Πώς μπορεί να επωφεληθούν οι βιοεπιστήμες από την τεχνολογία; Με τη στήριξη της τεχνολογίας, ο τομέας της έρευνας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά και να αποκτήσει νέες ταχύτητες, ώστε νέες ανακαλύψεις να συμβαίνουν σε συντομότερο χρόνο. Έτσι, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά η έρευνα, και συνεπώς, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε τομείς όπως οι βιοεπιστήμες.
Η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος της καινοτομίας στις Βιοεπιστήμες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας μεγιστοποίησης αποτελούν τα Grants4Apps και Grants4Tech, δύο πρωτοπόρα διεθνή προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας της Bayer.
Ο γερμανικός κολοσσός με περισσότερα από 150 χρόνια ιστορίας, επιζητά την εξειδίκευση στην τεχνολογία. Στόχος της Bayer είναι η ενίσχυση και η εξέλιξη της παραγωγική διαδικασίας, όπως επίσης και η εξασφάλιση της ορθής χρήσης των προϊόντων της, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που έρχονται από το μέλλον. Αυτό το πετυχαίνει μέσα από διαγωνισμούς ανοικτής καινοτομίας, οι οποίοι απευθύνονται και σε Έλληνες επιστήμονες/τεχνολόγους, επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο διαγωνισμός ρομποτικής Grants4Tech, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα. Στόχος του είναι η ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της βιοεπιστήμης, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής έρευνας στον τομέα της ρομποτικής και τους υποστηρικτές της. Με αυτό τον τρόπο η Bayer αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης νέας κατηγορίας εφαρμογών, κυρίως για τις παραγωγικές μονάδες, βασισμένη στη σύγχρονη ρομποτική.
Παράλληλα, το πρόγραμμα Grants4Apps στηρίζει οικονομικά νεοσύστατες επιχειρήσεις και προγραμματιστές για έργα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και των θεραπευτικών διαδικασιών. Αυτά μπορεί να είναι λογισμικό, hardware ή και κάποια σχετική τεχνολογία. Η ανοιχτή αυτή πρωτοβουλία καινοτομίας ξεκίνησε το 2013 ως πρόγραμμα crowdsourcing.
Στα πλαίσια του Grants4Apps Αccelarator, η Bayer προσφέρει σε 5 νεοφυείς επιχειρήσεις ενεργές στη ψηφιακή υγεία, χώρο ιδιωτικών γραφείων στα κεντρικά γραφεία του Τομέα Φαρμάκων στο Βερολίνο. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί μπορούν να παραμείνουν στους χώρους του accelarator για περίπου 100 ημέρες, ενώ η κάθε μια λαμβάνει μέχρι και 50.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.
Έτσι, και στην Ελλάδα η Bayer, για να μπορεί να συνεχίσει να καινοτομεί, αποβλέπει σε συνεργασίες με αυτές τις εταιρίες που κατέχουν την καινοτομία στην τεχνολογία. Για αυτόν τον σκοπό, με μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως το Grants4Apps και το Grants4Tech, διευρύνει τη προσέγγιση της στην ανοικτή καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο η Bayer βάζει την τεχνολογία και καινοτομία στην υπηρεσία της βιοεπιστήμης.