Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Acta Dermato-Venereology», ότι πολλά άτομα χάνουν μεγάλο μέρος της προστασίας που προσφέρουν τα αντηλιακά προϊόντα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επειδή δεν κάνουν σωστή εφαρμογή τους –για την ακρίβεια. επειδή βάζουν στο δέρμα τους ένα πολύ πιο λεπτό στρώμα αντηλιακού σε σύγκριση με αυτό που συνιστούν οι παρασκευαστές των αντηλιακών.
Καταγραφή των βλαβών στο DNA του δέρματος

Στο πρώτο πείραμα του είδους, οι ερευνητές κατέγραψαν τις βλάβες στο DNA του δέρματος εθελοντών όταν αυτοί μείωσαν το πάχος του στρώματος του αντηλιακού που εφάρμοζαν κάτω από τα 2 mg/cm² δέρματος –αυτή την ποσότητα αντηλιακού προτείνουν οι παρασκευαστές στους καταναλωτές για σωστή εφαρμογή των προϊόντων τους ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία που δίνει το κάθε προϊόν ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του δείκτη προστασίας SPF (Sun Protection Factor) που φέρει –π.χ. SPF 15, 30 ή 50.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ένα αντηλιακό με SPF 50 που εφαρμόζεται σε λεπτό στρώμα προσφέρει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόλις 40% της αναμενόμενης προστασίας με βάση τις ενδείξεις του. Τα αποτελέσματα μάλιστα αυτά ώθησαν τους ειδικούς του King’s College να προτείνουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από αυτόν που νομίζουν πως χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουν ότι προστατεύονται όσο περισσότερο γίνεται από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.


Το πείραμα της… επάλειψης

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες μοίρασαν 16 εθελοντές με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε δύο ομάδες των οκτώ (τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες σε κάθε ομάδα). Η μια ομάδα εκτέθηκε για μία μόνο φορά σε υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να γίνει προσομοίωση της έκθεσης στον ήλιο για μία ημέρα. Συγχρόνως οι εθελοντές εφάρμοσαν σε περιοχές του δέρματός τους αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας –το πάχος του στρώματος του αντηλιακού που εφαρμοζόταν κυμαινόταν από 0,75 mg/cm² δέρματος ως 1,3 mg/cm² και 2 mg/cm².
Η άλλη ομάδα εκτέθηκε σε ακτινοβολία UV επί πέντε συνεχόμενες ημέρες –ώστε να μιμηθούν οι ειδικοί τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η ποσότητα UV ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν οι εθελοντές μεταβαλλόταν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ώστε να μιμείται τις συνθήκες που επικρατούν σε καλοκαιρινούς προορισμούς όπως η Τενερίφη, η Φλόριδα και η Βραζιλία.
Βιοψίες που διεξήχθησαν σε δείγματα από διαφορετικές περιοχές του δέρματος των εθελοντών έδειξαν ότι στην ομάδα που εκτέθηκε επί αρκετές ημέρες στην υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίστηκαν σημαντικές βλάβες του DNA στις περιοχές εκείνες στις οποίες δεν είχε εφαρμοστεί καθόλου αντηλιακό παρ’ ότι η δόση ακτινοβολίας UV ήταν πολύ χαμηλή.
Η σωστή εφαρμογή σώζει το δέρμα

Οι βλάβες μειώνονταν ως έναν βαθμό όταν το αντηλιακό είχε εφαρμοστεί σε στρώμα με πάχος 0,75 mg/cm² ενώ μειώνονταν σημαντικά όταν το αντηλιακό είχε εφαρμοστεί σε στρώμα της τάξεως των 2 mg/cm² δέρματος, ακόμη και όταν η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλότερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έκθεση επί πέντε ημέρες σε υψηλή δόση UV ακτινοβολίας αλλά με σωστή εφαρμογή αντηλιακού (σε πάχος δηλαδή 2 mg/cm²) συνδεόταν με πολύ μικρότερη βλάβη στο DNA του δέρματος σε σύγκριση με μόλις μία ημέρα έκθεσης σε χαμηλή δόση ακτινοβολίας UV χωρίς όμως αντηλιακό.


Πάρτε αντηλιακό με δείκτη SPF 30 και άνω

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Αντονι Γιανγκ από το King’s College του Λονδίνου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εφαρμογή αντηλιακού παρέχει σημαντική προστασία ενάντια στην καρκινογόνο επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Ωστόσο, αυτό που δείχνει η νέα μελέτη μας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το αντηλιακό παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικό είναι. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τα αντηλιακά προϊόντα όπως ορίζουν οι οδηγίες τους, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας SPF από αυτόν που νομίζουν ότι χρειάζονται».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Νίνα Γκόουντ από τη Βρετανική Ενωση Δερματολόγων σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 30 ή και μεγαλύτερο. Θεωρητικώς ένας δείκτης SPF της τάξεως του 15 θα ήταν αρκετός, ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες, χρειαζόμαστε επιπλέον προστασία την οποία προσφέρει ένας υψηλότερος δείκτης SPF. Επίσης η καινούργια μελέτη αποδεικνύει γιατί δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στα αντηλιακά προϊόντα για προστασία από τον ήλιο: χρειάζεται επίσης να καλύπτουμε το δέρμα μας με κατάλληλα, άνετα ρούχα και να καθόμαστε στη σκιά. Και πρέπει να μην ξεχνούμε ότι όταν βάζουμε αντηλιακό είναι πιθανό να αφήσουμε ακάλυπτες περιοχές του δέρματος ή και να εφαρμόσουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα αντηλιακού, το οποίο δεν επαρκεί για να μας προστατεύσει».

HeliosPlus