8,3 εκατ. τουρίστες ήρθαν οδικώς στην Ελλάδα

Το 30% του εισερχόμενου τουρισμού - πλην κρουαζιέρας - το 2017 ήρθε στην Ελλάδα οδικώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Sete Intelligence με τίτλο «Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», τον περασμένο χρόνο οι τουρίστες που ταξίδεψαν οδικώς προς τη χώρα μας ανήλθαν συνολικά σε 8,3 εκατομμύρια.

Το 30% του εισερχόμενου τουρισμού –πλην κρουαζιέρας –το 2017 ήρθε στην Ελλάδα οδικώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Sete Intelligence με τίτλο «Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», τον περασμένο χρόνο οι τουρίστες που ταξίδεψαν οδικώς προς τη χώρα μας ανήλθαν συνολικά σε 8,3 εκατομμύρια.
Οπως τονίζεται στη μελέτη, βασικό χαρακτηριστικό των τουριστών αυτών είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέγουν προορισμό την «τελευταία στιγμή», χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια.
Οι επτά μεγαλύτερες αγορές των τουριστών που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Αλβανία, η πΓΔΜ και η Πολωνία –αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των Πολωνών έρχεται αεροπορικώς –της οποίας σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών καταφθάνει οδικώς. Οι χώρες αυτές το 2017 συνεισέφεραν το 13,8% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας.

Οι επιλογές διακοπών
Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες χώρες προέλευσης των τουριστών είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν όταν έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν στη μελέτη εξετάζονται οι οικονομικές εξελίξεις στις κυριότερες χώρες από όπου προέρχεται ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη του Sete Intelligence, οι οικονομικές εξελίξεις είναι θετικές στις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της πΓΔΜ, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη Ρουμανία (επιβράδυνση της οικονομίας) και στην Τουρκία (διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος).
Επίσης, μικρή επιδείνωση της συναλλαγματικής της ισοτιμίας, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, εμφανίζει εφέτος και η Πολωνία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για διακοπές. Αντίθετα, οι αγορές της Σερβίας και της Αλβανίας εμφανίζουν ανατίμηση της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για διακοπές. Η συναλλαγματική ισοτιμία της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ είναι «κλειδωμένη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.