Εχουν και οι παράδεισοι τις εξειδικεύσεις τους. Εχουν δηλαδή συγκεκριμένες οικονομικές ή παραοικονομικές δραστηριότητες που προσελκύουν. Τα hedge funds, για παράδειγμα, και οι offshore εταιρείες λαμβάνουν νομική υπόσταση στα Νησιά Κέιμαν. Μεγάλες επιχειρήσεις (αμερικανικές κυρίως) επιλέγουν ως έδρα την Πολιτεία του Ντελαγουέρ –ναι, λειτουργεί φορολογικός παράδεισος και εντός της αμερικανικής επικράτειας. Οι ιντερνετικές εταιρείες στοιχημάτων, πόκερ και άλλων τυχερών παιχνιδιών συχνά εγκαθίστανται στο Γιβραλτάρ και στη Μάλτα.
Και η νέα κατηγορία των επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων πού βρίσκει κάλυψη και καταφύγιο απέναντι στις αβεβαιότητες των ελεγκτικών, φορολογικών και εν γένει εποπτικών αρχών των κυβερνήσεων; Βρίσκουν σε μικρά κράτη ή ανεξάρτητα εδάφη που έχουν προλάβει ήδη να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο (ή βρίσκονται σε διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου) που εξασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον για τις εταιρείες και τα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με τη δημιουργία και διαχείριση κρυπτονομισμάτων, απαντά ο Ναθάνιελ Πόπερ των «New York Times».
Πρόκειται για την υπερπόντια βρετανική κτήση των Βερμούδων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, για τη Μάλτα (κράτος-μέλος όχι μόνο της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης στο κέντρο της Μεσογείου), για τη χερσόνησο του Γιβραλτάρ στο νότιο μέρος της Ιβηρικής, που επίσης αποτελεί βρετανική κτήση, και για το μικρό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν που βρίσκεται στις Αλπεις ανάμεσα στην Ελβετία και στην Αυστρία και διπλωματικά εκπροσωπείται από την Ελβετία.
Οπως σημειώνει ο αμερικανός ρεπόρτερ, στις 4 Ιουλίου η κυβέρνηση της Μάλτας ήταν η τελευταία που «πέρασε» τρεις νόμους που «διευκολύνουν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δημιουργήσουν νέα κρυπτονομίσματα ή να διαχειριστούν τα ήδη υπάρχοντα και κυκλοφορούντα στην αγορά». Λίγο νωρίτερα η διοίκηση των Βερμούδων υιοθέτησε νομοθέτημα βάσει του οποίου οι νεοφυείς εταιρείες (start-ups) που θέλουν να προχωρήσουν σε δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων απευθύνονται απευθείας στον τοπικό υπουργό Οικονομικών για να λάβουν το γρηγορότερο δυνατόν την απαραίτητη έγκριση για τη δραστηριοποίησή τους.
«Είμαστε μόλις 65.000 άνθρωποι σε ένα νησάκι 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά έχουμε μια πολύ προχωρημένη οικονομία» είχε σημειώσει σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο Μάιο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός των Βερμούδων Ντέιβιντ Μπαρτ. Σκοπός της συνέντευξής του ήταν να προσελκύσει εταιρείες του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. «Θέλουμε να κάνουμε τις Βερμούδες εκκολαπτήριο για τις εταιρείες του κλάδου» είπε ο Μπαρτ.
«Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών κρυπτονομισμάτων έχει οξυνθεί πολύ από πέρυσι, αλλά οι Βερμούδες συνιστούν πρωταγωνιστικό παίκτη στον κλάδο» σημειώνει ο ρεπόρτερ των «ΝΥΤ». Και εξηγεί ότι ένα κέντρο κρυπτονομισμάτων έχει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, οικονομική αλλά και σε ό,τι αφορά την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα.
Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Τζέι Κλέιτον έχει προειδοποιήσει ότι οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία και πώληση κρυπτονομισμάτων δεν είναι σύννομες. Αλλά «η Υπηρεσία του δεν έχει ακόμη χαράξει με σαφήνεια μια γραμμή που θα διαχωρίζει τις νόμιμες και τις παράνομες δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα», σημειώνουν οι «ΝΥΤ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ