Η Ευρώπη επενδύει στο Διάστημα για να ωφεληθούμε στη Γη

Στις 25 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολόγησε με επιτυχία τέσσερις νέους δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Galileo.

Στις 25 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολόγησε με επιτυχία τέσσερις νέους δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Galileo. Αυτό θα βοηθήσει να παράσχει ακριβέστερο σήμα και είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια να καταστεί το Galileo, έως το 2020, το καλύτερο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης στον κόσμο.
Για ποιον λόγο όμως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει στο Διάστημα; Η απάντηση είναι πολύ κοντά μας: στο χέρι μας! Χάρη στο Galileo, οι χάρτες του «έξυπνου» κινητού θα είναι σε θέση να σας πουν πού βρίσκεστε με ακρίβεια 20 εκατοστών. Και αυτό είναι καλύτερο από το GPS. H απάντηση της οικονομίας: μόνο πέρυσι πωλήθηκαν περίπου 75 εκατομμύρια κινητά στα οποία ήταν ενεργοποιημένο το Galileo.
Νέες εφαρμογές
Αλλά το Galileo έχει κάτι περισσότερο από χάρτες και εφαρμογές. Τα σήματα που εκπέμπει χρησιμοποιούνται για σύγχρονες τραπεζικές εργασίες, δορυφορική τηλεόραση, την κυκλοφορία και τη διαχείριση των σιδηροδρόμων. Τα δεδομένα του μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τον όροφο όπου ένα άτομο ζητεί βοήθεια. Και στο μέλλον δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο ή σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς δορυφορική πλοήγηση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το Galileo θα οδηγήσει σε πολλές νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα. Και πέραν αυτών των πρακτικών χρήσεων, το Galileo είναι ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη. Μας δίνει αυτονομία και ανεξαρτησία, είτε τις χρειαζόμαστε για οικονομικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς. Η επένδυση στο πρόγραμμα Galileo μας βοηθά να συμβαδίζουμε με τις ΗΠΑ και να μην αφήνουμε τη Ρωσία και την Κίνα να μας περάσουν.
Και το Galileo είναι μόνο ένα μέρος της οδύσσειας της ΕΕ στο Διάστημα. Η Ευρώπη έχει επίσης αναπτύξει το καλύτερο πρόγραμμα δορυφορικής παρατήρησης της Γης παγκοσμίως: το Copernicus. Αυτό μας παρέχει την ικανότητα παρακολούθησης του πλανήτη μας, της ατμόσφαιράς του, των ωκεανών του και των ηπείρων του. Με 7 δορυφόρους σε τροχιά, σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος δεδομένων μετά την Google.
Το πρόγραμμα Copernicus παρέχει πρόσβαση στα πλέον ακριβή δεδομένα για το κλίμα και το περιβάλλον –τα δεδομένα αυτά είναι ελεύθερα, ανοικτά και διαθέσιμα (24/7). Χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης όταν ξεσπούν πυρκαγιές στα δάση, πλημμύρες, τυφώνες και σεισμοί. Οι δορυφόροι μάς βοηθούν στην ακριβή γεωργία ή στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στις πόλεις. Και θέλουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε το πρόγραμμα Copernicus το κορυφαίο σύστημα παγκοσμίως για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Θα χαρίσει στην Ευρώπη την τεχνολογία που χρειάζεται για να είναι πρωτοπόρος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ετσι, με το Galileo και το Copernicus η Ευρώπη έχει καθιερωθεί ως μια πραγματική διαστημική δύναμη, η δεύτερη στον κόσμο.
Πρόγραμμα 16 δισ. ευρώ
Ο διαστημικός τομέας υπόκειται σήμερα σε μαζικές αλλαγές, από την άφιξη νέων φορέων έως την ανάδυση ανατρεπτικών τεχνολογιών και καινοτομικών επιχειρηματικών προσεγγίσεων. Πρέπει να κινούμαστε πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει επένδυση στο Διάστημα, σχεδιασμό νέας προσέγγισης για το Διάστημα και διαμόρφωση συνεργειών με εφαρμογές στην ασφάλεια και στην άμυνα. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 16 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα Galileo και Copernicus θα γίνουν μεγαλύτερα, καλύτερα και ισχυρότερα. Θα αναπτυχθούν νέες συνιστώσες ασφάλειας, όπως οι ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες και ένα σύστημα επιτήρησης και ιχνηλάτησης του Διαστήματος. Θα υποστηρίξουμε την αυτόνομη πρόσβαση στο Διάστημα για την Ευρώπη και θα βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν.
Το Διάστημα είναι το τέλειο παράδειγμα της επιτυχούς ευρωπαϊκής συνεργασίας. Κανένα κράτος-μέλος από μόνο του δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό. Ατενίζοντας το μέλλον, πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Με την πρόταση της Επιτροπής για ένα διαστημικό πρόγραμμα για την περίοδο μετά το 2020, τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους να γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος παγκοσμίως στο Διάστημα –προς όφελος δικό της και δικό σας.
* Η κυρία Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα είναι επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας
και ΜΜΕ της ΕΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.