Το 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Playboy» ότι εάν ο γιος του ήταν ομοφυλόφιλος, «θα προτιμούσα να τον δω να σκοτώνεται σε δυστύχημα». Εχει πει σε μια βουλευτή της Αριστεράς ότι «ούτε να σε βιάσουν δεν αξίζει, τόσο άσχημη είσαι». Τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, υπέρ των βασανιστηρίων και ονειρεύεται την επιστροφή της Βραζιλίας στη στρατιωτική χούντα.
Αυτός είναι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός που επιδιώκει να αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας στις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. Ο πρώην αξιωματικός του στρατού συγκεντρώνει, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 17% των προτιμήσεων και εμφανίζεται στη δεύτερη θέση μετά τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από καταδίκες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Σε περίπτωση που ο Λούλα δεν καταφέρει εξαιτίας της υπόθεσης αυτής να διεκδικήσει την προεδρία, τότε ο Μπολσονάρο περνάει στην πρώτη θέση. «Δεν ήταν ήττα για τον Λούλα, ήταν μια νίκη της Δημοκρατίας» έσπευσε να δηλώσει ο Μπολσονάρο την επομένη της φυλάκισης του πολιτικού του αντιπάλου στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας με εμφανή ικανοποίηση: «Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την αποσύνθεση των οικογενειακών αξιών, την τρομακτική ανεργία και τη βία. Χθες δώσαμε μια θετική ψήφο στον υποψήφιο που θα πάρει τη Βραζιλία στα σοβαρά».
Ρατσιστής και επικίνδυνος
Είναι άτομο μισητό από πολλούς στη Βραζιλία για τα ρατσιστικά και ομοφοβικά του σχόλια, όμως οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως σωτήρα στη μεγάλη χώρα της Νότιας Αμερικής που μαστίζεται από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα.
Σύμφωνα με αναλυτές, το ακροδεξιό κόμμα του Μπολσονάρο έχει αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί καθώς μπορεί να προσελκύσει μια μερίδα ψηφοφόρων η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και έχει απαυδήσει από τα φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας.
Ο ίδιος ακολουθείται από εκατομμύρια Βραζιλιάνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φροντίζει να τροφοδοτεί καθημερινά με βιντεάκια είτε από περιοδείες του στην επαρχία με τα πλήθη των οπαδών του να τον επευφημούν, είτε μέσα από το γραφείο του με φόντο τα πορτρέτα των συνταγματαρχών της χούντας που το κοσμούν.
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως «Βραζιλιάνο Τραμπ» ή «Τραμπ των τροπικών», και όχι άδικα, μια και καλλιεργεί την αμφιλεγόμενη περσόνα του ακολουθώντας την πεπατημένη του αμερικανού προέδρου: βάλλοντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των γυναικών και κατά των ομοφυλοφίλων, των μαύρων και άλλων μελών από εθνοτικές μειονότητες.
Ο Μπολσονάρο υπήρξε στρατηγός στη διάρκεια της δικτατορίας και έχει εκλεγεί επτά φορές βουλευτής. Οι ψηφοφόροι του είναι κυρίως νέοι ηλικίας 18-34 ετών, λευκοί άνδρες που προέρχονται από τη μεσαία τάξη και τα υψηλά οικονομικά στρώματα. Αν και το πρόγραμμά του στερείται ουσιαστικών προτάσεων, ο ίδιος θεωρεί ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς μπορεί να σώσει τη Βραζιλία από τα χρόνια προβλήματά της και να την καταστήσει περισσότερο ασφαλή.
Επιστροφή σε σκοτεινές ημέρες
Η Βραζιλία έχει εισέλθει εδώ και καιρό σε μια νέα φάση αστάθειας, πόλωσης και πολιτικού εκτροχιασμού που ξεκίνησε από την καθαίρεση το 2016 της εκλεγμένης διαδόχου του Λούλα, της Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ξηλώθηκε από το προεδρικό αξίωμα χωρίς ποτέ να έχει η ίδια κατηγορηθεί για τα σκάνδαλα της χώρας, και συνεχίστηκε με τη διαταγή από το Ανώτατο Δικαστήριο φυλάκισης του Λούλα, προτού όμως εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για την ανατροπή της καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης.
Το νοσηρό κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει η επίθεση σε βάρος του εμβληματικού αριστερού πρώην προέδρου Λούλα μόλις τον περασμένο Μάρτιο, προτού δηλαδή μπει στη φυλακή, αλλά και η εν ψυχρώ δολοφονία –τον ίδιο μήνα –της δημοτικής συμβούλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαριέλα Φράνκο, με παρατηρητές να αποδίδουν τη δολοφονία της σε ακροδεξιές ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με τη χωροφυλακή της πόλης. Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούσε σκληρή κριτική στη βία της αστυνομίας κατά της μαύρης νεολαίας των παραγκουπόλεων.
HeliosPlus