Το μικροβίωμα της εγκύου «κλειδί» για την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί της

Το αναπάντεχο αυτό εύρημα μεταφράζεται στο ότι ίσως στο μέλλον θα καθίσταται δυνατή η πρόληψη του αυτισμού μέσω τροποποιήσεων στη διατροφή των εγκύων.

Το μικροβίωμα της εγκύου, η τεράστια «συλλογή» μικροοργανισμών που ζουν εντός της –και εντός του καθενός μας -, μπορεί να προσδιορίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το παιδί που θα φέρει στον κόσμο να εμφανίσει αυτισμό και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το αναπάντεχο αυτό εύρημα μεταφράζεται στο ότι ίσως στο μέλλον θα καθίσταται δυνατή η πρόληψη του αυτισμού μέσω τροποποιήσεων στη διατροφή των εγκύων.
«Μπλοκάρισμα» του αυτισμού στα ποντίκια
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Immunology», πέτυχαν να χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψή τους για να αποτρέψουν την ανάπτυξη νευροαναπτυξιακών διαταραχών που προσομοιάζουν στον αυτισμό σε ποντίκια στο εργαστήριο. Είδαν συγκεκριμένα ότι μπορούσαν να σταματήσουν την ανάπτυξη αυτών των διαταραχών μπλοκάροντας ένα συγκεκριμένο φλεγμονώδες μόριο που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και ονομάζεται ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A).

«Προσδιορίσαμε ότι το μικροβίωμα της εγκύου αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά την τάση για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στο τέκνο της, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορούμε είτε να στοχεύσουμε το μικροβίωμα της μητέρας ή το φλεγμονώδες μόριο, την ιντερλευκίνη-17Α» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τζον Λούκενς από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και προσέθεσε: «Η IL-17A μπορεί να αποτελέσει επίσης βιοδείκτη για πρώιμη διάγνωση».

Ο ερευνητής εξήγησε ότι το μικροβίωμα της μητέρας συνδέεται άμεσα με την υγιή ανάπτυξη των παιδιών της. «Το μικροβίωμα μπορεί να επιδράσει στον σχηματισμό του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου με πολλούς τρόπους. Είναι υψίστης σημασίας για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος των απογόνων και για το πώς αυτό θα αποκρίνεται σε μια λοίμωξη, σε έναν τραυματισμό ή στο στρες». Ετσι, όταν το μικροβίωμα της μητέρας εμφανίζει ανισορροπία, ο εγκέφαλος των παιδιών της μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, όπως έδειξαν και τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας στα ποντίκια.
Τροποποίηση και πρόληψη νευροαναπτυξιακών διαταραχών

Το καλό νέο είναι πως το μικροβίωμα μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω της λήψης προβιοτικών, είτε μέσω μεταμόσχευσης κοπράνων. «Σε ό,τι αφορά τη μετάφραση των ευρημάτων μας για εφαρμογή στους ανθρώπους, πιστεύω ότι το επόμενο μεγάλο βήμα για εμάς θα είναι να εντοπίσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος των εγκύων που συνδέονται με τον κίνδυνο αυτισμού. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε κάποια στιγμή σε τροποποιήσεις του μικροβιώματος των εγκύων με τον πιο αποτελεσματικό αλλά και ασφαλή τρόπο» είπε ο ερευνητής.
Από τη μελέτη προέκυψε και ένα άλλο σημαντικό εύρημα: το μπλοκάρισμα της IL-17A μπορεί να προσφέρει μια νέα οδό πρόληψης του αυτισμού. Ωστόσο ο δρ Λούκενς επεσήμανε ότι το μονοπάτι αυτό συνδέεται με πολλούς κινδύνους. «Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια πολύ «εύθραυστη» περίοδος κατά την οποία το σώμα της μητέρας δέχεται έναν ξένο ιστό, το έμβρυό της. Ετσι η διατήρηση της εμβρυϊκής υγείας απαιτεί μια άκρως πολύπλοκη ισορροπία ρύθμισης του ανοσοποιητικού, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την παρέμβαση στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της κύησης».

Μόριο-«κλειδί» ενάντια στις λοιμώξεις
Σημειώνεται ότι η IL-17A έχει συνδεθεί στο παρελθόν με άλλες νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ψωρίαση και υπάρχουν ήδη διαθέσιμα φάρμακα που τη στοχεύουν. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια τόνισε όμως ότι το μόριο αυτό παίζει πολύ βασικό ρόλο στο να βάζει «φρένο» σε λοιμώξεις και κυρίως σε λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες. «Το μπλοκάρισμα λοιπόν αυτού του μορίου μπορεί να καταστήσει το άτομο ευάλωτο απέναντι σε κάθε είδους λοίμωξη. Ετσι η παρέμβαση στην IL-17A κατά την κύηση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη του εμβρύου». Οι επιστήμονες λοιπόν πρέπει να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να εξερευνήσει τον πιθανό ρόλο και άλλων μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη αυτισμού και άλλων παρεμφερών διαταραχών. Πιθανότατα, σύμφωνα με τον δρα Λούκενς, η IL-17A να αποτελεί μόνο ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.