Ιατρική φροντίδα σε μετανάστες στον Εβρο

Ιατρική φροντίδα σε πρώτο βαθμό σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ξεκίνησαν να προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ιατρική φροντίδα σε πρώτο βαθμό σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ξεκίνησαν να προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF) έχοντας αντιληφθεί ότι εδώ και έναν χρόνο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει μείνει χωρίς γιατρούς, ενώ διαθέτει μόνο τρεις νοσηλεύτριες που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ.
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, ο αριθμός των αφίξεων στα σύνορα του Εβρου το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπερβαίνει τις 10.000 και έχει ξεπεράσει ήδη το σύνολο των αφίξεων του 2017.
«Οσοι περνούν τα σύνορα κρατούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες δομές στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, έχοντας περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Μόνο το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φυλακίου διαθέτει ιατρικό προσωπικό, ενώ η απουσία διερμηνέων καθιστά την κλινική αξιολόγηση πολύ δύσκολη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ακόμη πως «το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που μόλις ξεκίνησε να υλοποιείται, θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει βασική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, καθώς και σε άλλες δομές όπου υπάρχουν ανάγκες, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, παρέχεται ιατρική φροντίδα και προαγωγή υγείας σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα από την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο, συχνά έχοντας υποστεί βία και ψυχολογικά τραύματα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελείται από γιατρό, μαία, υπεύθυνο προαγωγής υγείας και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την επαρκή περίθαλψη και τα εμπόδια πρόσβασης σε φροντίδα υγείας, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Επίσης παρείχαν ανεξάρτητη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα κράτησηςστην περιοχή του Εβρου απότον Αύγουστο του 2009 ως την 1η Απρίλιου 2014.
Για τέσσερις μήνες
Το κλιμάκιο των ΓΧΣ βρίσκεται ήδη εδώ και μία εβδομάδα στον χώρο, όπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Ιφιγένεια Αναστασιάδη, η οποία είναι συντονίστρια της ομάδας. Στόχος είναι να μείνουν περίπου τέσσερις μήνες, με την ευχή το υπουργείο Υγείας να έχει μεριμνήσει ως τότε και να έχει αποστείλει κλιμάκιο γιατρών στο οποίο θα περιλαμβάνονται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
Αναφορικά με την παροχή ιατρικής βοήθειας, η κυρία Αναστασιάδη σημείωσε ότι ουσιαστικά κανείς δεν εξέταζε τους μετανάστες και εφόσον υπήρχε ανάγκη μεταφέρονταν με το ένα ασθενοφόρο που καλύπτει τον Βόρειο Εβρο, όποτε ήταν διαθέσιμο, είτε στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας είτε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Ως προς τον κομβικό ρόλο που έχει ένας γιατρός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, επεσήμανε ότι μπορεί, για παράδειγμα, να εξετάσει μετανάστη για ένα κρύωμα ή μια μόλυνση και εάν δεν δοθεί άμεσα θεραπευτική αγωγή να μετατραπεί σε πιο σοβαρό περιστατικό.
Επιπλέον, το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προχωρεί σε μαζικό εμβολιασμό όλων των παιδιών κάτω των 16 ετών που είναι στο Κέντρο και θα παρέχει εμβολιασμό και στη συνέχεια σε όσους μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας και το επιθυμούν.
Σχετικά με τους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές – διερμηνείς, η κυρία Αναστασιάδη τόνισε ότι είναι έμπειροι έχοντας ταξιδέψει σε αρκετές περιοχές στο εξωτερικό και γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες προκειμένου στη συνέχεια να τους παρέχουν την αναγκαία πρωτοβάθμια περίθαλψη.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.