Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης (από το 0,50% στο 0,75%) ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας την τελευταία δεκαετία –το επιτόκιο έφθασε, άλλωστε, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.
Η κίνηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ήταν αναπάντεχη από την αγορά. Ιδιαίτερα εμφανίζεται να έχει αιφνιδιαστεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας που χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα προκειμένου να αντεπεξέλθει στο Brexit, αλλά και οι περίπου 3,5 εκατομμύρια δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς θα δουν το κόστος του δανείου τους να αυξάνεται.
Στους αντίποδες, οι αποταμιευτές καλωσορίζουν την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς ελπίζουν να αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων. Μετά την προηγούμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας πάντως, το Νοέμβριο του 2017, οι μισοί από τους καταθετικούς λογαριασμούς στις βρετανικές τράπεζες δεν επηρεάστηκαν καθόλου, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι ειδικοί κατελήφθησαν εξ απήνης από την αύξηση των επιτοκίων, την οποία ανέμεναν να συμβεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας το Μάιο. Τότε, όμως, ο Μαρκ Κάρνεϊ και το επιτελείο του είχαν αποφασίσει να μην «κινηθούν» διότι η βρετανική ανάπτυξη έδειχνε σημεία επιβράδυνσης.
Όπως αποδείχθηκε, οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας θεωρούν ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα στο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν πρόσκαιρη. «Εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί στο 0,4% και ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί τα επόμενα τρίμηνα του έτους», σημειώνει το BBC.