«Επανεκκίνηση της χώρας με την επιλογή των πολιτών μέσα από εκλογές που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο» ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για «εγκληματικές ελλείψεις στην προετοιμασία, απουσία συντονισμού και τραγική διαχείριση» της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ανεπανόρθωτη φθορά

Στο «κάδρο» των ευθυνών αυτή τη φορά βρίσκεται για τη ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες που καταβάλλονται από κυβερνητικής πλευράς να μείνει αλώβητος. Οπως θεωρούν σχετικά, «η διαχείριση της κρίσης, οι ανεπάρκειες, η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και βεβαίως η απουσία προηγούμενων πολιτικών παρεμβάσεων για αποκατάσταση της νομιμότητας που θυμήθηκε τώρα η κυβέρνηση –αυθαίρετα κ.λπ. –«ακουμπούν» και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η φθορά που έχει υποστεί το προφίλ του Πρωθυπουργού μετά και την ασύλληπτη καταστροφή που συντελέστηκε στο Μάτι, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς (έφθασαν τους 93), είναι συντριπτική στη συνείδηση των πολιτών. Πιστεύουν δε ότι όσες παρεμβάσεις κατόπιν εορτής και να γίνουν, είναι τόσο βαρύ το εθνικό πλήγμα, που «θα τον ακολουθεί διαρκώς».
Ο Κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα του κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι σέρνει τη χώρα «σε ένα νέφος τοξικότητας, καχυποψίας και κατάθλιψης» και ότι προσποιείται πως αναλαμβάνει τις ευθύνες του, επιχειρώντας επικοινωνιακή διαχείριση της μεγάλης τραγωδίας. Με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το Λαύριο για κατεδάφιση των αυθαιρέτων, στη ΝΔ διερωτώνται «ποιος εμπόδισε τον κ. Τσίπρα τριάμισι χρόνια που κυβερνά να διευθετήσει τις παρανομίες με τα αυθαίρετα, ή να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα στην Αττική;».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι η προσωποποίηση των ευθυνών στον επικεφαλής της κυβέρνησης δεν συνιστά απλώς μια επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά μια επιβεβλημένη πολιτική στάση ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές ευθύνες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, η οποία δεν ήταν νομοτελειακή. Οπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Ν. Δένδιας με αφορμή το νέο πλαίσιο που ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα για την πολιτική προστασία, αυτό ήδη υπήρχε από το 2014 και εμπεριέχεται στον Νόμο 4249, όπου υπήρχε συσσωρευμένη η εμπειρία από τις φωτιές του 2007, όμως «ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του ήρθε να τα αλλάξει όλα, δεν είχε ιδέα περί τίνος πρόκειται και μέσα από τις αμέλειες και την τραγική τους διαχείριση χάθηκαν σχεδόν 100 ανθρώπινες ζωές». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί αυτό το πράγμα. Εγινε επειδή η οργανωτική δομή ήταν ανεπαρκής και επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στις συγκεκριμένες θέσεις τα έκαναν όλα λάθος».
Στο μικροσκόπιο της Πειραιώς βρίσκεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα εις βάρος της με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, την οποία η ΝΔ αμφισβητεί ευθέως.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» υπενθυμίζοντας τα προνομοθετημένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου, τον αυστηρό μηχανισμό εποπτείας και βεβαίως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ανησυχία για την οικονομία

Επίσης, στη ΝΔ δεν είναι καθόλου ήσυχοι όσον αφορά τη στάση των αγορών. Οι σχετικές προειδοποιήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς του κόμματος, ενώ οι πιέσεις που δέχονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Στην Πειραιώς δεν αποκλείουν μεγάλες πιέσεις από τις αγορές, οι οποίες, όπως εκτιμούν, μάλλον θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές.
Είναι σαφές άλλωστε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ρότα εκλογών, καθώς θεωρεί ότι «η κυβέρνηση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τον κύκλο της» και ότι «μετράει μήνες», υπογραμμίζοντας πως με τον ανασχηματισμό «δεν πρόκειται να περισώσει ούτε καν επικοινωνιακά τη θλιβερή εικόνα ανικανότητας και ανεπάρκειας που εμφάνισε». Η πρόσφατη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη (μέσω της «Athens Voice») σήμανε ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία προς τις εκλογές, (προ)καλώντας τον κ. Τσίπρα «αντί να στήσει φιέστες στις 20 Αυγούστου, να προκηρύξει εκλογές και μετά από τέσσερις εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον».
Για τον πρόεδρο της ΝΔ, εδώ που έχουμε φτάσει όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια επανεκκίνηση, «ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές», οι οποίες, όπως επισήμανε, θα γίνουν, όμως «το ζήτημα είναι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα» καθώς «δεν έχουμε το περιθώριο για άλλον χαμένο χρόνο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ