Οι μηχανισμοί της φυσαλίδας
Ο Λι Σεν, ερευνητής του Imperial College του Λονδίνου, κέρδισε ένα από τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού EPSRC 2018, τον οποίο διοργάνωσε το Ερευνητικό Συμβούλιο Επιστημών Φυσικής και Μηχανικής της Βρετανίας. Ο Σεν κέρδισε το βραβείο χάρις σε μια φωτογραφία που αποτελεί σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων, οι οποίες καταγράφουν τα ασταθή μοτίβα του υγρού στην κορυφή μιας φυσαλίδας σαπουνιού. Οι δύο εικόνες αποκαλύπτουν πολύτιμα δεδομένα για το πώς σχηματίζεται και συμπεριφέρεται ο αφρός. Η δεξιά εικόνα δείχνει τη ροή αποστράγγισης του υγρού εξαιτίας της βαρύτητας, με τα χρώματα να υποδεικνύουν το πάχος της φυσαλίδας. Η αριστερή εικόνα δείχνει μια ημι-ελαστική αστάθεια, η οποία λαμβάνει χώρα σε μεγέθη μικρότερα του ενός μικρομέτρου. Οι δύο εικόνες συνθέτουν την κατάσταση της φυσαλίδας ενώ αυτή ετοιμάζεται να σκάσει.
Το πρόσωπο ποντικού και ανθρώπου
To Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διοργάνωσε τον διαγωνισμό επιστημονικών φωτογραφιών 2018 Cool Science Image Contest, στον οποίο έλαβαν μέρος οι καθηγητές και οι φοιτητές του. Ενα από τα βραβεία κέρδισε η Χάνα Τσανγκ, φοιτήτρια του Τμήματος Συγκριτικών Βιοεπιστημών, η οποία κατέγραψε εικόνες από τα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονταν στο πρόσωπο ενός εμβρύου ποντικού ηλικίας 11 ημερών. Τα περισσότερα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονταν στην περιοχή που θα μετατρεπόταν στη συνέχεια στο άνω χείλος του ζώου, ενώ τα σημεία που δεν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία ήταν εκείνα όπου δημιουργούνται τα ρουθούνια του. Με δεδομένο ότι η διαμόρφωση του προσώπου στα ποντίκια έχει πολύ κοινά χαρακτηριστικά με τη διαμόρφωση του προσώπου στον άνθρωπο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ κοντινή και στο πώς είναι τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου ενός ανθρώπινου εμβρύου ηλικίας 34 ημερών.
Το αρχαίο ζωοπλαγκτόν
Η Μπρίτανι Χουπ, φοιτήτρια του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό 2018 Cool Science Image Contest με την εικόνα ενός απολιθωμένου είδους ζωοπλαγκτού ηλικίας 55 εκατ. ετών το οποίο ονομάζεται Morozovella velascoensis. Ο πλαγκτονικός αυτός οργανισμός έχει πλάτος 400 μικρομέτρων, δηλαδή πλάτος 60% μικρότερο από το πλάτος ενός κόκκου άμμου. Η χημική ανάλυση τέτοιων απολιθωμάτων μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να συλλέξουν κλιματικά στοιχεία από τις χρονικές περιόδους στις οποίες έζησαν και να κάνουν συγκρίσεις με ό,τι συμβαίνει σήμερα.
Το στομάχι του σκουληκιού
Ο Τζέιχουν Λι, που εργάζεται με μεταδιδακτορική υποτροφία στο Ινστιτούτο Ερευνών Morgridge στις ΗΠΑ, κέρδισε ένα από τα βραβεία του διαγωνισμού «2018 Cool Science Image Contest» με εικόνα που κατέγραψε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού μικροσκοπίου λέιζερ. Η εικόνα δείχνει το παρασιτικό σκουλήκι Schistosoma mansoni το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σοβαρή ασθένεια της σχιστοσωμίασης που πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η φωτογραφία που κατέγραψε ο Τζέιχουν Λι απεικονίζει την έκφραση διάφορων γονιδίων στο στομάχι του σκουληκιού. Η κατανόηση της ανάπτυξης του γαστρεντερικού συστήματος του σκουληκιού και των διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο.
Η σουπιά της συμβίωσης
Ο Μαρκ Σμιθ σπούδασε γεωεπιστήμες αλλά θεώρησε ότι υπάρχει κενό στην τεχνολογία καταγραφής εικόνων που να εστιάζουν τον στόχο τους αποκαλύπτοντας κάθε λεπτομέρειά του. Ετσι ίδρυσε την εταιρεία Macroscopic Solutions που ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων φωτογραφικών τεχνολογιών και μεθόδων. Χρησιμοποιώντας κάποια από αυτές τις μεθόδους ο Σμιθ κατέγραψε μια σειρά εικόνων από ένα είδος σουπιάς που ζει στα νερά της Χαβάης. Η σουπιά αυτή αποτελεί κλασικό παράδειγμα συμβιωτικής συμπεριφοράς αφού δίνει στέγη και τροφή σε μια κατηγορία βακτηρίων που παράγουν φως, τα οποία με τη σειρά τους τη βοηθούν με τον φωτισμό που παράγουν να κινείται μέσα στα νερά χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία της στους πιθανούς εχθρούς της. Ο Σμιθ επεξεργάστηκε τις εικόνες αυτές και το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε το έστειλε στον φωτογραφικό διαγωνισμό Wellcome Image Awards κερδίζοντας ένα από τα βραβεία.
Μαγικός ουρανός
Ο Σίγκουρντουρ Μπρίνγιαρνσον κατάφερε να αποτυπώσει στον φακό του μια πραγματικά μαγική σκηνή της φύσης. Ο ουρανός στο Vatnsleysustrond της Ισλανδίας έχει πολλά σύννεφα τα οποία έχουν προκαλέσει βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα στα κενά που υπάρχουν να έχουν σχηματιστεί ουράνια τόξα που φωτίζονται από την πανσέληνο, ενώ την ίδια στιγμή έχει κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του και το σέλας, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό. Η φωτογραφία κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό «International Earth & Sky Photo Contest Winners».
Η μεταμόρφωση της λάβας
Η Ελίζ Μπάτλερ κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό «Nature Conservancy 2018 Global Photo Contest» με μια φωτογραφία που πραγματικά κόβει την ανάσα, καθώς αποτυπώνει ένα φαινόμενο που προκύπτει από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Χαβάη. Καθώς η λάβα από το ηφαίστειο Κιλαουέα πέφτει στον ωκεανό, το νερό εξατμίζεται προκαλώντας εκρήξεις όπου ηφαιστειακά πετρώματα πετάγονται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα τεράστιο νέφος αιθαλομίχλης που αποτελείται από όξινους υδρατμούς, υδροχλωρικό οξύ και μικροσκοπικά κομματάκια ηφαιστειακού γυαλιού.
Το αντικαρκινικό δίχτυ
Ερευνητές του ΜΙΤ χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο σάρωσης σήραγγας (τεχνική που αξιοποιεί μια δέσμη ηλεκτρονίων για να αποκαλύψει τη δομή των προς παρατήρηση αντικειμένων) φωτογράφισαν μια δικτυωτή δομή που αποτελείται από συνθετικό πολυμερές υλικό. Το υλικό χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αλληλουχιών RNA (microRNA) σε καρκινικά κύτταρα όπου δρουν με στόχο τη συρρίκνωση των όγκων. Η φωτογραφία κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό 2018 Cool Science Image Contest.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ