Για τη συνέχιση της παραγωγής και τη διασφάλιση των περίπου 200 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη δεσμεύθηκε ο έλληνας πρόεδρος της JTI Ευρώπης κ. Βασίλης Βωβός.
Η ΣΕΚΑΠ από τις 31 Ιουλίου ανήκει στον όμιλο της Japan Tobacco International, αφού τότε ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak από τον ιαπωνικό όμιλο και συνακόλουθα και της ελληνικής επιχείρησης που αποτελούσε θυγατρική της ρωσικής εταιρείας.
Η συνολική αξία της συμφωνίας-«πακέτο» που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο ανήλθε στα 1,6 δισ. δολάρια.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς ο πρόεδρος Ευρώπης της JTI κ. Β. Βωβός επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και μίλησε στους εργαζομένους. Μαζί με τον κ. Βωβό ήταν ο κ. Azhaiyp Kozhakhmetov, νέος επικεφαλής του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ.
Ο κ. Βωβός τόνισε μεταξύ άλλων: «Επενδύουμε σήμερα στη ΣΕΚΑΠ ενδυναμώνοντας τη θέση μας στην ελληνική αγορά και αξιοποιούμε το εργοστάσιο σαν μια νέα παραγωγική βάση με σκοπό να προσδώσουμε νέα ενέργεια στις εμπορικές μας δραστηριότητες. Τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθούμε στη συνέχιση της παραγωγής και στην ομαλή ενσωμάτωση του εργοστασίου».

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας, προτού ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία είχε ήδη εγκριθεί το πρώτο κονδύλι της τάξεως των 4 εκατ. δολαρίων για την εναρμόνιση της παραγωγικής μονάδας με τις εργοστασιακές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
O όμιλος Japan Tobacco Inc. ανήκει κατά 33% στο ιαπωνικό κράτος και έχει πολυετή εμπορική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της JTI Hellas με τα σήματα Winston, Camel κ.ά. Τώρα με τη ΣΕΚΑΠ αποκτά και παραγωγική βάση.
Μέσω της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ, η JTI ενισχύει τη 2η θέση της στην ελληνική αγορά με την προσθήκη ενός επιπλέον μεριδίου αγοράς της τάξεως του 3%, αγγίζοντας έτσι το 26%.
Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ, η οποία εκκρεμεί, η JTI δηλώνει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ