Υψηλές τάσεις

Τη σημασία του unisex εμβολιασμού φαίνεται μάλιστα να κατανοούν ολοένα και περισσότερες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα (που αποτέλεσε και αφορμή για τούτο το κείμενο) εκείνο της Βρετανίας.

Εχουμε εδώ και περίπου 11 χρόνια ένα ασφαλές και δοκιμασμένο εμβόλιο (όταν λέμε δοκιμασμένο το εννοούμε, αφού έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί περισσότερες από 270.000.000 δόσεις του παγκοσμίως), το οποίο είναι το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως που προλαμβάνει έναν καρκίνο –ή μάλλον, για την ακρίβεια, πολλούς καρκίνους. Πρόκειται για το εμβόλιο ενάντια στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλων καρκίνων… γένους θηλυκού, όπως του αιδοίου και του κόλπου. Ο ΗPV αποτελεί όμως βασικό ένοχο και για «ανδρικούς» καρκίνους, όπως του πέους, αλλά και για unisex μορφές της νόσου, όπως του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Να μην παραλείψουμε επίσης μια άλλη πηγή ταλαιπωρίας που δεν γνωρίζει φύλο, τα κονδυλώματα, την πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, ενάντια στην οποία το εμβόλιο για τον HPV αποτελεί επίσης «ασπίδα».
Εχουμε λοιπόν ένα εμβόλιο που προλαμβάνει όλα αυτά που μόλις διαβάσατε. Σημαντικότατο για τα παιδιά μας, για το μέλλον τους που είναι άλλωστε το μέλλον του κόσμου, αλλά και για τα παιδιά των άλλων και οφείλουμε να υποβάλουμε τα σέβη μας στην επιστήμη που μας το έχει χαρίσει.
Εχουμε τώρα περισσότερες από 140 χώρες που έχουν εντάξει αυτό το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τους για τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες –μεταξύ αυτών είναι και η χώρα μας αλλά… (πολύ συχνά δυστυχώς υπάρχει ένα ελληνικό «αλλά» σε θέματα πρόληψης που θα σας εξηγήσουμε παρακάτω). Σημαντικότατο καθώς η κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει περί τα 150 ευρώ και μπορεί, ανάλογα με την ηλικία, να απαιτηθούν ως και τρεις δόσεις χορήγησης.
Εχουμε επίσης περί τις 20 χώρες που έχουν ορθώς εννοήσει ότι ο HPV αφορά εξίσου τα δύο φύλα και έτσι έχουν εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών εναντίον του ιού και τα αγόρια. Σημαντικότατο αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο με τον εμβολιασμό και των δύο φύλων σώζονται κατ’ αρχάς όλοι όσοι εμβολιάζονται (και στα δύο φύλα) αλλά συγχρόνως επιτυγχάνεται η αποκαλούμενη «ανοσία της αγέλης», η οποία τελικώς προφυλάσσει ακόμη και εκείνους και εκείνες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τη σημασία του unisex εμβολιασμού φαίνεται μάλιστα να κατανοούν ολοένα και περισσότερες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα (που αποτέλεσε και αφορμή για τούτο το κείμενο) εκείνο της Βρετανίας. Στη Βρετανία λοιπόν πριν από μερικές ημέρες, ύστερα από σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής για τους εμβολιασμούς, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και τον εμβολιασμό των αγοριών για τον HPV στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών της χώρας. Την ίδια απόφαση, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής, έλαβαν επίσης οι αρχές στη Σκωτία και στην Ουαλία.
Και έχουμε τώρα και την Ελλάδα (για να φθάσουμε στην εξήγηση του… αλλά που αφήσαμε μετέωρο πριν), η οποία όχι μόνο δεν έχει θέσει το θέμα δωρεάν εμβολιασμού των αγοριών, αλλά παίρνει και πίσω τον δωρεάν εμβολιασμό μεγάλης ομάδας κοριτσιών. Για την ακρίβεια, από 1.1.2017 το κράτος σταμάτησε τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε νέες γυναίκες ηλικίας 18 ως 26 ετών (προφανώς λόγω κρίσης) στις οποίες, και πάλι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο είναι εξίσου πολύτιμο με τις μικρότερες ηλικίες –συγκεκριμένα τις ηλικίες 11-18 ετών, στις οποίες συνεχίζεται η δωρεάν χορήγηση.
Για να το συνοψίσουμε σε… απλά ελληνικά «τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα» –ή μάλλον, τι δεν είχες…
θεοδώρα τσώλη
thtsoli@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.