Κομισιόν: Ανοίγει παράθυρο για τον ΕΔΟΕΑΠ

«Παράθυρο» για να αλλάξει η πρόσφατη γνωμοδότηση της Eurostat ότι το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) δεν είναι ανεξάρτητο και πρέπει να ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση, αφήνει η Κομισιόν.

«Παράθυρο» για να αλλάξει η πρόσφατη γνωμοδότηση της Eurostat ότι το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) δεν είναι ανεξάρτητο και πρέπει να ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση, αφήνει η Κομισιόν.

Μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, για το αν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης αυτής με βάση νέα δεδομένα, η Marianne Thyssen, αρμόδια Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, απαντά ότι η γνωμοδότηση έγινε με βάση στοιχεία και πληροφορίες που παρέθεσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με την οποία συνεργάζεται η Eurostat. «Σε περίπτωση που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι ελλιπείς ή έχουν αλλάξει κατά κάποιο τρόπο λόγω νέων εξελίξεων, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη Eurostat νέα γνώμη αποκλειστικά μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ σύμφωνα με την ίδια διαδικασία», απαντά η Επίτροπος.

Η δήλωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και το οποίο επί της ουσίας έθετε υπό την ομηρία του υπουργείου Εργασίας το ταμείο ασφάλισης των δημοσιογράφων.

Αλλωστε, ήδη έχει κατατεθεί σχετική προσφυγή προκειμένου να σταματήσει αυτή η διαδικασία η οποία επί της ουσίας τινάζει στον αέρα τον ΕΔΟΕΑΠ.

Ακολουθούν αναλυτικά η ερώτηση των τριών ευρωβουλευτών και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003171/2018

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Miltiadis Kyrkos (S&D), Giorgos Grammatikakis (S&D) και Nikos Androulakis (S&D)

Θέμα: Αναθεώρηση γνώμης της Eurostat

Η Eurostat, κατόπιν ερωτήματος της ΕΛΣΤΑΤ, κατέληξε στο συμπέρασμα (Ref.Ares[2018]2256751-27.4.2018) ότι ο φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ) θα πρέπει να ταξινομηθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία, όμως, που αξιολόγησε η Eurostat είναι παρωχημένα καθώς της διαβιβάστηκαν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές έως το έτος 2016 όταν ακόμα δεν είχε καθοριστεί ό νέος τρόπος χρηματοδότησης του Ταμείου. Πλέον, σύμφωνα με τον νόμο 4498/2017, τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων οι οποίες συμφωνήθηκαν πριν τις νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ισχύει το ίδιο ακριβώς και για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ η οποία επίσης συμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά.

Έχοντας επίσης υπόψη ότι η υπαγωγή του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα δώσει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει την διοίκηση, παρέχοντας στην εκτελεστική εξουσία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Ταμείο για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας του Τύπου,

ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης της γνωμοδότησης της Eurostat με βάση τα νέα δεδομένα;

ELE-003143/2018E-003171/2018

E-003261/2018

Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(1.8.2018)

Κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, η Eurostat παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την ορθή εφαρμογή των λογιστικών κανόνων του ευρωπαϊκού συστήματος περιφερειακών και εθνικών λογαριασμών (ESA) του 2010. Όπως αναφέρεται στις εκ των προτέρων και εκ των υστέρων συμβουλές της Eurostat (διευκρινίσεις και αποφάσεις) σχετικά με μεθοδολογικά ζητήματα[1], η Eurostat συμμετέχει σε διάλογο μόνο με την αρμόδια εθνική αρχή. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή είναι η εθνική στατιστική υπηρεσία, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Η εθνική στατιστική αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ζήτησε τη γνώμη της Eurostat σχετικά με την τομεακή ταξινόμηση της οντότητας «Φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ)» [αριθ. αναφ. Ares(2018)2256751 – 27/04/2018], καθώς και άλλες μεθοδολογικές συμβουλές, και η Eurostat εξέφερε τη γνώμη της βάσει των πληροφοριών που έλαβε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η Eurostat εκφέρει γνώμη πάντα βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών. Σε περίπτωση που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι ελλιπείς ή έχουν αλλάξει κατά κάποιο τρόπο λόγω νέων εξελίξεων, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη Eurostat νέα γνώμη αποκλειστικά μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ σύμφωνα με την ίδια διαδικασία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.