Το «Μάτι» του πύρινου τυφώνα που κόστισε την ζωή σε 76 άτομα στην βορειοανατολική Αττική αποτελεί μία θλιβερή επανάληψη -σε πολλά σημεία- της τραγωδίας στην περιοχή Πεντρογκάο Γκράντε στην κεντρική Πορτογαλία, πριν από έναν χρόνο (στις 17 Ιουνίου 2017), όπου κόστισε την ζωή σε 66 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό 204.
Και τότε υπήρξε εγκλωβισμός δεκάδων ατόμων σε ΙΧ σε μεγάλο περιφερειακό δρόμο, λόγω του πύρινου μετώπου που είχαν δημιουργήσει οι ισχυροί άνεμοι και το επονομαζόμενο «μικροκλίμα» της πυρκαγιάς. Με τους επιβάτες των ΙΧ να προσπαθούν να διαφύγουν πεζοί αλλά να βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες που κινούντο με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Όπως δηλαδή συνέβη και στην περιοχή της Ραφήνας…
Ομως ενώ τα δύο δραματικά συμβάντα σε Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν αρκετές ομοιότητες υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να προβληματίσουν τις ελληνικές αρχές. Στην Πορτογαλία υπήρχε πολύμηνη ξηρασία, είχαν αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμοκρασίες της τάξης των 40 βαθμών Κελσίου .
Επιπλέον η έναρξη της πυρκαγιάς αποδίδεται στην επονομαζόμενη «ξηρή καταιγίδα» (δηλαδή αστραπές χωρίς βροχή που προκαλούν πυρκαγιές, όπως είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Χαλκιδική, στην Εύβοια κλπ). Ακόμη είχε ζητηθεί με συγκροτημένο τρόπο η εκκένωση περιοχών.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η εκατόμβη θυμάτων υπήρξε σε μια περίοδο όπου είχαμε μεγάλο βαθμό υγρασίας, αφού είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις ενώ υπήρχε σχετικός χρόνος αντίδρασης αφού δεν είχε προηγηθεί το ειδικό ακραίο φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας». Ακόμη υπήρξε ακινητοποίηση των ΙΧ λόγω …κυκλοφοριακού κομφούζιου, σύγχυσης και πανικού μέσα στον στενό παραλιακό δρόμο στο Μάτι. Κι αυτό αφού δεν είχε τελικώς δοθεί εντολή για εκκένωση στους άτυχους κατοίκους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας αποτεφρώθηκαν πέρυσι 5,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και υπήρξε και άλλη πολύνεκρη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Οκτωβριο του 2017, με 47 ακόμη θύματα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.