Πέθανε σε ηλικία 80 ετών σήμερα το πρωί ο σπουδαίος Έλληναςποιητής,στιχουργόςκαιπεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.
Είχε πρόσφατα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας και τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς.
Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στηνΕρμούπολητηςΣύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στοΧαλάνδρι. Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στοΝέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τονΆγγελο Τερζάκηο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή τουΕθνικού Θεάτρουως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της ΣχολήςΣταυράκουμε καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη,Γιώργο ΘεοδοσιάδηκαιΓρηγόρη Γρηγορίου.
Το 1960 σταΙωάννιναόπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλοΣυνοικισμός,με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε οΜίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινά να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα,Το διευθυντήριο(1964) καιΗ σφαγή(1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία.
Συνεργάζεται με το συνθέτηΧρήστο Λεοντήκαθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω τηςΔικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στοΠαρίσι. Συνεργάστηκε με τονΔήμο Μούτση(Άγιος Φεβρουάριος,1971) και με τονΓιάννη Μαρκόπουλοστον δίσκοΘητείατου οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.
Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτηΣταύρο Κουγιουμτζήκαι τον τραγουδιστήΓιώργο Νταλάρακαθώς και με τοΘανάση ΓκαϊφύλλιαστηνΑτέλειωτη Εκδρομή(1975), τονΜάνο Χατζιδάκι, τονΓιάννη Σπανό, τονΓιώργο Ζαμπέτα, τονΣταμάτη Κραουνάκη, τονΛουκιανό Κηλαηδόνη, τονΓιώργο Χατζηνάσιο, τονΑντώνη Βαρδήκαι πολλούς άλλους. Παράλληλα έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελείται την έκδοση λευκωμάτων με θέμα την Σύρο:Ενθύμιον Σύρας,Θέατρο στην Ερμούποληκ.α.
Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στονΑθήνα 9,84και στοΔεύτερο Πρόγραμμα.
Το 1994 εκδίδει τη πρώτη του νουβέλα με τίτλοΤο άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημαΟ Καιρός των Χρυσανθέμωνπου τιμήθηκε με τοΚρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από τηνΑκαδημία Αθηνών.
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου
Με τον δικό του τρόπο ο πολιτικός κόσμος της χώρα αποχαιρετά τον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος άφησε την τελευταία του ανάσα σε ηλικία 80 ετών, το πρωί της Κυριακής.
«Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί. Αιωνία η Μνήμη του» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.