεται είναι γιατί ενώ η φωτιά κινούνταν με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, δεν υπήρξε μέριμνα για άμεση αποστολή θαλάσσιων μέσων προκειμένου να επέμβουν και, εφόσον χρειαστεί, να κάνουν διάσωση (όπως και έγινε μεταγενέστερα).

Αναπάντητα παραμένουν ερωτήματα ως προς τα αντανακλαστικά που επέδειξαν στελέχη του ΛΣ νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν εκατοντάδες πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι σε ακτές στο Μάτι και έψαχναν εναγωνίως ένα σκάφος να τους σώσει.Μία από τις παραμέτρους που εξετάζεται είναι γιατί ενώ η φωτιά κινούνταν με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, δεν υπήρξε μέριμνα για άμεση αποστολή θαλάσσιων μέσων προκειμένου να επέμβουν και, εφόσον χρειαστεί, να κάνουν διάσωση (όπως και έγινε μεταγενέστερα).
Από τη στιγμή που δόθηκε το σήμα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης στις 19.08, λιμενικοί έσωσαν πάνω από 700 ανθρώπους και, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ήταν κάτι πρωτόγνωρο στον σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας του ΛΣ.
Αναφορικά με τα ερωτήματα, όπως όλα δείχνουν, αυτά αναμένεται να απαντηθούν κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αξιωματικοί του ΛΣ πάντως περιορίζονταν να πουν με νόημα πως «όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε να γίνουν και αυτό θα αποδειχθεί και κατά την έρευνα του εισαγγελέα».
Τα κενά κυρίως σε λιμενοφύλακες είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του ΛΣ, που ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένει την έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, ενώ από το επόμενο έτος η εισαγωγή στις σχολές θα γίνεται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πριν από λίγες ημέρες στο «Βήμα» έφτασε μια επιστολή η οποία εστάλη από ενδιαφερομένους στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την προκήρυξη πρόσληψης 199 λιμενοφυλάκων, ζητώντας από το υπουργείο Ναυτιλίας να γνωστοποιήσει άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό.
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου κλιμάκιο της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας όπου διαπίστωσε πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη χρησιμοποίηση των σκαφών λόγω του μονού πληρώματος που διαθέτουν, ενώ υπάρχει και έλλειψη χαμηλόβαθμου προσωπικού.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Αθανάσιος Τσατσουλής, στη Ραφήνα θα έπρεπε να υπάρχουν άλλοι 15 συνάδελφοι για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν επαρκώς, ενώ κατόπιν εορτής αποφασίστηκε να υπάρχει τριπλό πλήρωμα, δηλαδή επί 24ώρου βάσεως θα υπάρχουν λιμενικοί για να μπορούν να αποπλεύσουν άμεσα τα σκάφη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.