«Μύλος» με μεταγραφές και υποψηφίους

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη και τη Φώφη Γεννηματά εξελίσσεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη και τη Φώφη Γεννηματά εξελίσσεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής. Μια διαδικασία που είχε ως στόχο να περάσει το μήνυμα της ενότητας, της ανανέωσης και της διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς εξελίχθηκε, προτού καν αρχίσει, σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης.
Παρά το γεγονός αυτό, αποτέλεσμα «βεβιασμένων κινήσεων, άστοχων επιλογών και σκόπιμων διαρροών», η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ήταν ευτυχής αν τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει περιορίζονταν στις αντιδράσεις για τις δηλητηριώδεις δηλώσεις Γκολεμά για το σύνολο της ηγεσίας του ΠαΣοΚ αλλά και την ίδια, ή στις «κρεμάλες» του κ. Παναγούλη, ο οποίος περιμένει στην εξώπορτα του ΠαΣοΚ εδώ και δύο χρόνια.
Ολα αυτά φαντάζουν παρωνυχίδες μπροστά στην πρόκληση της διευθέτησης των επιλογών των κορυφαίων στελεχών, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και από την κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Οι εκλογικές περιφέρειες

Η Φώφη Γεννηματά πριν από τη θερινή ανάπαυλα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφια τα προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ και φυσικά οι ίδιοι. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την Αχαΐα, όμως δεν εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε άλλη περιφέρεια προκειμένου να διευκολύνει τον σχεδιασμό Γεννηματά. Ωστόσο τα εναλλακτικά σενάρια, και κυρίως το τελευταίο που τον φέρει υποψήφιο στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις. Ποιος θα τρέξει σε αυτή την κρίσιμη περιφέρεια όταν οι δύο από τις τρεις σίγουρες έδρες θα είναι, όπως λέγεται, «δοτές»; Στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα έχει πέσει η πρόταση ο κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος σε περιφέρεια στην οποία το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κερδίσει έδρα με ελαφρά αύξηση των ποσοστών του, την οποία μπορεί να προσφέρει η παρουσία του. Αυτό θα είναι το κριτήριο που θα επιλέξει την τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά. Μπορεί όμως να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ;
Με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο η κατάσταση εμφανίζεται εξίσου περίπλοκη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όπως μεταδίδουν πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου, «από εκεί είναι λογικό να ξεκινήσει η συζήτηση». Το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Αντιθέτως θεωρείται πιο εφικτό το σενάριο υποψηφιότητας του κ. Θεοχαρόπουλου στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφια η κυρία Γεννηματά.

Ο «γρίφος» Ανδρουλάκη

Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την τελική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, που στην περίπτωση που οι κάλπες των εθνικών εκλογών στηθούν το φθινόπωρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταπηδήσει από τις Βρυξέλλες στον εγχώριο πολιτικό στίβο. Για το ενδεχόμενο αυτό η Χαρ. Τρικούπη έχει κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό που, όπως λέγεται, αφήνει ικανοποιημένους τους πάντες. Στον νότιο τομέα, που εκτιμάται ότι το Κίνημα Αλλαγής θα κερδίσει δύο έδρες, θα είναι υποψήφιοι η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στον βόρειο τομέα ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον δυτικό τομέα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και πιθανόν η Νάντια Γιαννακοπούλου λόγω της έντονης παρουσίας του «μεσσηνιακού στοιχείου» στην περιοχή, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στον νότιο τομέα.
Ο σχεδιασμός αυτός δεν ενθουσιάζει το επιτελείο του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, που θεωρεί λάθος κίνηση την υποψηφιότητα στην ίδια εκλογική περιφέρεια των δύο κορυφαίων του Κινήματος Αλλαγής. Από τη στιγμή μάλιστα που θεωρείται βέβαιη η κατάκτηση της δεύτερης έδρας στον νότιο τομέα, επισημαίνουν ότι μπορεί να τη διεκδικήσει άλλο κορυφαίο στέλεχος. Με βάση αυτή την προσέγγιση η υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη στις περιφέρειες της Β’ Αθήνας θεωρείται δύσκολη υπόθεση καθώς η παρουσία του στο βόρειο ή στον δυτικό τομέα θα προκαλέσει μια «αχρείαστη και ανεπιθύμητη κόντρα» για την κατάκτηση μιας έδρας, στη μία περίπτωση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και στην άλλη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Επανέρχονται έτσι τα σενάρια για υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη στην Α’ Αθήνας ή στην Κρήτη που επίσης προκαλούν αντιδράσεις. Ειδικά στην Α’ Αθήνας, στην οποία εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, είναι ανοιχτή η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη (ακούγεται και για το ευρωψηφοδέλτιο), ενώ θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου. Το παζλ απλοποιείται αν οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση αυτή, και με την προϋπόθεση ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με το ισχύον σύστημα εκλογής, ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποκλείει να διεκδικήσει νέα θητεία στην Ευρωβουλή έχοντας ως συνυποψηφίους την Εύα Καϊλή και ενδεχομένως και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που επίσης το σκέφτεται, αλλά και τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος ακούγεται και για κάποιον τομέα της Β’ Αθήνας.

Βενιζέλος για το Επικρατείας

Την τελευταία εβδομάδα στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στη Βουλή έχει ενταθεί η φημολογία σύμφωνα με την οποία την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, κατά ορισμένες πηγές, του έχει γίνει ήδη μια πρώτη κρούση.
Από το περιβάλλον τού πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο η πληροφορία. «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση με τη δική του συμμετοχή ή για λογαριασμό του, ούτε επιτρέπει να εμπλέκεται το όνομά του σε τέτοιου είδους σενάρια» αναφέρει στενός συνεργάτης του. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαντάζει ως το πλέον πιθανό.
Τη «λύση Βενιζέλου» είχαν προτείνει στη Φώφη Γεννηματά ως την καλύτερη δυνατή επιλογή κορυφαία στελέχη, ακόμη και την εποχή που οι σχέσεις τους ήταν ψυχρές. Το συζητεί πλέον σοβαρά και η ίδια. Οχι μόνο γιατί η σχέση τους έχει περάσει σε άλλη φάση αφού οι δυο τους έχουν συνεννοηθεί σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν στρατηγικές επιλογές του Κινήματος Αλλαγής, όπως στο Μακεδονικό. Αλλά γιατί θεωρείται προτιμότερο και χρησιμότερο αντί της υποψηφιότητάς του στη Θεσσαλονίκη να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα του Κινήματος Αλλαγής που έχει ως κεντρικό στόχο αυτόν που ο ίδιος εδώ και καιρό έθετε: τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λίστα Σκανδαλίδη» με 100 υποψήφιους

Παρά τα ανοιχτά ζητήματα στην κορυφή, επικρατεί αισιοδοξία ότι η εικόνα των ψηφοδελτίων θα καταφέρει τελικά να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής τη δυναμική που χρειάζεται για να πετύχει τον εκλογικό του στόχο. Το κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, που η ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το μέγιστο όριο των υποψηφιοτήτων, είναι τελείως διαφορετικό.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που είχε την ευθύνη της χαρτογράφησης των υποψηφιοτήτων πριν από την άδοξη σύμπραξη με το Ποτάμι, παρέδωσε στον γραμματέα του Κινήματος Μανώλη Χριστοδουλάκη μια λίστα με περίπου 100 υποψηφίους, παλιούς και νέους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Τη συνόδεψε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με ένα σημείωμα στο οποίο, με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει σε ποιες περιφέρειες και πόσες έδρες αναμένεται να κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής.
Οι υποψήφιοι της «λίστας Σκανδαλίδη» θα προστεθούν σε αυτούς που έχουν κληθεί να προτείνουν οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος μέχρι τις 24 Ιουλίου. Ο σχεδιασμός του κ. Χριστοδουλάκη προβλέπει ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης ώστε να συμπληρωθεί γρήγορα ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα, «διά παν ενδεχόμενο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.