Με απολογητική διάθεση βρέθηκαν απέναντι στο Κογκρέσο, την περασμένη Τρίτη, εκπρόσωποι των δημοφιλέστερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Αμερικανικής Βουλής πραγματοποίησε ακρόαση σχετικά με τις πρακτικές φιλτραρίσματος περιεχομένου των τεχνολογικών κολοσσών προσπαθώντας τα μέλη της να μάθουν πώς τα κοινωνικά μέσα «μπλοκάρουν» το περιεχόμενο και αν υπάρχει πολιτική εμπλοκή.
Οι εκπρόσωποι του Facebook, του Twitter και της Google αφού εξήγησαν ότι προσπαθούν να λάβουν όλα τα μέσα για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διαγραφή περιεχομένου με προσβλητικό χαρακτήρα καθώς και ψευδών ειδήσεων –οι οποίες έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα –ζήτησαν συγγνώμη για τα λάθη τους, όμως υποστήριξαν ότι αυτό δεν είναι μόνο δικό τους λάθος.
Δήλωσαν ότι περπατούν σε τεντωμένο σκοινί όταν πρόκειται για τον χειρισμό του περιεχομένου τους και συγκεκριμένα δημοσιεύσεων με προσβλητικό περιεχόμενο γιατί παρ’ όλο που ο στόχος είναι κοινός –η απομάκρυνση από την παραπληροφόρηση, την ομιλία μίσους και το περιεχόμενο της τρομοκρατίας -, βρίσκουν τον μπελά τους απέναντι σε ό,τι επιλέγουν τελικά να αντιμετωπίσουν.
Fake news και social media
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα κεντρικά γραφεία του Facebook στη Νέα Υόρκη η εταιρεία εξήγησε σε δημοσιογράφους γιατί η InfoWars, το περιβόητο site που αρέσκεται να διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας –με περισσότερους από 900.000 οπαδούς στο Facebook και πάνω από 2,4 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube –εξακολουθεί να έχει λόγο στην πλατφόρμα, ερώτημα που έθεσαν και τα μέλη του Κογκρέσου.
Τότε η επικεφαλής διαχείρισης της παγκόσμιας πολιτικής του Facebook, Μόνικα Μπίκερτ, απάντησε ότι «εάν είχαν δημοσιεύσει επαρκές περιεχόμενο που παραβίασε το όριό μας, η σελίδα θα έπεφτε», χωρίς όμως να δίνει σαφείς εξηγήσεις για το ποιο είναι το όριο της εταιρείας. Αρκέστηκε μόνο στο ότι «ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα των διαφόρων τύπων παραβιάσεων».
Μάλιστα, η κυρία Μπίκερτ ανακοίνωσε μπροστά στα μέλη του Κογκρέσου ότι «δεν έχουμε πολιτική απομάκρυνσης ψεύτικων ειδήσεων» επαναλαμβάνοντας θέση που η εταιρεία δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, όταν ισχυρίστηκε, «βλέπουμε σελίδες που πρόσκεινται και στην Αριστερά και στη Δεξιά να δημοσιεύουν ό,τι εκείνοι θεωρούν γνώμη ή ανάλυση –άλλοι τα αποκαλούν fake news. Πιστεύουμε ότι απαγορεύοντας αυτές τις σελίδες θα ερχόμασταν σε αντίθεση με τις αρχές ελευθερίας της έκφρασης» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Απαντώντας στο CNN, ο John Hegeman του Facebook δήλωσε: «Δημιουργήσαμε το Facebook για να είναι ένας τόπος όπου διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν μια φωνή» με εκπρόσωπο της πλατφόρμας να δηλώνει στο δίκτυο «επιτρέπουμε στους ανθρώπους να το δημοσιεύσουν ως μορφή έκφρασης, αλλά δεν πρόκειται να το δείξουμε στην κορυφή της ροής ειδήσεων».
Οσον αφορά το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, ο επικεφαλής δημόσιας πολιτικής και κυβερνητικών σχέσεων Juniper Downs δήλωσε ότι το YouTube δεν στοχεύει σε πολιτικές πεποιθήσεις αλλά διαγράφει βίντεο και μπλοκάρει περιεχόμενο το οποίο θεωρεί «επικίνδυνο ή παράνομο». «Δεν το κάνουμε πάντα σωστά» δήλωσε ο Downs, «και μερικές φορές το σύστημά μας κάνει λάθη».
Η κατάθεση του συμβούλου του Twitter, Nick Pickles, αντανακλά τις παρατηρήσεις της Google και του Facebook, με την εταιρεία να λέει στο Κογκρέσο ότι δεν λογοκρίνει πολιτικές απόψεις αλλά ότι η ομάδα του έχει κάνει λάθη, τα οποία αναγνωρίζει και προσπαθεί να μάθει από αυτά.
Ο αλγόριθμος που καταργεί τον… Τζέφερσον
Ωστόσο, τους αμερικανούς νομοθέτες δεν ενόχλησε τόσο το τι δεν «κατεβάζει» το Facebook, αλλά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το τι αναρτήσεις εντέχνως «αποκρύπτει». Η ακρόαση της περασμένης Τρίτης κλήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι κατηγορούν τον ιστότοπο ότι απενεργοποιούσε δυσανάλογα τις συντηρητικές απόψεις έναντι των προοδευτικών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που επικαλείται το BBC «οι προσκείμενες στη Δεξιά σελίδες στο Facebook έχουν μεγαλύτερη παρουσία από εκείνες που πρόσκεινται στην Αριστερά –αν και η πηγή της μελέτης λέει αρκετά ανοιχτά ότι ωθεί τις απόψεις του «προοδευτικά»».
Ο Bob Goodlatte, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής και Ρεπουμπλικανός από τη Βιρτζίνια, επεσήμανε ότι ο αλγόριθμος του Facebook παρεμποδίζει εσφαλμένα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου. «Σκεφτείτε το για μια στιγμή» δήλωσε ο Goodlatte στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις. «Αν ο Τόμας Τζέφερσον είχε γράψει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στο Facebook, αυτό το έγγραφο δεν θα είχε δει ποτέ το φως της ημέρας. Κανείς δεν θα μπορούσε να δει τα λόγια του επειδή ένας αλγόριθμος αυτόματα το τόνισε αρνητικά».
Πρόστιμο-μαμούθ από την Κομισιόν
Η Google έχει να αντιμετωπίσει το νέο υπέρογκο πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ που της επέβαλε η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη, για μία ακόμα φορά, για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ενωσης. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι από το 2011 ο αμερικανικός κολοσσός είχε επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό την εδραίωση της δεσπόζουσας θέσης της στη διαδικτυακή αναζήτηση.
«Με τον τρόπο αυτόν, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση» ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Πέρυσι η Κομισιόν είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ πάλι με την αιτιολογία της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η εταιρεία στην αγορά και συνεπώς παραβαίνει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς. Οπως επισήμανε η δανέζα επίτροπος, στην περίπτωση που η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες τής ΕΕ εντός 90 ημερών, θα της επιβληθούν ποινές ύψους 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της.
Η «ατυχής» δήλωση Ζούκερμπεργκ
Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η ατυχής, όπως χαρακτηρίστηκε, δέσμευση του ιδρυτή του Facebook στην ιστοσελίδα Recode, ότι η πλατφόρμα δεν θα εμποδίσει τους χρήστες της να εκφράζουν απόψεις που δεν γνωρίζουν ότι είναι αναληθείς, φέρνοντας ως παράδειγμα τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι οι αρνητές του Ολοκαυτώματος τον προσβάλλουν βαθιά, όντας εβραϊκής καταγωγής, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να τους αποκλείσει από τη χρήση της πλατφόρμας.
«Δεν πιστεύω ότι η πλατφόρμα μας θα πρέπει να τα κατεβάζει, επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που διάφοροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται λανθασμένα. Δεν νομίζω ότι αυτό γίνεται επίτηδες» τόνισε ο Ζούκερμπεργκ στη συνέντευξή του στο Recode. Οπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, με τον ίδιο να εξηγεί ότι δεν ήθελε να υπερασπιστεί τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.
Εντυπη έκδοση