Η κρατούσα θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι αυτή οφείλεται στην πτώση στην Γη ενός γιγάντιου αστεροειδή πριν από 66 εκ. έτη. Μπορεί οι δεινόσαυροι να ήταν τα διασημότερα θύματα αυτής της πλανητικής κλίμακας καταστροφής αλλά μαζί με αυτούς εξαφανίστηκε περίπου το 80% της χλωρίδας και πανίδας της Γης.
Ως αποτέλεσμα είχε τα είδη που κατάφεραν να επιβιώσουν να βρουν συνθήκες που τους επέτρεψαν να ακμάσουν και να εξελιχθούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα θηλαστικά τα οποία πριν την πτώση του αστεροειδή αποτελούνταν από λίγα είδη μικρού μεγέθους που υπό τον φόβο των δεινοσαύρων και άλλων θηρευτών εκείνης της εποχής ζούσαν κρυμμένα και κινούνταν κυρίως όταν έπεφτε το σκοτάδι.
Οι νέες συνθήκες μετά την πτώση του αστεροειδή επέτρεψαν στα θηλαστικά να βγουν στο φως και να ακμάσουν κυριαρχώντας τελικά στον πλανήτη γεγονός που οδήγησε τελικά και στην εμφάνιση του ανθρώπου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία πραγματοποίησαν μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology» στην οποία αναφέρεται ότι εκτός από τα θηλαστικά εκείνοι που ευεργετήθηκαν από όσα συνέβησαν μετά την πτώση του αστεροειδή πριν 66 εκ. έτη ήταν και οι καρχαρίες.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν την πτώση του αστεροειδή υπήρχαν κάποια είδη καρχαριών που ζούσαν περιορισμένα σε κάποιες θαλάσσιες περιοχές. Η μελέτη δείχνει ότι μετά την πτώση του αστεροειδή υπήρξε μια έκρηξη στον κόσμο των καρχαριών παρόμοια με εκείνη του κόσμου των θηλαστικών.
Πολλά νέα είδη καρχαριών κάνουν γρήγορα την εμφάνιση τους και παράλληλα οι καρχαρίες αρχίζουν να μεταναστεύουν και τελικά να γίνονται κυρίαρχοι θηρευτές σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. Η μελέτη αυτή εκτός από τα ιστορικά δεδομένα της μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια διάσωσης διαφόρων ειδών καρχαριών που κινδυνεύουν σήμερα με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αν μελετήσουμε το πώς εξελίχτηκαν και έζησαν στο πέρας των αιώνων τα διάφορα είδη καρχαριών μπορεί να αποκτήσουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να διασωθούν κάποια είδη σήμερα.