Τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική απαιτεί από ένα κόμμα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό συντεταγμένη παρουσία, ψύχραιμους τόνους και καθαρές προτάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και το αύριο της περιοχής. Απαιτεί, όμως, και την εξέταση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό από την ολέθρια επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας από την κυβέρνηση.
Στις συζητήσεις που έγιναν, όλα σχεδόν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής υποστήριζαν το «εύλογο». Οτι η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έκανε στάχτες και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. Και ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που ετοίμαζε την πολιτική του αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος τις «φιέστες» για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα αποτολμήσει εκλογές πριν από τον Μάιο του 2019. Η Φώφη Γεννηματά έχει άλλη άποψη, ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, δεν αλλάζει. Το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.
Για τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής δεν πιστοποίησε μόνο τη «γενική ανικανότητα της κυβέρνησης». Αυτή είχε ήδη καταγραφεί στην αντιμετώπιση τόσο των περυσινών πυρκαγιών όσο και της πλημμύρας στη Μάνδρα. Το νέο στοιχείο από την καταστροφή είναι η διάρρηξη, για πολλούς οριστική, της σχέσης του Αλέξη Τσίπρα με τους πολίτες. Για πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται, ο Πρωθυπουργός επέδειξε τόσο μεγάλη αδυναμία στη διαχείριση μιας κρίσης και κυρίως έδειξε να χάνει το νήμα που τον συνδέει με την κοινωνία.
«Δεν υπάρχει απλά αμφισβήτηση αλλά απόρριψη του κ. Τσίπρα. Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης δεν είναι πλέον και τόσο ισχυρό. Ο Πρωθυπουργός έχει μπει στο κάδρο των ευθυνών και δεν βλέπω τον τρόπο που θα βγει από αυτό» αναφέρει στο «Βήμα» στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.
Με δεδομένη την εκτίμηση ότι η φωτιά στην Ανατολική Αττική «σφράγισε οριστικά» το εκλογικό αποτέλεσμα, «η αδυναμία του κ. Τσίπρα αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού για την κυριαρχία στον πέραν της ΝΔ χώρο». Αυτή η αποδόμηση της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα υπό άλλες συνθήκες θα σκορπούσε χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό γιατί στην «άθλια εικόνα» της κυβέρνησης το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αντιπαραθέσει τη δική του «συντεταγμένη παρουσία».
Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Το «φύγετε» που ως σύνθημα βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση εκτιμάται ότι ευνοεί, κατά κύριο λόγο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, η γενικευμένη δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυξάνει την απαξίωση που υπάρχει συνολικά για το πολιτικό σύστημα και ευνοεί τα άκρα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα παίξει ακόμα πιο δυνατά το χαρτί της πόλωσης και του διχασμού. Είναι φανερό», τονίζει στο «Βήμα» στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, «ότι δημιουργούνται και νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πετύχουμε ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό που θα μας επιτρέψει να επηρεάσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις».
Τις προηγούμενες ημέρες η Φώφη Γεννηματά είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη, με τα οποία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις ενώ παράλληλα έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντησή της με τον Γιώργο Καμίνη που έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τις περιφερειακές εκλογές παρουσιάζει προβλήματα. Επίσης, δεν υπάρχει υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, αφού ο κ. Καμίνης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τα μελλοντικά πολιτικά του βήματα. Χωρίς κατάληξη, παρά το καλό κλίμα που υπήρξε, ήταν και οι συζητήσεις που είχε τόσο με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο όσο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα ψηφοδέλτια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ