Πολιτικά κόμματα απέρριψαν την Παρασκευή τη νίκη του Ίμραν Χαν στις βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν και ζητούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, την ώρα που ξένοι παρατηρητές κάνουν λόγο για «περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης».
«Πιστεύουμε ότι διαπράχθηκε κλοπή», δήλωσε ένα στέλεχος του συνασπισμού των αντίπαλων κομμάτων, ο μουλάς Φαζαλούρ Ρέχμαν, έπειτα από μια συνεδρίαση στο Ισλαμαμπάντ στην οποία συμμετείχαν περίπου 12 κόμματα.
Μεταξύ των κομμάτων αυτών είναι και η Μουσουλμανική Ένωση-Ναουάζ (PML-N) του Σαχμπάχ Σαρίφ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε καταγγείλει ήδη από την Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, «τις κατάφωρες νοθείες» που οδηγούν «το Πακιστάν 30 χρόνια πίσω».
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο του 2017 εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, εκτιμά ότι είναι θύμα μιας συνομωσίας του στρατού και τις πακιστανικής δικαιοσύνης με στόχο να του στερήσουν την εξουσία.
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρατηρητές μια από τις πιο «βρώμικες» της ιστορίας της χώρας εξαιτίας των παρατυπιών του στρατού υπέρ του Χαν.
«Δεν θέλουμε να τους δώσουμε καν το δικαίωμα να κυβερνήσουν μετά από αυτές τις εκλογές. Συμφωνήσαμε να απαιτήσουμε νέες εκλογές», τόνισε ο Ρέχμαν.
Ο επικεφαλής του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP), ο Μπιλαουάλ Μπούτο, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή αλλά είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι απορρίπτει το αποτέλεσμα. Ο γιος της δολοφονημένης το 2007 Μπεναζίρ Μπούτο επεσήμανε ωστόσο ότι θα προσπαθήσει να πείσει και άλλα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πακιστανική εκλογική επιτροπή, το κόμμα του Χαν PTI ή Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη εξασφάλισε 115 έδρες σε σύνολο 272. Το PML-N εξασφάλισε 62 έδρες και το PPP έρχεται τρίτο με 43 έδρες.
Αν και ο Χαν φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις 137 έδρες που χρειάζεται προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, τα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματά του σημαίνουν ότι δεν θα έχει δυσκολία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με μικρά κόμματα.
Στο μεταξύ η επιτροπή παρατηρητών της ΕΕ έκανε λόγο για «περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης», «αξιοσημείωτη απουσία ισότητας και ευκαιριών στις εκλογές» και εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία «δεν ήταν στο ύψος» των προηγούμενων εκλογών του 2013.
Οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια άποψη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο επεσήμανε ότι «οι θετικές εξελίξεις στον δικαστικό τομέα επισκιάστηκαν» κυρίως από «την αξιοσημείωτη έλλειψη ισότητας και ευκαιριών στις εκλογές».
Παρά τις επιφυλάξεις της η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Πακιστάν.