Το «επίτευγμα»…
Τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής διεκδικούν βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης με το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2017 ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ. Παράλληλα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να αυξήσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, ή κατά 11,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
…του Ευκλείδη
Στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη καταγράφηκε μείωση του δημόσιου χρέους. Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα πιέστηκε από τους δανειστές για να θέσει υψηλούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να αποκλιμακωθεί το χρέος. Ομως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ισως σε μία από τις συχνές διαλέξεις του στο εξωτερικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο) μπορέσει να εξηγήσει αυτό το… επίτευγμα.
Πρεμιέρα με ΜΑΤ…

Με επεισοδιακό τρόπο έκανε… πρεμιέρα σε γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ο νέοςδιευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς την περασμένη Πέμπτη. Εξω από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, όπου συνήλθε το σώμα των μετόχων της τράπεζας, ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς συνταξιούχοι της, που διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι η Εθνική σταματά την επιχορήγηση στο επικουρικό της ταμείο(ΛΕΠΕΤΕ).Οι πόρτες του ξενοδοχείου ήταν ερμητικά κλειστές και τα ΜΑΤ δεν άφηναν να περάσει κουνούπι. Ακόμη και οι ένοικοι είχαν πρόβλημα πρόσβασης στα δωμάτιά τους.Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα που διεξήχθη η ΓΣ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, καθώς κατά τη διάρκεια των ομιλιών ακούγονταν οι φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους.
…και εξαγγελίες
Ο κ. Μυλωνάς πάντωςδεν μάσησε τα λόγια του και προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία της τράπεζας, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας ψηφιακήςεποχής. Οπως είπε, εάν θέλουν οι συστημικές τράπεζες να επιβιώσουν, θα πρέπει να αλλάξουν μοντέλο λειτουργίας και να καταστήσουν το δίκτυο των καταστημάτων τους μικρότερο και πιο ευέλικτο. Καλό κουράγιο, που είχε πει στην αρχή των μνημονίων ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.
Μια «προκλητική» τροπολογία

Εχουν χάσει την μπάλα κατά το κοινώς λεγόμενο στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρωί της Πέμπτης και ενώ η χώρα βρισκόταν σε εθνικό πένθος θεώρησαν σκόπιμο να καταθέσουν στη Βουλή τροπολογία για να δοθούν αυξήσεις σε στελέχη ΔΕΚΟ. Η τροπολογία εξαιρούσε τις αποδοχέςπροέδρων, διευθυνόντων και εντεταλμένων συμβούλων οργανισμών που έχουν περάσει στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων από το«πλαφόν» των 4.631 ευρώ. Προέβλεπε ότι οι αμοιβές τους καθορίζονται με υπουργική απόφαση και δεν θα ξεπερνούν το 90% αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου.Δηλαδή μπορούν να φθάσουν έως τις 7.483 ευρώ. Η τροπολογία αφορούσε υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΑΣΑ και των «χρεοκοπημένων» Ελληνικών Ταχυδρομείων. Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση την πήρε πίσω αποδεικνύοντας ότι όποιος δεν έχειμυαλό τρέχει να αποσύρει τροπολογίες.
Αποζημίωση-μαμούθ
Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη από την καταστροφική πυρκαγιά την Πρωτομαγιά του 2018 προχωρούν κανονικά και όλα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά οι μονάδες της παραγωγής που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η εταιρεία είχε κάνει αίτηση στις ασφαλιστικές εταιρείες για προκαταβολή εν όψει της ασφαλιστικής αποζημίωσης ύψους 21 εκατ. ευρώ και έχει λάβει τα 4 εκατ. ευρώ. Πηγές από την ασφαλιστική αγορά ανεβάζουν το τελικό ύψος της αποζημίωσης στα… 75 εκατ. ευρώ.
Αποχώρησε
O κ. Γιάννης Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ ήταν παρών στην ιστορική συνέλευση της Ελλάκτωρ, καθώς είναι κάτοχος 50.000 μετοχών του ομίλου. Λίγο προτού αρχίσει όμως η ονομαστική ψηφοφορία προτίμησε να αποχωρήσει και έτσι δεν μάθαμε την προτίμησή του μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ