Απομένει ένας ακόμη μήνας για να ολοκληρωθεί το μεταγραφικό παζάρι και είναι δεδομένο πως, ειδικά προς το τέλος του, πολλές ελληνικές ομάδες θα προσθέσουν κάποιους παίκτες στο ρόστερ τους αφού μετά τα μέσα Αυγούστου προκύπτουν πάντα κάποιες ευκαιρίες, όμως όλα δείχνουν ότι τίποτα το θεαματικό δεν πρόκειται να συμβεί: τα ρόστερ των περισσότερων ελληνικών ομάδων έχουν σχηματιστεί, οι όποιες προσθήκες δύσκολα θα τις αλλάξουν –το παζάρι αυτή τη φορά δεν ήταν θεαματικό και το καλοκαίρι αποδείχτηκε στα μεταγραφικά αρκετά δύσκολο.
Οι ελληνικές ομάδες εισέπραξαν πολλές αρνήσεις –ακόμη και αυτές που ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να ενισχυθούν. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει τον Φινλανδό Πούκι που κατέληξε στη Νόριτς, ο Ολυμπιακός έμπλεξε με τους βραζιλιάνους ατζέντηδες και άφησε στην άκρη παίκτες όπως ο Αράου, η ΑΕΚ, που θέλει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, τρόμαξε από τις απαιτήσεις της Παλέρμο για τον Γιάγιαλο και της Θέλτα για τον Μπογκοντά. Οι καιροί που όλοι σκορπούσαν χρήματα τέτοια εποχή μοιάζουν να πέρασαν.
Τον Ιανουάριο όλα λάθος
Αν τα προηγούμενα καθορίζουν τα επόμενα, αυτό που συνέβη αυτό το καλοκαίρι οφείλεται πολύ σε ό,τι είδαμε στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο, αυτή του περασμένου Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πλέον καταστροφική μεταγραφική περίοδο στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού σχεδόν το σύνολο των μεταγραφών των μεγάλων ομάδων αποδείχτηκαν για διάφορους λόγους αποτυχημένες.
Ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον Κέβιν Μιραλάς –τον υποδέχτηκαν οι οπαδοί του με ενθουσιασμό, αλλά αυτός δεν πρόσφερε τίποτα: ο δανεισμός του από την Εβερτον κόστισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ένα εξάμηνο. Δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα ούτε ο Χατζισαφί, που ήρθε από τον Πανιώνιο, ούτε ο Ιγκόρ που αποκτήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης και κατέληξε τελικά στην Κύπρο.
Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ πήρε ελάχιστα από τον Μασούντ, τον οποίο άφησε να φύγει, δεν ενθουσιάστηκε από τον Ισπανό Ερίκ Μοράν και είδε τον Νίκλας Χουλτ που αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό όταν έμεινε ελεύθερος να κάνει τα στοιχειώδη: ο Σουηδός ορκίζεται ότι εφέτος θα είναι η χρονιά του.
Από τον ΠΑΟΚ πέρασαν και δεν ακούμπησαν ο βραζιλιάνος αριστερός μπακ Ασεβέδο, ο μέσος Τιμπούρ Μουλέν και ο επιθετικός Μάρκο Μοχόγεβιτς: δεν τους θυμάται κανείς.
Ο Παναθηναϊκός των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων έμεινε ευχαριστημένος από τον φιλότιμο Οικονόμου και τον σκληρό Κάτσε και τους κράτησε και τους δύο –κανείς πάντως δεν έκανε τη διαφορά. Ο Γιάννης Μυστακίδης, που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο, τραυματίστηκε.
Ελάχιστη ήταν η προσφορά και των παικτών που απέκτησαν οι μικρομεσαίοι: ο Ρόλε, που ξεχώρισε στην Κέρκυρα, επέστρεψε στην αγαπημένη του Τρίπολη και στον Αστέρα, αλλά είναι μάλλον η εξαίρεση στον κανόνα των πιο αποτυχημένων μεταγραφών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμα και ομάδες αρκετά προσεκτικές, όπως π.χ. ο Πανιώνιος, τον Ιανουάριο κακοψώνισαν: οι Νεοσμυρνιώτες έφεραν τέσσερις ξένους και τους έδιωξαν όλους στο τέλος της σεζόν. Δεν έχει ξανατύχει τα τελευταία χρόνια.
Πονταρίσματα στα σίγουρα



Επειδή τα λάθη κάνουν τους πάντες πιο προσεκτικούς, αυτό το καλοκαίρι οι περισσότεροι έδειξαν να ψάχνουν είτε έλληνες παίκτες είτε παίκτες που οι προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές γνωρίζουν καλά γιατί είναι συμπατριώτες τους.
Η ΑΕΚ για να αντικαταστήσει τον Βράνιες διάλεξε τον Μάριο Οικονόμου, που στην Μπολόνια δεν υπολογιζόταν, ενώ αγόρασε και τον νεαρό Αλμπάνη από τον Απόλλωνα.
Ο Ολυμπιακός ποντάρει εμφανώς πια στους Ελληνες: έφερε πίσω τους Γιαννιώτη, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη που ήταν πέρυσι δανεικοί, απέκτησε τον Χριστοδουλόπουλου (ΑΕΚ), τον Μασούρα (ΑΕΛ) και τον Ευαγγέλου (ΠΑΟ) και επανέφερε στην Ελλάδα τον Φετφατζίδη, ενώ οι ξένοι παίκτες που ήρθαν είναι δυο Πορτογάλοι που ο προπονητής του γνωρίζει (ο Μάρτινς υπέδειξε και τον Μιράντα και τον Ποντένσε), ένας νεαρός Γάλλος, ο Καμαρά, που έφερε ο Καρεμπέ, και ο Γκερέρο που ήρθε από τη Λεγκανιές και είναι παίκτης εγνωσμένης αξίας.
Και ο ΠΑΟΚ μοιάζει να ποντάρει στα σίγουρα: ο βραζιλιάνος κυνηγός Ζαμπά και ο ομογενής Χατσερίδης ήρθαν ο ένας από το πρωτάθλημα Ρωσίας και ο άλλος από το πρωτάθλημα Ουκρανίας (πρωταθλήματα που οι άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη γνωρίζουν καλά), ενώ γίνονται συζητήσεις και για τον επαναπατρισμό του Νίκου Καρέλη που στην Γκενγκ μετά τον τραυματισμό δεν βρίσκει χώρο.
Δεν είναι καιρός για μεγάλα στοιχήματα. Αν τέτοια πρέπει να μπουν, οι ελληνικές ομάδες ακολουθούν την τακτική της απόκτησης κάποιων δανεικών, κι αν αυτοί αποδειχτούν ικανοί, μελλοντικά μπορεί να συζητήσουν την περίπτωση απόκτησής τους.
Η ΑΕΚ εφέτος απέκτησε ως δανεικούς τους αργεντινούς επιθετικούς Πόνσε και Μπογέ (από τη Ρόμα και την Τορίνο) και τον μέσο Αλεφ από την Μπράγα. Πέρυσι είχε πάρει δανεικούς τους Λιβάγια και Αραούχο: κατάφερε να κρατήσει τον πρώτο, όχι όμως και τον δεύτερο που προτίμησε να επιστρέψει και να μείνει στη Λας Πάλμας.

Ελληνικό πρωτάθλημα: Μεγάλη πια η δυσπιστία

Θα είναι καλύτερο το ελληνικό πρωτάθλημα; Αν κρίνουμε από τα ονόματα αυτών που φεύγουν, είναι δύσκολο να το πεις: του χρόνου δεν θα υπάρχουν ο Αραούχο, ο Βιγιαφάνιες, ο Βράνιες, ο Μάριν, ο Οφόε, ο Μιραλάς, που πέρυσι προκάλεσαν ενδιαφέρον και συζητήσεις – να δούμε από ποιους θα αντικατασταθούν. Δεν θα είναι πάντως εύκολο να βρεθούν κάποιοι αρκετά καλύτεροι.

Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χάσει στο εξωτερικό αρκετή από την όποια αίγλη του. Η αποτυχία της Εθνικής Ελλάδος να βρεθεί στα τελικά του Euro του 2016 και στο Μουντιάλ του 2018, οι μέτριες σεζόν των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το κραχ του ΠΑΟ που χρωστά σε ποδοσφαιριστές και προπονητές από όλες τις χώρες της Γης, η επιτήρηση της ΕΠΟ από τη FIFA, οι διακοπές του πρωταθλήματος για ψύλλου πήδημα, δημιουργούν στο εξωτερικό τη χειρότερη δυνατή εικόνα και κάνουν τους παίκτες αρκετά δύσπιστους στο να απαντήσουν θετικά σε μια πρόταση ελληνικής ομάδας.

Εφέτος το καλοκαίρι, όταν ο Ποντένσε ανακοίνωσε ότι θα έρθει στον Ολυμπιακό, οι οπαδοί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας του έστελναν φωτογραφίες που έδειχναν τη γνωστή είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα και τον ρωτούσαν αν όντως θέλει να πάει στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου τα ρόστερ των ελληνικών ομάδων θα γίνουν λίγο καλύτερα – είναι δεδομένο. Ομως οι σύλλογοι πρέπει να δουλέψουν πολύ για να ξανακάνουν την Ελλάδα καλό προορισμό. Κάποτε έλληνες και ξένοι παίκτες έβλεπαν το πρωτάθλημά μας ως σκαλί για την καριέρα τους. Τώρα αρκετοί το βλέπουν ως βήμα προς τα πίσω…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ