ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ο λογαριασμός για 2.528.000 φορολογουμένους βαρύς και ασήκωτος από την εκκαθάριση της εφετινής φορολογικής τους δήλωσης.

Το πρόβλημα…
Ο λογαριασμός για 2.528.000 φορολογουμένους βαρύς και ασήκωτος από την εκκαθάριση της εφετινής φορολογικής τους δήλωσης. Από αυτούς, τουλάχιστον οι μισοί θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν σε δόσεις το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν. Ο εφετινός λογαριασμός του πρόσθετου φόρου ανέρχεται συνολικά σε 3,3 δισ. ευρώ. Ομως οι 12 δόσεις δεν φθάνουν και το γνωρίζουν αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο έχει συμβεί και με τους 3.727.316 φορολογουμένους οι οποίοι χρωστούν συνολικά 101,3 δισ. ευρώ. Ζητούν να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε πάνω από 12 δόσεις και το κράτος τούς έχει γυρίσει την πλάτη.
…και η λύση που δεν έρχεται
Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο γραφείο της στον 3ο όροφο της Καραγεώργη Σερβίας, είχε πει ότι ένα από τα θέματα που θα προσπαθήσει να λύσει είναι αυτό με τις πολλές δόσεις. Ομως δεν είχε ρωτήσει τους δανειστές. Η τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια και δεν δέχεται με τίποτα να έρθουν πολλές δόσεις για ρύθμιση φόρων. Λένε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η υφυπουργός έχει άλλη άποψη, αλλά στο τέλος περνάει η επιθυμία – εντολή των δανειστών.
Ο πανηγυρισμός…
Μπορεί η ομιλία του προέδρου της Attica Bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της να ήταν στα όρια του… πανηγυρισμού, τα πράγματα ωστόσο δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά.Για να μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, η ουσία είναι η εξής: Η τράπεζα κάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες συγκεντρώνοντας 89 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας δηλαδή κρατική στήριξη, και 47 εκατ. ευρώ από την πώληση τίτλων με εγγύηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώσε ξένο οίκο, που αναλαμβάνει και τη διαχείρισή τους.
…η παγίδα…



Ωστόσο, βάσει της συμφωνίας, για να μην έχει ζημιές η Attica Bank από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο δεν φαίνεται πια στον ισολογισμό της, θα πρέπει να ανακτηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της επιδιωκόμενης ανάκτησης μαζί με την περσινή τιτλοποίηση δανείων 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα 2 δισ. ευρώ που τιτλοποίησε η τράπεζα θα πρέπει να ανακτήσει το 42%. Κάθε ευρώ που δεν θα ανακτηθεί μέχρι του ποσού των 850 εκατ. μεταφράζεται σε ζημιές για τηνAtticaBank.
…και ο επόπτης
Αλλωστε, αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα ώστε να… εξαφανίζονταν τα «κόκκινα» δάνεια, θα το είχαν κάνει και οι συστημικές τράπεζες. Βέβαια, δεν νομίζουμε να τολμά κανείς να προτείνει αυτό το μοντέλο στον SSM. Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς «πέρασε» αυτό το τρικ από τον επόπτη Γιάννη Στουρνάρα.
Εξελίξεις
Κινητικότητα εμφανίζεται αυτή την περίοδο σε μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που τα τελευταία χρόνια δεν εμφανίζει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Εχουν γίνει απολύσεις διευθυντικών στελεχών, ετοιμάζεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λήγει το συμβόλαιο συνεργασίας του διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα, έχουν φουντώσει οι φήμες ότι οι ξένοι μέτοχοι πλέον εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων.
Καλά νέα



Φιλί ζωής για τους περίπου 170 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Bosch Siemens Hausegerate (πρώην Πίτσος) στου Ρέντη αποτελεί η απόφαση του μητρικού γερμανικού ομίλου να παρατείνει τη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας της Αθήνας έως τις αρχές του 2021. Τον Οκτώβριο του 2017 είχε ανακοινωθεί στους εργαζομένους ότι το εργοστάσιο θα κλείσει στο τέλος του 2018 καθώς η παραγωγή θα μεταφερόταν σε άλλη χώρα. Απλώς θα λειτουργούσε για ακόμη έναν χρόνο επειδή η μονάδα είχε εξασφαλίσει μια παραγγελία για 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch. Παράλληλα, όμως, θα «έτρεχε» και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα αυτό είχε ανταπόκριση και η εταιρεία, προσμετρώντας τα νέα δεδομένα, άλλαξε προσωρινά τη στρατηγική της δίνοντας επιπλέον –μικρές –παραγγελίες στο εργοστάσιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.