Την ανάσα του ανταγωνισμού για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης που οδήγησε στη συγκέντρωση του κλάδου σε τέσσερις συστημικούς ομίλους θα αρχίσουν να αισθάνονται σε λίγους μήνες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο νέα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ μερίδια στον τομέα των πληρωμών διεκδικούν και μικρότερα σχήματα μέσω αδειών ηλεκτρονικού χρήματος που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την εξοικείωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες, ως απόρροια των capital controls, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων παικτών, οι οποίοι διαβλέπουν στην τρέχουσα συγκυρία μια μοναδική ευκαιρία για διείσδυση στην εγχώρια αγορά. Και αυτό διότι θεωρούν πως οι αδυναμίες των μεγάλων τραπεζών, δηλαδή το κοστοβόρο δίκτυό τους και το βάρος των «κόκκινων» δανείων, δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο για νέα εγχειρήματα.
Με όπλο την τεχνολογία και την προώθηση νέων εργασιών σε μεγάλο βαθμό μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, οι επίδοξοι… τραπεζίτες θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν πελάτες από τους μεγάλους του κλάδου, με δύο βασικά πλεονεκτήματα: την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση μέσω ενός μικρού δικτύου καταστημάτων και την προσφορά καλύτερων όρων σε καταθέσεις και δάνεια, στον βαθμό που τους το επιτρέπει το χαμηλό κόστος λειτουργίας.
Αναλυτικότερα, το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπουν στην τελική ευθεία δύο εν εξελίξει projects:
l Η Praxia Bank, πρώην Credicom, η οποία βρίσκεται σε φάση αύξησης κεφαλαίου 250 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα καλύψει το fund Atlas Capital, στοχεύει μέσω της τραπεζικής άδειας που διαθέτει να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Εμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
l Η Επενδυτική Τράπεζα, που ανήκει στον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Κύπρου, θα πουληθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις ενδιαφερομένους που έχουν περάσει στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Πρόκειται για τον όμιλο Βαρδινογιάννη, την κινεζική Fosun και την επενδυτική εταιρεία Blackstone. Διαθέτοντας πλήρη τραπεζική άδεια, «καθαρό» ενεργητικό και ελάχιστα καταστήματα, θα αποτελέσει το όχημα των νέων μετόχων της για… δουλειές στο ελληνικό banking.
Εμφαση στους μικρομεσαίους
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο νέες τράπεζες θα εστιάσουν στην προσέλκυση καταθέσεων, προβάλλοντας τους χαμηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και προσφέροντας καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τους συστημικούς ομίλους. Από την άλλη πλευρά, στα δάνεια θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών στην επιχειρηματική πίστη και ειδικά στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς εκτιμάται ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα εκδηλωθεί υγιής ζήτηση για νέο δανεισμό.
Σημειώνεται πώς μία ακόμα λιγότερο σημαντική τράπεζα θα μπορούσε να μπει… σφήνα στους μεγάλους. Ο λόγος για την Attica Bank, η οποία με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησής της βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της και την τακτοποίηση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Η τράπεζα διατηρεί αυτή τη στιγμή υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, οι επισφάλειες βρίσκονται χαμηλότερα κατά 50% σε σχέση με τους συστημικούς ομίλους, το δίκτυο των καταστημάτων της είναι μικρό, ενώ έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος μεγάλος κύκλος περικοπής των λειτουργικών δαπανών της. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να βρεθεί ενδιαφερόμενος που θα τη χρησιμοποιήσει για να εισέλθει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας ένα σημαντικό ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου και αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ.
Η απάντηση των «4» στις προκλήσεις της εποχής
Οι συστημικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και προετοιμάζονται για την… επίθεση που θα εξαπολύσουν τα επόμενα χρόνια οι νέοι ψηφιακοί ανταγωνιστές τους. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:
l Αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων, με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της δημιουργίας ειδικών χώρων εξυπηρέτησης του κοινού για την πραγματοποίηση συναλλαγών εκτός γκισέ.
l Αναβάθμιση των εναλλακτικών καναλιών (e-banking, mobile banking) με στόχο να γίνουν περισσότερο εύχρηστα και ελκυστικά στην πελατεία τους, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και διεκπεραίωσης αιτημάτων που μέχρι σήμερα απαιτούσαν την επίσκεψη σε κατάστημα (π.χ. επικαιροποίηση εγγράφων).
l Δημιουργία νέων προϊόντων που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των παραπάνω ηλεκτρονικών δικτύων, τόσο στον τομέα των καταθέσεων όσο και σε αυτόν των δανείων, με καλύτερους όρους.
Μέσα από αυτές τις αλλαγές είναι δυνατή η εξοικονόμηση κόστους και η σταδιακή μετατροπή των τραπεζικών μονάδων σε χώρους σύσφιγξης των σχέσεων με τους πελάτες, στους οποίους θα παρέχονται κατά βάση υπηρεσίες συμβουλευτικής και θα προωθούνται πιο σύνθετα προγράμματα, που προϋποθέτουν τη διά ζώσης επαφή με τον ενδιαφερόμενο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ