Στα 1.200 δολάρια η ουγκιά έχει πέσει ο χρυσός. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου στο οποίο υποχωρεί η τιμή του ευγενούς μετάλλου. Με την παγκόσμια οικονομία να διατηρεί ικανοποιητικούς ρυθμούς, με την καταναλωτική ζήτηση να ανθίσταται στη γενικευμένη αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (αύξηση επιτοκίων, άρα μείωση ρευστότητας), με τις προοπτικές ανόδου των τιμών στις κεφαλαιαγορές να παραμένουν ευνοϊκές και με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε φάση ύφεσης, θα παρατηρούσε κανείς ότι η διαρκής διολίσθηση της τιμής του χρυσού δεν θα αποτελούσε είδηση.
Και όμως συνιστά μια παραδοξότητα η αδιαφορία των επενδυτών προς τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί, ως γνωστόν, ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια. Διότι μπορεί στην Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη οι κ.κ. Τραμπ και Γιούνκερ να συμφώνησαν μια εμπορική εκεχειρία, ο εμπορικός πόλεμος όμως που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο πλανήτη καλά κρατεί.
Προεξοφλούν αποκλιμάκωση



Να αποτελεί η παραδοξότητα αυτή ένδειξη ότι οι επενδυτές προεξοφλούν την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας (πρωτίστως) και ότι οι απειλές του αμερικανού προέδρου πως θα επιβάλει δασμούς στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του με την Κίνα (αξίας μισού τρισ. δολαρίων ετησίως) είναι δίχως αντίκρισμα;
Οι ειδικοί θεωρούν ότι, εκτός πολεμικού απροόπτου (είτε θερμού είτε εμπορικού), η τιμή του χρυσού θα παραμείνει υπό πίεση επειδή προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου –όλα τα ευγενή μέταλλα, άλλωστε, αποτιμώνται σε δολάρια. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει εισέλθει εξάλλου σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων.
Η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του δολαρίου, ωστόσο, δεν είναι ανέφελη. Και αυτό επειδή αντιτίθεται σε αυτήν ο πρόεδρος Τραμπ. «Η Κίνα, η ΕΕ και άλλες χώρες χειραγωγούν τα νομίσματά τους κατεβάζοντας τα επιτόκια, ενώ οι ΗΠΑ ανεβάζουν τα επιτόκιά τους με αποτέλεσμα το δολάριο να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, πράγμα που ροκανίζει την ανταγωνιστικότητά μας» τουίταρε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ. Προσώρας οι επενδυτές αγνοούν τα προεδρικά «τιτιβίσματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ