Απορροφημένοι από την πρωτοφανή τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή σε άλλες επίσης σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με την οικονομία της χώρας.
Σε αυτές τις τόσο δύσκολες μέρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε την έκθεσή του για τις ελληνικές οικονομικές προοπτικές και η γερμανική Βουλή έδωσε το πράσινο φως στον ESM να εγκρίνει τη χορήγηση της τελευταίας μεγάλης δόσης των 15 δισ. ευρώ , προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό ταμειακό απόθεμα και να ασφαλιστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
Μάλιστα η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου συνοδεύθηκε από θετικά σχόλια για την υπερπροσπάθεια της χώρας.
Αντιθέτως, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίθει αμφιβολιών παρ’ ότι αποδέχεται τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι ιθύνοντες του Ταμείου καλούν την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και να εφαρμόσει κατά γράμμα τις μειώσεις των συντάξεων, όπως και να επιμείνει τόσο στη μείωση του αφορολογήτου, όσο και στη διατήρηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, προτρέποντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης παρά να προωθήσει την αύξηση των κατώτατων αμοιβών.
Ουσιαστικά αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα, προβλέπουν ότι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα επέλθει δημοσιονομική κόπωση και για τούτο δεν αναμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.
Γεγονός που αν συνδυαστεί με τις αρνητικές δημογραφικές προοπτικές θα κλονίσει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης θέτουν ζήτημα αρνητικής επίδρασης από τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο και για τούτο επιμένουν στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να είναι δυναμικές και ασυμβίβαστες με το πολιτικό κόστος, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρό αναπτυξιακό κύμα,το μόνο ικανό να περιορίσει τη δράση όλων των υπολοίπων αρνητικών παραγόντων.
Η συλλογιστική του Ταμείου, όσο σκληρή κι αν είναι, μόνο αβάσιμη δεν είναι.
Η πρόσφατη τραγωδία αυτό ακριβώς δηλώνει.
Η χώρα χρήζει γενικευμένης, οργανωμένης και πειθαρχημένης, χωρίς ανακοπές, μεταρρύθμισης. Χωρίς την οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χαθεί με το πρώτο φύσημα του αγέρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ