Θα ήταν πρόωρο να μιλήσει κανείς για προϊούσα παρακμή του Facebook, η επιχείρηση όμως φαίνεται πως άρχισε να πληρώνει τον κορεσμό της αγοράς των social media. Την Πέμπτη η μετοχή της επιχείρησης έκανε μια βουτιά της τάξης του 20% στη Wall Street, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης να μειωθεί κατά 124 δισ. δολάρια.
Είναι οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε απόλυτες τιμές (σε δολάρια δηλαδή) που έχει υποστεί ποτέ εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και αποδίδονται στην πτώση του ρυθμού αύξησης των χρηστών του Facebook (μια κατάσταση που θα επιδεινώνεται, όπως προβλέπουν τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας) και ως εκ τούτου στη μείωση του περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης λόγω κάμψης των διαφημιστικών εσόδων.
Η καταβαράθρωση της μετοχής του Facebook έγινε μέσα σε διάστημα δύο ωρών, του χρόνου δηλαδή που μεσολάβησε από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μέχρι το κλείσιμο της Wall Street. Την αφορμή για το ξεπούλημα έδωσε η διαπίστωση ότι ο τζίρος και ο αριθμός νέων χρηστών της επιχείρησης ήταν κατώτεροι των προσδοκιών της αγοράς.
Ανησυχητική για το οικονομικό μέλλον της εταιρείας είναι και η κατά 50% αύξηση των συνολικών δαπανών της κατά 50% σε ετήσια βάση, που κατεγράφη. Πέρα από τα οικονομικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και το κύρος της επιχείρησης επλήγη το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.