Η κυβερνητική συνέντευξη – παρωδία ασέβεια προς τους νεκρούς

Ασέβεια προς της μνήμη των 83 νεκρών αλλά και τις οικογένειές τους που θρηνούν αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων αποτελεί η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη - παρωδία που έστησαν τα κυβερνητικά στελέχη παρουσία των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ασέβεια προς της μνήμη των 83 νεκρών αλλά και τις οικογένειές τους που θρηνούν αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων αποτελεί η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη – παρωδία που έστησαν τα κυβερνητικά στελέχη παρουσία των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για παραιτήσεις με την τραγωδία στο Μάτι, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να κινείται στη γραμμή ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της με τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Παράλληλα, στο κάδρο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας έχει τεθεί και το επιχείρημα ότι όλα τα δεινά έχουν ξεκινήσει από την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή. Η επιλογή αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που από πολλές πλευρές διατυπώνεται η φράση ότι η παραίτηση δεν είναι μόνο θέμα αριθμού νεκρών, αλλά ήθους, φιλότιμου και ευθύνης. Ο Νίκος Τόσκας, όταν του ετέθη το ερώτημα των πολιτικών ευθυνών, είπε ότι για λόγους συνειδησιακούς, και όχι λαθών, έθεσε την επομένη της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δεν την έκανε δεκτή, με το επιχείρημα ότι είναι ώρα πάλης και μάχης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ κλιμακώνεται η οργή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κρατικής μηχανής, η κυβερνητική γραμμή είναι στη λογική ότι για την πυρκαγιά φταίνε ουσιαστικά η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Αυτό είχε γίνει επί της ουσίας και στην πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα με τους 21 νεκρούς από τις πλημμύρες, όπου μετά την έρευνα που έγινε από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε ως εξήγηση πως ευθύνονται οι αυθαιρεσίες, οι αγκυλώσεις και οι γραφειοκρατικές εμμονές.

Επίσης αναδείχθηκε και το επιχείρημα περί των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ουσιαστικά η θεώρηση αυτή παραπέμπει στη θεωρία περί «στρατηγού ανέμου» το 2007 από τον Βύρωνα Πολύδωρα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν αναγνωρίστηκαν λάθη από τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, λέγοντας ότι προσπαθούν να βρουν τι έγινε λάθος και δεν βρίσκουν. «Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες… ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει η εκκένωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων σε μιάμιση ώρα…» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.