Ο πρωθυπουργός έβγαλε πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το παρουσίασε με επισημότητα μεγάλη στο Λαύριο.
Απέδωσε το κακό στην κλιματική αλλαγή, στα αυθαίρετα και στις πολιτικές που τα ευνόησαν, όπως και στις δυνάμεις που εμπορεύτηκαν την οικοπεδοποίηση, την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση.
Είπε χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν »έλειψαν οι γενναίες πολιτικές αποφάσεις» και κάλεσε τους πολίτες, να συνταχθούν μαζί του ώστε »να γκρεμίσουμε τις στρεβλώσεις» και έτσι »να προετοιμαστούμε καλύτερα» για όσα προφανώς αντίστοιχα φαινόμενα ακολουθήσουν.
Και αφού είπε όλα αυτά και επανέλαβε ότι τίποτε δεν θα ξεχαστεί ,δεσμευόμενος ότι όλα, τα πώς και τα γιατί, θα διερευνηθούν σε βάθος, εξήγγειλε τις κατεδαφίσεις 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική και άλλες 19 δράσεις προς την αυτή κατεύθυνση.
Ουσιαστικά θέλησε να περιορίσει τη συζήτηση στη ζώνη των αυθαιρέτων και να αποφύγει οποιαδήποτε άλλη για τις υπηρεσιακές και πολιτικές ανεπάρκειες του κράτους και της κυβέρνησής του.
Οπως και να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέατρο συγκάλυψης των ευθυνών που παίχθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου και επαναλήφθηκε την επομένη στην τραγική συνέντευξη των υποτιθέμενων χειριστών της μεγάλης κρίσης.
Προσπαθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να στρίψουν διά των αυθαιρέτων, να μετατεθεί η συζήτηση στη συγκεκριμένη ζώνη των διαχρονικών ευθυνών και να διαχυθούν αναλόγως.
Γι’ αυτό παλεύει εξ αρχής, τα αυθαίρετα πιστεύει πως μπορούν να προσφέρουν τη σανίδα σωτηρίας για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Και αυτό επειδή την αποφράδα εκείνη μέρα αποκαλύφθηκαν οι δυνατότητες του σχήματος που μας κυβερνά.
Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του ιδίου και των συνεργατών του να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και εντέλει να ασκήσουν επιτυχή διακυβέρνηση για τον καλό της χώρας και του λαούς της.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του καταδιώκονται απ’ αυτή τη γενικευμένη και καθολική αμφισβήτηση που διαπερνά όλη τη χώρα.
Και δικαίως, γιατί επί της ουσίας αντιμετωπίζουν, πέραν των άλλων, κρίση υπαρξιακή.
Με άλλα λόγια γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή κρίνεται το πολιτικό τους μέλλον.
Αν δεν καταφέρουν υποτυπωδώς να ελέγξουν την κατάσταση, αν δεν πετύχουν να διαχύσουν την ευθύνη και να διαφύγουν με κάποιο τρόπο, θα τελειώσουν ως πολιτικές οντότητες.
Γι’ αυτό δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να διαμορφώσουν περιβάλλον επιστροφής σε μια υποτυπώδη κανονικότητα.
Ωστόσο το τραγικό γεγονός αφήνει βαριά και αξεπέραστη σκιά. Θα βαραίνει μάλιστα όσο επιχειρούν μετάθεση των ευθυνών και ασκούνται σε προφανείς ασκήσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
ΤΟ ΒΗΜΑ