Τέσσερα χρόνια υπομονή μέχρι το Κατάρ

Πέρασε τόσο ωραία ο κόσμος τον μήνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, που μόλις αυτό ολοκληρώθηκε άρχισε αμέσως να συζητεί για το Μουντιάλ του Κατάρ!

Πέρασε τόσο ωραία ο κόσμος τον μήνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, που μόλις αυτό ολοκληρώθηκε άρχισε αμέσως να συζητεί για το Μουντιάλ του Κατάρ! Τι Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει σε τέσσερα χρόνια; Θα είναι το ίδιο καλά οργανωμένο; Θα δούμε εξίσου καλό ποδόσφαιρο; Και γιατί η μεγάλη αυτή γιορτή θα γίνει σε μια χώρα χωρίς ποδοσφαιρικές παραδόσεις; Πριν καλά-καλά το Μουντιάλ τελειώσει, ξεκίνησε να θεριεύει η δίψα για το επόμενο.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο»
Στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων δεν υπάρχει επιλογή χώρας που να έχει συζητηθεί όσο αυτή του Κατάρ. Η απόφαση της FIFA να αναθέσει τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022 στη μικρή αυτή αραβική χώρα και όχι στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και στο Μεξικό που το διεκδίκησαν προκάλεσε θύελλες. Για μήνες οι βρετανικές εφημερίδες δημοσίευαν αποκαλύψεις για χρηματισμούς παραγόντων, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή στάθηκε μία από τις αιτίες για να χάσουν τη θέση τους και ο πρώην πρόεδρος της FIFA κ. Σεπ Μπλάτερ αλλά και ο πρώην πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί· ο άνεμος της σκανδαλολογίας που σήκωσε η υπόθεση του Κατάρ στάθηκε αιτία να τελειώσει άδοξα η θητεία τους. Τον άνεμο αυτόν δυνάμωσαν με αποκαλύψεις και κατηγορίες και οι πρώτοι που αποσύρθηκαν από την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 και που καθόλου δεν χώνεψαν την επιλογή του Κατάρ –οι Αμερικανοί μιλούσαν πάντα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της FIFA. Σήμερα συμβιβάστηκαν πάντως με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: θα διοργανώσουν με το Μεξικό και τον Καναδά το Μουντιάλ του 2026 και ως τότε θα είναι ήσυχοι.
Μουντιάλ μέσα στον χειμώνα
Η επιλογή του Κατάρ έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το γεγονός ότι θα δούμε στην Ευρώπη το πρώτο Μουντιάλ της Ιστορίας σε χειμωνιάτικους μήνες. Θα διεξαχθεί σε 28 ημέρες (σε χρόνο-ρεκόρ) τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Οι συνθήκες διεξαγωγής του βέβαια δεν θα είναι χειμωνιάτικες· εκείνο τον καιρό η θερμοκρασία στο Κατάρ σπάνια πέφτει κάτω από 17 βαθμούς, αλλά δεν ανεβαίνει και πάνω από 25. Ο κ. Σάκης Μπατσίλας, που εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύει για την οργανωτική επιτροπή των αγώνων του Κατάρ, λέει γελώντας ότι αν χρειαστεί τα γήπεδα θα έχουν και κλιματισμό, αρκεί να δούμε το ωραιότερο και το πιο ανταγωνιστικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιστορίας –το πρώτο μεταπολεμικά στο οποίο θα αγωνιστούν ποδοσφαιριστές στην καλύτερή τους φόρμα.
Γήπεδα – αρχιτεκτονικά θαύματα
Με βάση το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στη FIFA, το Μουντιάλ του Κατάρ θα φιλοξενηθεί σε δώδεκα γήπεδα. Ενα είναι νεόχτιστο και ήδη λειτουργεί, το Khalifa International Stadium, εννέα χτίζονται και θα παραδοθούν μέχρι το 2022, ενώ δύο γήπεδα υπάρχουν και απλώς θα τύχουν ενός ολικού λιφτινγκ ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διοργάνωσης. Τα καινούργια γήπεδα αναμένεται να είναι αρχιτεκτονικά θάυματα. Το Il Lusail Iconic Stadium που θα φιλοξενήσει το πρώτο ματς της διοργάνωσης, αλλά και τον τελικό, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται και θα φιλοξενήσει 86.250 θεατές: θα είναι το μεγαλύτερο της διοργάνωσης. Το Al-Shamal Stadium που βρίσκεται στο Μαντινάτ, στο Βόρειο Κατάρ δηλαδή και ακριβώς πάνω στον Αραβικό Κόλπο, θα φιλοξενεί 45.120 θεατές και θα μοιάζει λίγο με τις παραδοσιακές βάρκες (!) που χρησιμοποιούνται από τους τοπικούς ψάραδες! Το Al-Khor Stadium θα φιλοξενεί 45.330 θεατές, θα βρίσκεται κι αυτό κοντά στον Κόλπο και θα είναι υπερυψωμένο (!) ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν και τον Κόλπο από ψηλά. Προβλέπεται επίσης η οροφή του να κλείνει, αν χρειαστεί. Κάτι περισσότερους από 45.000 θεατές προβλέπεται να φιλοξενεί και το Al Wakrah Stadium που βρίσκεται στο Νότιο Κατάρ. Ουσιαστικά έχει τοποθετηθεί στο κέντρο μια πολιτείας που περιλαμβάνει πάρκα, πισίνες, σπα, γήπεδα τένις και φυσικά ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο. Μάλιστα ο σκοπός των αρχιτεκτόνων είναι να μπαίνεις στο γήπεδο διασχίζοντας ένα πάρκο –το πάρκινγκ και άλλοι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι.


Πολλές μοναδικές καινοτομίες
Κατασκευάζεται επίσης το Qatar University Stadium, που θα είναι το γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης του Κατάρ, αλλά και το Sports City Stadium στην Ντόχα που θα φιλοξενεί 47.500 θεατές και σε αυτό θα γίνει ο ένας ημιτελικός. Στην Ντόχα θα βρίσκεται και το Doha Port Stadium, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Umm Salal Stadium και του Education City Stadium. Οι διοργανωτές τα κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό και θέλουν να μας καταπλήξουν. «Μια μοναδική καινοτομία είναι ότι όλα αυτά τα γήπεδα, καθώς και τα προπονητικά κέντρα στα οποία θα προπονούνται οι ομάδες, βρίσκονται σε μια απόσταση πενήντα χιλιομέτρων», λέει ο κ. Μπατσίλας και προσθέτει πως «στο Κατάρ δεν θα υπάρχουν κουραστικά αεροπορικά ταξίδια όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία» και πως «όλος ο κόσμος που θα έρθει θα αισθάνεται ότι ζει πραγματικά στο κέντρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για έναν μήνα, αφού θα έχει γήπεδα, παίκτες και ομάδες διαρκώς μπροστά του».
Εντυπωσιακές είναι πάντως και οι ανακαινίσεις των δυο παλιότερων γηπέδων του Πριγκιπάτου. Το Ahmed bin Ali Stadium, που βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα μακριά από την Ντόχα, απέκτησε μια ολοκαίνουργια εξέδρα για να φιλοξενήσει 44.740 θεατές. Πρόθεση των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργηθεί στην οροφή του μια γιγάντια οθόνη στην οποία να βλέπει κανείς τα ριπλέι των φάσεων και φυσικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ματς. Κάτι ανάλογο θα δημιουργηθεί και στο ανακαινισμένο Al Gharafa Stadium, που είναι επίσης κλειστό: στην οροφή του θα προβάλλονται στη διάρκεια των αγώνων οι σημαίες όλων των χωρών που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Μιλάμε για δυο γήπεδα που θα μοιάζουν με το Πλανητάριο –το λέω για να καταλάβει κανείς τη λογική της κλειστής οροφής τους.
Ο Κόλπος στο κέντρο της γης



Οι Ρώσοι προσπάθησαν να δείξουν –και το πέτυχαν –ότι είναι μια μεγάλη, ασφαλής και δυνατή χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Οι εθελοντές ήταν αρκετοί, οι ποδοσφαιρόφιλοι τουρίστες είχαν τις ανέσεις τους, οι μεγάλες πόλεις γέμισαν για έναν μήνα από παράλληλα events. «Το Κατάρ», λέει ο κ. Μπατσίλας, «είναι η μικρότερη χώρα που έχει διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο και θα προσπαθήσει αυτό να το εκμεταλλευτεί. Θα γίνει ένα τεράστιο θέατρο στο οποίο θα διοργανωθεί ένα γιγάντιο και μοναδικό σόου». Ο σκοπός των Αράβων δεν είναι να διοργανώσουν το Μουντιάλ, αλλά να καταπλήξουν. Στο μεταξύ, διοργάνωσαν πέρυσι και το πρώτο σοβαρό τους πρωτάθλημα. Ως διοργανωτές μπορεί να είναι καταπληκτικοί, αφού σίγουρα θα ξοδέψουν χρήματα και για ξενοδοχεία, αεροδρόμια και κυκλοφοριακά δίκτυα. Αλλά χρειάζονται και κάτι που δεν έχουν: μια καλή εθνική ομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.