Το Διαμάντι της Ελπίδας, το περίφημο σπάνιο μπλε διαμάντι, έχει ως γνωστόν μεγάλου βάθους ιστορία πίσω του αφού έχει περάσει από τα χέρια μοναρχών, βασιλικών κληρονόμων, μεγιστάνων της κάθε εποχής αλλά και ορισμένων ανθρώπων που είχαν καταφέρει να κλέψουν πριν καταλήξει στο μουσείο της Ουάσιγκτον που μπορεί να το δει κάποιος σήμερα.
Οπως φαίνεται και η γεωλογική ιστορία του διαμαντιού έχει μεγάλο βάθος, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο των διαμαντιών. Το 99% των διαμαντιών δημιουργούνται σε βάθη 150-200 χλμ. Μελέτη ερευνητών του Αμερικανικού Γεμολογικού Ινστιτούτου αναφέρει ότι τόσο το Διαμάντι της Ελπίδας όσο φυσικά και όλα τα μπλε διαμάντια δημιουργούνται στα κατώτερα στρώματα του μανδύα της Γης σε βάθος 660 χλμ. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 46 μπλε διαμάντια ανάμεσα στα οποία και ένα που προέρχεται από την Νότιο Αφρική και το 2016 πουλήθηκε στην τιμή των 25 εκ. δολαρίων.
Τα ευρήματα
Στο εσωτερικό των διαμαντιών υπάρχουν μικροσκοπικά μεταλλικά στοιχεία τα οποία παρέχουν διαφόρων ειδών στοιχεία για την καταγωγή τους. Γνωρίζαμε ότι τα μπλε διαμάντια αποκτούν την ξεχωριστή απόχρωση τους χάρις στην παρουσία του βόριου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρει ότι το βόριο που βρίσκεται στα μπλε διαμάντια βρισκόταν αρχικά μέσα στο νερό των ωκεανών και στην συνέχεια μετακινήθηκε στον πυθμένα όπου ενσωματώθηκε σε πετρώματα τα οποία μέσα στην διάρκεια πολλών εκ. ετών μετακινήθηκαν με την σειρά τους στο εσωτερικό του πλανήτη.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μελέτη για την προέλευση των μπλε διαμαντιών η οποία να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Μέχρι σήμερα δεν γνώριζε κανείς την περιοχή που σχηματίζονται τα μπλε διαμάντια, το περιβάλλον στο οποίο σχηματίζονται δηλαδή ποια είδη πετρωμάτων παίζουν ρόλο στην όλη διαδικασία αλλά και το πώς βρέθηκε το βόριο μέσα στα διαμάντια» δηλώνει ο Εβαν Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.