Οι εταιρείες αλλάζουν

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη Folli Follie έχουν ενεργοποιήσει τις δικαστικές αρχές, κάποιες άλλες εταιρείες δρέπουν τους καρπούς της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και προσελκύουν ποιοτικούς επενδυτές στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη Folli Follie έχουν ενεργοποιήσει τις δικαστικές αρχές, κάποιες άλλες εταιρείες δρέπουν τους καρπούς της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και προσελκύουν ποιοτικούς επενδυτές στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της εισηγμένης Π. Πετρόπουλος, στην οποία το γνωστό επενδυτικό fund Brevan Howard Asset Management απέκτησε το 16,32% του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 9μελές ΔΣ της εταιρείας μετέχει μόνο ένα μέλος της οικογένειας Πετρόπουλου και τα επτά μέλη είναι ανεξάρτητα.
Η εταιρική διακυβέρνηση έκρινε και τη μάχη στην Ελλάκτωρ. Παρά το ευκρινές business plan της οικογένειας Μπόμπολα, τα ξένα επενδυτικά funds προτίμησαν να δώσουν το τιμόνι στην οικογένεια Καλλιτσάντση, η οποία δεσμεύτηκε να διοικήσει την εταιρεία με ένα νέο ΔΣ απαρτιζόμενο από τέσσερα ανεξάρτητα μέλη και μόνο δύο παρουσίες από τους βασικούς μετόχους.
Από το χρηματιστηριακό μπουμ του 1999 και μετά γεννήθηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης (Corporate Governance) αφού εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές απέκτησαν μετοχές σε εταιρείες που μέχρι τότε είχαν οικογενειακό χαρακτήρα. To θεσμικό πλαίσιο καθορίστηκε το 2002 με τους νόμους 3016 και 3091.
Μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης επιδιώκεται η υπεύθυνη οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν οι εταιρικοί στόχοι και καθιερώνονται συστήματα παρακολούθησης και αποτίμησης των εταιρικών κινδύνων. Βασικός όμως στόχος είναι να εξασφαλιστεί η διαφάνεια των πεπραγμένων της διοίκησης έναντι των μικρομετόχων.
Μεταξύ άλλων, οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης προβλέπουν: να είναι άλλο πρόσωπο ο πρόεδρος και άλλο ο διευθύνων σύμβουλος, να απαγορεύονται οι συναλλαγές μεταξύ των μεγαλομετόχων και της εταιρείας, η επιτροπή ελέγχου από ανεξάρτητα μέλη να παρακολουθεί τις οικονομικές καταστάσεις και να ελέγχει τους ελεγκτές. Απλά πράγματα που πήρε καιρό να τα υιοθετήσει η ελληνική επιχείρηση αλλά από εδώ και πέρα θα αποτελούν μονόδρομο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.