Ο Τόσκας και το κλίμα

Ας αφήσουν λοιπόν οι πολιτικοί τον χώρο στους επιστήμονες να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, κι ας κάνουν οι ίδιοι (οι πολιτικοί) τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, έστω και κρυπτόμενοι.

Ο υπουργός Τόσκας είπε την ημέρα της μεγάλης καταστροφής ότι για τις πυρκαγιές ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Φυσικά δεν τον είχε ρωτήσει κανείς. Αλλωστε δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα. Η ευθύνη του είναι η προστασία του πολίτη για την οποία δεν είπε κουβέντα.
Ας αφήσουν λοιπόν οι πολιτικοί τον χώρο στους επιστήμονες να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, κι ας κάνουν οι ίδιοι (οι πολιτικοί) τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, έστω και κρυπτόμενοι. Θα ήταν βέβαια καλό, αν ήθελαν, να διάβαζαν και κάποιο βιβλίο, για να μην αρκούνται μόνο στην… επικοινωνία και στην ανέξοδη ανάληψη ευθύνης.
Διαβάζω τώρα την κλασικότερη ιστορία του κλίματος γραμμένη από τον μεγαλύτερο ιστορικό του πεδίου, τον Εμανουέλ Λε Ρουά Λαντιρί. Στο τρίτομο έργο του «Histoire humaine et comparée du climat», που έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας του («Une vie face à l’histoire» [Μια ζωή απέναντι στην ιστορία], εκδόσεις Hermann, 2018) ο γάλλος ιστορικός συνδέει τις αλλαγές στο κλίμα με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στον πρώτο τόμο, που καλύπτει την περίοδο από τον 13ο αιώνα έως τον 18ο, ο Λαντιρί εντοπίζει, με βάση τις διαθέσιμες πηγές, κλιματική υπερθέρμανση στον 13ο αιώνα αλλά γενικά παρατηρεί ότι σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο το κλίμα είναι ο κύριος παράγων για την ιστορική εξέλιξη. Στον δεύτερο τόμο που καλύπτει την περίοδο 1740-1860, περίοδο επαναστάσεων αλλά και μεγάλης σιτοδείας, ο ιστορικός συνδέει απόλυτα την κλιματική κρίση και την κρίση στην αγροτική παραγωγή με τις επαναστάσεις.
Ο τρίτος τόμος, που καλύπτει την περίοδο 1860 έως τις μέρες μας, έχει χαρακτηριστικό τίτλο «Υπερθέρμανση» (Le réchauffement). Ουσιαστικά, ο Λε Ρουά Λαντιρί αναγγέλλει εδώ αυτό που ήδη ζούμε και βιώνουμε: σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κι έναν ατέλειωτο κύκλο από φονικούς καύσωνες. Σημειώστε: 1863, 1904-1906, 1911, 1921, 1947, 1976, 1995, 2003, 2006 και πάει λέγοντας. Ο γάλλος ιστορικός μάς λέει ότι ο άνθρωπος όχι απλώς ελέγχει πλέον το κλίμα, αλλά είναι και σε θέση να το επηρεάζει (αλόγιστη εκβιομηχάνιση, οικολογική ανισορροπία κ.λπ.). Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το άλλοθι του Τόσκα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.