«Σαν να γινόταν πόλεμος»

Ανείπωτη η τραγωδία από τη φωτιά. Την τραγωδία αποτύπωσε μέσα σε τρεις γραμμές η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη

Ανείπωτη η τραγωδία από τη φωτιά. Την τραγωδία αποτύπωσε μέσα σε τρεις γραμμές η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη η οποία βρέθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας και έγραψε στο διαδίκτυο: «Στο λιμάνι της Ραφήνας γυναίκες και άνδρες φωνάζουν τα ονόματα των αγνοουμένων δικών τους… Είναι σαν να γινόταν πόλεμος. Πόση καταστροφή…»
Πως αντιλαμβάνεται ο Τσίπρας τις διακοπές
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις καλοκαιρινές του διακοπές. Πάντοτε έδινε αυτή τη σημασία και ως Πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έβρισκε χρόνο για διακοπές, κάποτε πολυήμερες, κάποτε ολιγοήμερες, σε νησιά ανάλογα με τους πολιτικούς φίλους που είχε (π.χ. πήγαινε στη Νάξο λόγω Μανώλη Γλέζου) ή ακόμα και σε φουσκωτά, όπως το φουσκωτό του Παύλου Πολάκη ή του… Mr DHI (του «άρχοντα της μεταμόσχευσης μαλλιών») Κώστα Γιώτη, όπου στο τιμόνι του σκάφους του φωτογραφήθηκε ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον, τέσσερις φορές έκανε οικογενειακώς διακοπές στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στους Αντίπαξους και πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο με την οικογένειά του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις κλείσουν τα σχολεία ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του μετακομίζουν στο Σούνιο, σε ενοικιαζόμενο σπίτι (της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου). Εφέτος όμως τι γίνεται; Θα πάει διακοπές τη στιγμή που τον περιμένουν φιέστες για την έξοδο από το Μνημόνιο και ένας εκλογικός ανασχηματισμός εν όψει ΔΕΘ;
***
Ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χαλάσει το καθιερωμένο θερινό πρόγραμμά του, όπως με βεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Κάπου θα πάει, κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη και πάλι. Μόνον οι υπουργοί και οι βουλευτές του θα… υποφέρουν. Δεν τους έκοψε βεβαίως (ευθέως) τα «μπάνια των υπουργών» αλλά επιχείρησε να ερμηνεύσει με «αριστερίστικο» τρόπο την έννοια των διακοπών. Ετσι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είπε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ερμηνεία της έννοιας διακοπές είναι λίγο διασταλτική στους καιρούς που ζούμε. Μπορείτε και μέσα στην ημέρα να ξεκουράζεστε, θα βρείτε τρόπο» τους είπε, αφήνοντάς τους όλους… παγωτό.
***
Διακοπές Ελλήνων
Ενα άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, μια ακριβή απόλαυση διακοπών» στην αυστριακή «Tiroler Tageszeitung» αναφέρει πως οι Ελληνες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές. Επιπλέον κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ενώ η χώρα βουλιάζει από τουρίστες, οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κέρδος όντας κακοπληρωμένοι και με πολλές ώρες εργασίας επτά ημέρες την εβδομάδα. Το δημοσίευμα, που αναπαράγει η Deutsche Welle, αναφέρεται στα ακριβά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
***
Όταν ο διοικητής χάνει την πλειοψηφία
Φαίνεται ότι οι… μουρμούρες στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα τελειώσουν ποτέ. Η επιλογή του υποδιοικητή και διορισθέντος από τον Αντώνη Σαμαρά Γιάννη Μουρμούρα να ψηφίσει μαζί με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μπλόκο σε απόφαση του διοικητή.
***
Ετσι ο Γιάννης Στουρνάρας έχασε την πλειοψηφία, όμως, όπως μου είπε, η υπόθεση αυτή δεν αφορά μείζονα θέματα. «Πράγματι πρόκειται για δυσλειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, όμως για ζητήματα ήσσονος σημασίας για τη διοίκηση αλλά πολύ σημαντικά για τους εργαζομένους, όπως προσλήψεις, έργα κ.λπ. Το Γενικό Συμβούλιο δεν εμπλέκεται και δεν έχει κανέναν λόγο σε θέματα νομισματικής πολιτικής και εποπτείας. Στις αποφάσεις του διοικητή δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Ούτε βεβαίως πρόταση μομφής, όπως ανοήτως λένε όσοι έχουν από το 2015 διακαή πόθο να ελέγξουν την ΤτΕ» απαντά ο κεντρικός τραπεζίτης.
***
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για… πόθεν έσχες
Και ξαφνικά… εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως έτσι περιγράφουν όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Το θέμα αφορά δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που ευθέως έπληττε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, σχετικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής «πόθεν έσχες» για υποθέσεις που δεν τελεσιδικούν. Ο κ. Βούτσης, ήρεμος άνθρωπος γενικά, έγινε έξαλλος με όσα γράφτηκαν και φυσικά απάντησε. «Ούτε υπαγορεύσεις ούτε υπονομεύσεις έχουν γίνει στην Επιτροπή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων μέσα στην ίδια την Επιτροπή, μπορεί κάποιες υποθέσεις να προχωράνε αργότερα απ’ ό,τι θα θέλαμε, πλην όμως η Επιτροπή κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Δεν υπάρχει ίχνος αντιπαράθεσης με τον Πρωθυπουργό, απορώ γιατί ανοίγουν τέτοια θέματα» αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης και όλοι έκαναν συνειρμούς σχετικά με το ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το θέμα.
***
Ο διάβολος φορούσε Christian Louboutin

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην πλατεία Κολωνακίου, έξω από πολυτελές κατάστημα παπουτσιών, όπου χάζευε στη βιτρίνα τα πανάκριβα Christian Louboutin η βουλευτής της ΝΔ η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Δεν ξέρω εάν είχε σκοπό να εισέλθει στο κατάστημα και να αγοράσει το συγκεκριμένο ζευγάρι (που στοίχιζε εκεί γύρω στα 650 ευρώ), αλλά προτού λάβει την απόφασή της να εισέλθει στο κατάστημα να σου και εμφανίζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή του Γιώργο Αμυρά. Η Αννα-Μισέλ ήταν αναγκασμένη να πιάσει κουβέντα μαζί του, άλλωστε τόσος κόσμος τους κοίταζε με ενδιαφέρον. Ο Αμυράς (που όταν συνοδεύει τον αρχηγό του είναι ο πιο φανατικός «ποταμίσιος») πειράζει την κυρία Ασημακοπούλου: «Εσείς οι δεξιοί μόνον Louboutin φοράτε» της είπε γελώντας, με τον κ. Θεοδωράκη να συμφωνεί. Η βουλευτής της ΝΔ όμως φάνηκε να ενοχλείται όχι τόσο από το Louboutin, όσο από το… δεξιοί: «Αν είμαστε εμείς δεξιοί, τότε εσείς τι είστε;» είπε στους δύο του Ποταμιού. Εύλογη ερώτηση πιθανόν να πείτε, με τον κ. Αμυρά να απαντά βιαστικά «εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι» και να φεύγουν. Δεν έμειναν τουλάχιστον να μάθουν εάν η κυρία Ασημακοπούλου μπήκε τελικά στο κατάστημα ή το μετάνιωσε.
***

Η κότα, το κοτέτσι και ο Ψύλλος

Με νηνεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζουν οι ελληνορωσικές σχέσεις. Κι όποιος γνωρίζει κάτι από την κουλτούρα των Ρώσων λέει ότι πρόκειται για πολιτικούς που πιστεύουν ότι η… εκδίκηση (ή η απάντηση, πείτε την όπως θέλετε) είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Όμως, στο Μαξίμου φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την όχι και τόσο διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ν. Κοτζιάς. «Αυτά τα περί κότας και κοτετσιών έπρεπε να τα αποφύγει τώρα που γίνεται προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πάθη», λένε με νόημα κυβερνητικά στελέχη.

***

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η επιλογή του μέσου και του δημοσιογράφου που έδωσε τη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών. Γιατί δημιουργεί ένα ερώτημα πώς δίνεις μια συνέντευξη στον επικεφαλής του ΑΠΕ, Μιχάλη Ψύλλο, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κίνησης «Πράττω», πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Κοτζιάς, είναι ιδρυτικό της μέλος. Εκτός και αν πρόκειται για συνωνυμία. Όπως έλεγαν και ορισμένοι ορκισμένοι εχθροί του κ. Ψύλλου «τον τάραξε τον υπουργό στις σκληρές ερωτήσεις».

***

Το… αριστερό μπακ της κυβέρνησης

Ποιος νομίζετε ότι φαντάζεται τον εαυτό του ως… ποδοσφαιριστή και σε θέση αμυντικού μπακ και μάλιστα… αριστερού που ανακόπτει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης; Ποιος άλλος από τον πρώην Νο2 του Μεγάρου Μαξίμου (τώρα τη θέση του Νο2 την έχει καταλάβει ο Δημ. Τζανακόπουλος) Νίκο Παππά, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε ως αριστερό μπακ (της κυβέρνησης), διότι (άκουσον-άκουσον) έπαιζε, όπως είπε σε μια συνέντευξή του (πάλι με σκληρές ερωτήσεις), σ΄αυτή τη θέση όταν ήταν φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας. Και τώρα που έγινε από τον κ. Τσίπρα υπουργός γυμνάζεται αφού στο υπουργικό του γραφείο του διαθέτει όργανα γυμναστικής: «το πρωί κάνω γυμναστική με την άφιξή μου στο γραφείο για να μην υπάρχει τίποτα εμβόλιμο», λέει.

***

Ποιος θέλει ξεκούραση;

Επειδή την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος θα ανοίξει τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για να δεξιωθεί πρωτίστως τους αντιστασιακούς της επτάχρονης δικτατορίας και βεβαίως τους πολιτικούς αρχηγούς, θυμήθηκα ένα περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν ήταν πρωθυπουργός (λίγο πριν μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας). Ηταν καλοκαίρι και όλοι υπουργοί ήθελαν άδεια για να κάνουν τα μπάνια τους. Αλλά ουδείς τολμούσε να του το ζητήσει. Ουδείς, πλην ενός του τότε υπουργού Συντονισμού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μην νομίζετε όμως πως ήταν εύκολο για τον Μητσοτάκη (που ήρθε στη ΝΔ μεταγραφή από την Ενωση Κέντρου) να το πει στον τότε πρωθυπουργό που φημιζόταν για την αυστηρότητά του. Βρήκε όμως ένα τρόπο και σ΄ένα Υπουργικό Συμβούλιο του είπε: «Κύριε Πρόεδρε υπάρχει μια κόπωση ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης…» και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του ο Καραμανλής είπε: «Οποιος αισθάνεται κουρασμένος ας μου το πει να τον ξεκουράσω τώρα αμέσως». Και βεβαίως κανένας δεν τόλμησε.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.