Εν τάχει

Κατά σχεδόν 90% έχει μειωθεί τα τελευταία 35 χρόνια ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων στο Νησί των Χοίρων, στο υπο-ανταρκτικό Αρχιπέλαγος Κροζέ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του είδους παγκοσμίως, εκτιμούν οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε δορυφορικές εικόνες.

SOS για τον βασιλικό πιγκουίνο
Κατά σχεδόν 90% έχει μειωθεί τα τελευταία 35 χρόνια ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων στο Νησί των Χοίρων, στο υπο-ανταρκτικό Αρχιπέλαγος Κροζέ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του είδους παγκοσμίως, εκτιμούν οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε δορυφορικές εικόνες.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έως σήμερα «η αποικία μειώθηκε κατά 88%, περνώντας από τα περίπου 500.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια στα 60.000», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Antarctic Science». Η αποικία αυτή είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1960, ενώ τη δεκαετία του 1980 εθεωρείτο η μεγαλύτερη αποικία βασιλικών πιγκουίνων παγκοσμίως.
Η μείωση του πληθυσμού των βασιλικών πιγκουίνων ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας του φαινομένου «Ελ Νίνιο». Αλλοι παράγοντες που ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στη δραματική μείωση των πιγκουίνων αυτής της τόσο σημαντικής αποικίας ήταν ο μεγάλος πληθυσμός τους, ο οποίος οδήγησε σε ισχυρότερο ανταγωνισμό μεταξύ τους, κυρίως εξαιτίας της πιθανής ανεπάρκειας της τροφής, ή και κάποια νόσος που τους αποδεκάτισε, όπως η χολέρα των πτηνών.
Τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» τα χείλη

Ενα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που «διαβάζει» τα χείλη των ανθρώπων εξ αποστάσεως με μεγαλύτερη ακρίβεια, όχι μόνο από κάθε άλλο μέχρι σήμερα αλλά και από ανθρώπους με σχετική εξειδίκευση, τίθεται πλέον στη διάθεση των ατόμων με προβλήματα ακοής. Το πρόγραμμα ανέπτυξαν ερευνητές της Google και της βρετανικής θυγατρικής της Deep Mind, η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στην τεχνητή νοημοσύνη, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής υποψήφιο διδάκτορα στη μηχανική μάθηση Γιάννη Ασσαέλ.

Το νέο «έξυπνο» σύστημα εμφανίζει μέσο ποσοστό λαθών 41% στην ορθή κατανόηση των λέξεων που σχηματίζουν τα χείλη. Μπορεί αυτό το ποσοστό λαθών να φαίνεται υψηλό, αλλά η καλύτερη μέχρι σήμερα υπολογιστική μέθοδος είχε ποσοστό αποτυχίας 77%, συνεπώς το νέο πρόγραμμα έχει περιορίσει σχεδόν στο μισό τα λάθη. Αν το νέο σύστημα τελειοποιηθεί και ενσωματωθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphones, μπορεί μελλοντικά να προσφέρει τη δυνατότητα ανάγνωσης των χειλιών στον καθένα.
Οι μαύρες τρύπες «τρελαίνουν» τα άστρα

Διεθνής ομάδα επιστημόνων παρατηρούσε επί 16 έτη την κίνηση ενός άστρου που βρίσκεται πολύ κοντά στον Τοξότη Α*, την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οταν το άστρο έφτασε στην κοντινότερη απόστασή του από τον Τοξότη Α* ανέπτυξε απότομα πολύ μεγάλη ταχύτητα – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές «κυριολεκτικά το άστρο τρελάθηκε».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είχε περιγράψει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν στις θεωρίες της Γενικής και της Ειδικής Σχετικότητας. Μία από τις θεωρίες για τις οποίες αναζητούνταν αποδείξεις ήταν αυτή που αφορά την κίνηση των άστρων όταν εκείνα βρίσκονται υπό τη βαρυτική επίδραση γιγάντιων μελανών οπών. Η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι (και) αυτή η θεωρία του Αϊνστάιν είναι ορθή.
Αθραυστη οθόνη για κινητά

H Samsung παρουσίασε μια οθόνη τεχνολογίας OLED για κινητά τηλέφωνα η οποία αποτελείται από μια εξαιρετικής αντοχής πλαστική ύλη και μια ειδική επίστρωση· πρόκειται για έναν συνδυασμό που την κάνει άθραυστη. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της οθόνης, αν η συσκευή που τη διαθέτει πέσει κάτω ή αν κάποιος την πετάξει με δύναμη, εκείνη θα παραμείνει άθικτη.

Μάλιστα οι ειδικοί της εταιρείας υποστηρίζουν ότι έχουν διεξαγάγει σχετικά τεστ αντοχής που αποδεικνύουν των λόγων τους το αληθές. Συγκεκριμένα έγιναν δοκιμές στις οποίες η οθόνη αφέθηκε να πέσει στο έδαφος από διάφορα ύψη, ενώ επίσης εκτέθηκε και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε πολύ χαμηλές (δεκάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν) – παρά τις… αντιξοότητες συνέχισε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Κάθε γραμμή του μετρό με το δικό της μικροβιακό «αποτύπωμα»

Κάθε γραμμή του μετρό σε μια πόλη έχει τη δική της ξεχωριστή μικροβιακή «κοινότητα» το πρωί, αλλά οι επιβάτες, καθώς αλλάζουν γραμμές μέσα στην ημέρα, αναμειγνύουν μικροοργανισμούς από διαφορετικές γραμμές, με αποτέλεσμα το βράδυ όλες οι γραμμές να έχουν ένα σχεδόν ενιαίο μικροβίωμα.

Αυτό έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας Γιάννη Παναγιώτου και η οποία δημοσιεύθηκε στο «Cell Reports». Τα περισσότερα από τα βακτήρια που εντόπισαν οι ερευνητές είναι σχετικά αβλαβή καθώς φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα για καιρό. Ομως μέσω του μετρό μπορούν να μεταφερθούν στους ανθρώπους και ορισμένα παθογόνα και πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Αμέση φόρτιση των gadgets

Πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να αυξηθεί η αυτονομία των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικά των κινητών τηλεφώνων. Η τελευταία σχετική προσπάθεια έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές κατασκεύασαν μπαταρίες που αποτελούνται από μια νέα κατηγορία υλικών τα οποία περιέχουν οξείδια νιοβίου και βολφραμίου. Τα μέχρι στιγμής πειράματα δείχνουν ότι οι μπαταρίες αυτές επαναφορτίζονται εντός λίγων λεπτών και η απόδοσή τους κινείται πάντα σε υψηλά επίπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.