Μεγάλη λίμνη με νερό στον Άρη
Μια μεγάλη λίμνη με νερό κρύβεται κάτω από τον πάγο στον Αρη, σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνούς ομάδας ερευνητών η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή –απαραίτητη συνθήκη για τη ζωή –που εντοπίζεται στον Κόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η λίμνη βρίσκεται κάτω από το παγοκάλυμμα του αρειανού νότιου πόλου και έχει διάμετρο περίπου 20 χιλιομέτρων. Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει δείγματα ύπαρξης υγρού νερού το οποίο ρέει κατά περιόδους στην επιφάνεια του Αρη ενώ οι αναλύσεις του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity της NASA έχουν δείξει ότι το νερό ήταν κάποτε παρόν εκεί. Η πολική «υπόγεια» λίμνη αποτελεί την πρώτη ένδειξη μόνιμης παρουσίας νερού, και μάλιστα σε ένα μεγάλο σώμα. Οπως είναι επόμενο η ανακάλυψη, η οποία έγινε με τα δεδομένα του ερευνητικού σκάφους Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους επιστήμονες καθώς μπορεί να ρίξει φως στο ενδεχόμενο παρουσίας ζωής στον Αρη αλλά και να βοηθήσει τις μελέτες για την αναζήτησή της σε άλλους πλανήτες.
Η σκόνη της Σαχάρας αποτρέπει τους τυφώνες

Η σκόνη από τη Σαχάρα δεν φθάνει μόνο ως εμάς εδώ στην Ελλάδα. Ταξιδεύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις καλύπτει αποστάσεις χιλιομέτρων και μπορεί να φθάσει ως και την αμερικανική ήπειρο. Ειδικά εφέτος μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και κυρίως το Τέξας υποφέρουν εξαιτίας της εδώ και εβδομάδες. Οπως αναφέρουν ωστόσο στο «Journal of Climate» αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν δορυφορικές εικόνες της NASA και υπολογιστικά μοντέλα, ίσως έχει και τη θετική της πλευρά. Επηρεάζοντας την ακτινοβολία και «ρίχνοντας» ελαφρώς τη θερμοκρασία, φαίνεται να εμποδίζει τον σχηματισμό νεφών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση έντονων καταιγίδων και τυφώνων.

O Μεγαλοπόδης ήταν… βραχιόσαυρος

Ενα από τα πιο δημοφιλή πλάσματα της βορειοαμερικανικής μυθολογίας είναι ο Μεγαλοπόδης, ένα τεράστιο δίποδο που ζει στα δάση και αφήνει πίσω του ίχνη από τις πατημασιές του. Αν και κανείς δεν έχει δει ποτέ το θρυλικό ον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιος άφησε τη μεγαλύτερη πατημασιά που έχει βρεθεί στον πλανήτη Γη στην Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν ύστερα από 20 χρόνια ερευνών στην επιθεώρηση «Peer J», το ίχνος, το οποίο έχει διάμετρο ένα μέτρο, προέρχεται από το πόδι ενός βραχιόσαυρου που είχε μήκος 30 μέτρα και έζησε στην περιοχή πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Νεογιλό δόντι 560 χιλιάδων ετών

Ενα νεογιλό δόντι που ανήκε σε πεντάχρονο παιδί έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο σπήλαιο Αραγκό στη γαλλική πλευρά των Πυρηναίων. Το σπήλαιο αυτό όπως και ολόκληρη η περιοχή Τοταβέλ στην οποία ανήκει έχει αποδειχθεί ότι αποτελούσαν τόπο κατοικίας προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου και συγκεκριμένα του Homo heidelbergensis, που μοιραζόταν χαρακτηριστικά τόσο με τον Homo sapiens όσο και με τον πρόγονό μας Homo erectus. Τώρα η ανάλυση του δοντιού – που είναι το αρχαιότερο δόντι μικρού παιδιού το οποίο έχει βρεθεί στη Γαλλία και πιθανότατα σε ολόκληρη την Ευρώπη – αναμένεται να αποκαλύψει πολλά για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.

Οι πρώτες αναμνήσεις συχνά είναι… fake

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τις πρώτες αναμνήσεις των ανθρώπων που δημοσιεύθηκε στο «Psychological Science» έδειξε ότι περίπου τέσσερα στα δέκα άτομα θυμούνται ως πρώτη μια ανάμνηση που απλώς είναι… φανταστική! Και αυτό διότι θεωρούν ότι έχουν αναμνήσεις από την ηλικία των δύο ετών ή και μικρότερη, τη στιγμή που η επιστήμη αναφέρει ότι οι πρώτες αναμνήσεις που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του είναι από την ηλικία των τριών έως τρεισήμισι χρόνων. Οι ερευνητές διαφορετικών βρετανικών πανεπιστημίων που διεξήγαγαν τη μελέτη πιστεύουν ότι τα άτομα που θεωρούν ότι έχουν αναμνήσεις από πολύ μικρή ηλικία έχουν ουσιαστικώς φανταστικές αναμνήσεις που βασίζονται σε αποσπάσματα πρώιμων εμπειριών σε συνδυασμό με μερικά γεγονότα σχετικά με τη βρεφική ή την παιδική ηλικία τα οποία το άτομο έχει μάθει μέσα από φωτογραφίες ή οικογενειακές συζητήσεις. Αυτές λοιπόν οι νοητικές αναπαραστάσεις φαντάζουν στα μάτια του ατόμου ως αναμνήσεις χωρίς να είναι.

Αναστροφή της γήρανσης σε ποντίκια

Την αναστροφή των σχετιζόμενων με τη γήρανση ρυτίδων και της απώλειας τριχοφυΐας πέτυχαν σε ποντίκια ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο «Cell Death & Disease». Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν προκάλεσαν μια μετάλλαξη που με τη σειρά της οδήγησε σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία – τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων – τα ποντίκια εμφάνισαν ρυτίδες και εκτεταμένη απώλεια τριχοφυΐας σε μερικές μόνο εβδομάδες. Ωστόσο, όταν αποκαταστάθηκε η μιτοχονδριακή λειτουργία διά της αποσιώπησης του γονιδίου, τα ποντίκια απέκτησαν και πάλι απαλό δέρμα και πυκνό τρίχωμα. «Το ζωικό αυτό μοντέλο μας παρέχει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για την ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών αντιμετώπισης των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών στη θεραπεία της σχετιζόμενης με τη γήρανση παθολογίας του δέρματος και της τριχοφυΐας, αλλά και άλλων ανθρώπινων ασθενειών όπου τα μιτοχόνδρια παίζουν σημαντικό ρόλο» ανέφεραν οι ερευνητές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ