Ολα ξεκίνησαν από το όραμα του Στιβ Τζομπς για την Apple, την οποία ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του πριν από τέσσερις δεκαετίες στη Σίλικον Βάλεϊ, αφού παράτησε το πανεπιστήμιο. Από την ημέρα που η εταιρεία έβγαλε στην αγορά τον πρώτο Macintosh το 1984 μέχρι το λανσάρισμα του μικρού «κοσμήματος» iPod που άλλαξε από το 2000 τη μουσική βιομηχανία, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της τεχνολογίας.
Το 2007 είναι η ημερομηνία-ορόσημο καθώς το πρώτο iPhone που βγαίνει στην αγορά φέρνει την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία και ξεκινά μια παγκόσμια φρενίτιδα που δεν έχει μέχρι σήμερα κοπάσει, καθώς η εταιρεία ανά τακτά διαστήματα δημιουργεί ένα νέο προϊόν.
Με το κλείσιμο της Wall Street την περασμένη Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σχεδόν πέντε φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας. Ποιος θα το φανταζόταν μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα ότι η εταιρεία που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας θα εξελισσόταν στη μεγαλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή καταναλωτικά προϊόντα στον κόσμο που θα άλλαζαν άρδην τα δεδομένα της βιομηχανίας και κυρίως την καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών.
Για τους αναλυτές ήταν θέμα χρόνου η Apple να ξεπεράσει αυτό το όριο, ένα «ορόσημο» που δικαιώνει τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τιμ Κουκ, ο οποίος βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο από τη στιγμή που ο Τζομπς έφυγε από τη ζωή το 2011. Eκτοτε και υπό τη στιβαρή ηγεσία του, ο Κουκ οδήγησε την Apple σε νέα ύψη (ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κυρίως λόγω της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου υποστηρικτικών προϊόντων και υπηρεσιών, από νέες υπηρεσίες streaming μέχρι προσφάτως τα ακουστικά AirPod.
Η κυριαρχία των κολοσσών
Ο ιλιγγιώδης αριθμός του ενός τρισ. υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο μια χούφτα κολοσσών έρχεται να κυριαρχήσει στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο αντίκτυπος αυτού του φαινομένου είναι φανερός στην αποτίμηση των μετοχών. Για περισσότερο από εννέα χρόνια Apple, Amazon, Facebook και Google βλέπουν συνεχώς και αδιαλείπτως κέρδη στα χρηματιστήρια, με την επιτυχία αυτή να κινεί την ευρύτερη οικονομία της χώρας που βρίσκεται στην καλύτερη τροχιά ανάπτυξης της δεκαετίας.
Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά και κυρίως η παγίωση των εταιρικών κερδών που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο στις χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Πλέον οι οικονομολόγοι αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν η γεωμετρική άνοδος των επονομαζόμενων «σούπερ σταρ» επιχειρήσεων αποκλείει από τον ανταγωνισμό άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολιγοπώλια και να μην μπορούν να μπαίνουν νέοι παίκτες στην αγορά και συνεπώς να συμβάλλει και στη χαμηλή αύξηση των μισθών, στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οταν υπάρχουν λιγότερες εταιρείες σε μια βιομηχανία, αναφέρουν οικονομολόγοι, υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός για τους εργαζομένους και ως εκ τούτου μικρότερη ανάγκη για προσλήψεις. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα σε βιομηχανίες όπου οι δεξιότητες είναι πολύ εξειδικευμένες, επειδή είναι πιο δύσκολο για τους εργαζομένους να αναζητήσουν αλλού καλύτερες αποδοχές. Πρόσφατη έρευνα φέρνει στο φως παραδείγματα εταιρειών που έχουν άτυπα συμφωνήσει μεταξύ τους ώστε να διατηρούν χαμηλούς μισθούς ενώ ήδη προβλέπουν διατάξεις στις συμβάσεις των εργαζομένων, εμποδίζοντάς τους να ενταχθούν σε ανταγωνιστές.
Πού μπορεί να φθάσει η τιμή της;
Ενα μεγάλο ερώτημα στα χείλη πολλών είναι πού μπορεί να φθάσει η μετοχή της Apple. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πλέον στα 207 δολάρια, η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού είναι υπερτιμημένη. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς το P/E της εταιρείας, τον λόγο δηλαδή μεταξύ τιμής και κερδών και τον αναλύσει, θα καταλάβει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για άνοδο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον μέσο όρο του δείκτη Nasdaq.
Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί που υποστηρίζουν ότι η τιμή της μετοχής της Apple θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ενώ δεν αποκλείουν να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ τοποθετείται σταθερά στη μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας, χωρίς καμία διάθεση να πουλήσει.
HeliosPlus