Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε κάθε χρόνο, κύρια, κατά τους μήνες Ιούλιο , Αύγουστο πυρκαγιές δασών. Μέσα στα 73 χρόνια , υπήρξαν κι οι δυο μεγάλες φωτιές, (Ηλίας 2007 και Αττικής 2018), όπου υπό τραγικές συνθήκες, πέρα από τις υλικές καταστροφές έχασε τη ζωή του ένας λίαν σοβαρός αριθμός ανθρώπων. Παρ’ όλο δε που τα τεχνικά μέσα έχουν βελτιωθεί σ’ αυτό το μακρύ διάστημα, εμείς δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Γιατί ; Επειδή, μας διακρίνει μια διαχρονική ανικανότητα να οργανώσουμε κάτι σωστά. Βέβαια, δικαιολογίες μπόλικες.
Η Οργάνωση
Ας δούμε όμως πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος των πυρκαγιών οριστικά και αποτελεσματικά. Πρώτα η οργάνωση των υπηρεσιών :
(1). Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημιουργείται Υπηρεσία «Αντιμετώπισης Πυρκαγιών» με 6 Γραφεία, στα οποία υπάγονται οι 13 Περιφέρειες και ο στόλος των αεροσκαφών (Kanader και Ελικοπτέρων). Επίσης η εν λόγω Υπηρεσία, είναι συνδεδεμένη άμεσα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Το κάθε γραφείο είναι οργανωμένο με όλα τα σχετικά όργανα, ώστε να υπάρχει λεπτομερής εποπτεία των Περιφερειών, που ανήκουν σ’ αυτό. Ακόμη, το Υπουργείο έχει το δικαίωμα της παρέμβασης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, για την άμεση και ριζοσπαστική αντιμετώπιση κάθε μορφής γραφειοκρατίας, που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και της εκκένωσης των πυροπαθούντων περιοχών.
(2). Στην κάθε Περιφέρεια υπάρχει υπηρεσία, «Αντιμετώπισης της Φωτιάς», στην οποία υπάγονται όλοι οι Δήμοι, τα Δασαρχεία , οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η Αστυνομική Διεύθυνση και τα υπάρχοντα ΚΤΕΛ λεωφορείων, που ανήκουν σ’ αυτήν. Επίσης στην Υπηρεσία αυτή υπάρχει και Γραφείο Σχεδιασμού της αντιμετώπισης των Πυρκαγιών και εκκένωσης χώρων.
(3). Στον κάθε Δήμο υπάρχει υπηρεσία «Πρόληψης κι Αντιμετώπισης Πυρκαγιών» , που φέρει το κύριο βάρος της καταπολέμησης της φωτιάς. Με την υπηρεσία αυτή είναι συνδεδεμένες οι υπηρεσίες των δασαρχείων της περιοχής, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας και τα ΚΤΕΛ των Λεωφορείων. Αυτή η υπηρεσία του Δήμου, έχει άμεση επικοινωνία με την πλησιέστερη Μετεωρολογική Υπηρεσία, για να μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
(4). Οι στρατιωτικές Μεραρχίες που είναι διάσπαρτες στη χώρα, διαμοιράζονται τις διοικητικές Περιφέρειες και δημιουργούν Γραφεία Επόπτευσης Πυρκαγιών. Το κάθε γραφείο, που είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη περιοχή, έχει στη διάθεσή του, τόσους λόχους, όσες περιοχές οφείλει να εποπτεύει. Ακόμη ο κάθε λόχος, πέρα από τους άνδρες του, διαθέτει, ένα ή δυο Droon αεροπλανάκια, με επίγεια Μόνιτορ και μοτοσικλέτες Cross.
(5). Τα ΚΤΕΛ, κατά τους δυο θερινούς μήνες, έχουν πάντα σε εφεδρεία μερικά λεωφορεία, για την περίπτωση εκείνη, που θα πρέπει να απομακρύνουν κατοίκους επικίνδυνης περιοχής.
Η Δράση
Τέλη Μαρτίου η Υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενεργοποιεί τα υπεύθυνα Γραφεία της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τότε το κάθε Γραφείο προκαλεί σύσκεψη όλων των φορέων, που ανήκουν σ’ αυτό . Εκεί παίρνουν μέρος οι της Περιφέρειας, των Δήμων, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών , των Αστυνομικών Διευθύνσεων, των δασαρχείων, των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, της Μεραρχίας και οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ. Δουλειά αυτής της σύσκεψης είναι ο Σχεδιασμός της αποτελεσματικής αντιμετώπισης, οποιασδήποτε πυρκαγιάς.
Στη σύσκεψη, κάθε φορέας εκθέτει την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, αν έχει ελλείψεις και το κατά πόσο είναι έτοιμος να επιτελέσει το έργο, το οποίο του αναλογεί.
Αρχικά οι αντίστοιχες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες επισημαίνουν τις επικίνδυνες περιοχές (κύρια δάση), όπου μπορεί να ξεσπάσει φωτιά και αν ο εξοπλισμός τους σε οχήματα και άντρες είναι ο πρέπων. Μετά , ραπόρτο δίνει, η Αστυνομία, ο Δήμος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εξάλειψη των επικίνδυνων εστιών, που βρίσκονται στην περιοχή του, (σκουπίδια, εύφλεκτα ξερά χόρτα, κομμένα και πεταμένα κλαδιά στους δρόμους) . Αναφέρει δε τις σχέσεις του με το αντίστοιχο δασαρχείο, δηλαδή, αν αυτό είναι συνεργάσιμο και έχει δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες. Ακόμη, αν έχουν γίνει δρόμοι γρήγορης πρόσβασης εντός της δασικής περιοχής, για την κίνηση των Πυροσβεστικών Οχημάτων, αν οι κρουνοί του νερού δουλεύουν κι αν υπάρχει ικανοποιητική ροή ύδατος. Τέλος, αν υπάρχει εξοπλισμένο όχημα με μεγάφωνα, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να
μπορούν να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής, για τους κινδύνους, ώστε να εκκενώσουν γρήγορα τα σπίτια τους και να πάνε σε ασφαλή χώρο.
Η Αστυνομία της περιοχής, επιλαμβάνεται της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ώστε να αποφευχθούν μποτιλιαρίσματα και κυκλοφοριακό χάος.
Για την κάθε επικίνδυνη περιοχή υπάρχει ένας στρατιωτικός λόχος, ο οποίος κατασκηνώνει με τα αντίσκηνά του στα όρια του εποπτεύοντος χώρου. Από εκεί σηκώνουν το Droon , που έχουν και μέσα από το μόνιτορ παρακολουθούν καθ’ όλη την επικίνδυνη χρονική ζώνη, μήπως εμφανιστεί κάποιο δείγμα καπνού. Παράλληλα, η μοτοσικλέτα Cross, περιπολεί μέσα στο δάσος όλο το εικοσιτετράωρο με βάρδιες δύο ατόμων, ανά δίωρο.
Μόλις, ο λόχος εντοπίσει καπνό, αμέσως ενημερώνει διαδοχικά όλους τους εμπλεκομένους φορείς και με μερικούς άντρες μετακινείται , μέχρι να έρθουν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, στην εστία φωτιάς, για την άμεση εκτίμηση του κινδύνου και την όποια πρώτη αντιμετώπιση.
Αφ’ ής στιγμής έχουν ενημερωθεί οι πάντες , η αντιμετώπιση είναι η πρέπουσα. Όταν δε έχει ξεκινήσει η επιχείρηση κατάσβεσης, το μεν αντίστοιχο Γραφείο του Υπουργείου εποπτεύει, αν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς δραστηριοποιούνται, ενώ το υψηλό κομάντο για τον τρόπο δράσης, το έχει η Πυροσβεστική
Τέλος, στα μέσα του μήνα Οκτώβρη, επαναλαμβάνεται η σύσκεψη του αντίστοιχου Γραφείου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου ο κάθε φορέας καταθέτει γραπτή, λεπτομερή έκθεση των πεπραγμένων του και γίνεται ευρεία , διεξοδική συζήτηση, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το άλλο καλοκαίρι.