ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η Μιράντα κατά πάντων
Διαφώνησε ανοιχτά η κυρία Μιράντα Ξαφά τόσο με τις σκέψεις της κυβέρνησης όσο και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυρίας Φώφης Γεννηματά να μην περικοπούν οι παλιές συντάξεις. Σε άρθρο της υποστήριξε ότι: «Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη μείωσης των συντάξεων. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του απλώς παίζουν πολιτικά παιχνίδια κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους. Ας μην απορούμε λοιπόν γιατί οι κεφαλαιαγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο διπλάσιο από το ιταλικό και τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο spread των κρατικών ομολόγων». Ασφαλώς τα ίδια επιχειρήματα ισχύουν και για τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.Ü Αλλά τι την ενδιαφέρει τη Μιράντα η πολιτική; Αυτή είναι… ΔΝΤ. Από εκεί συνταξιοδοτήθηκε, χωρίς περικοπές…


Τους ενώνει ο ΠΑΟΚ
Την ανάδειξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως κοινωνικού εταίρου ο ΣΕΒ δεν την είδε με καλό μάτι. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε συνάντηση με δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο φορέων παραμένουν καλές και μάλιστα τόνισε πως με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα (σκίτσο) είναι φίλοι. «Ο κ. Φέσσας είναι από τη Θεσσαλονίκη και υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ, όπως και εγώ», δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, υποστήριξε ο κ. Σαββάκης.
Η έρευνα της Glencore…
Glencore και Vitol πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ και αποκτούν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Virtual Data Room. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαντούσαν ότι η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ και εξηγούσαν πως επί του παρόντος το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018 η Glencore plc ανακοίνωσε ότι της επιδόθηκε ένταλμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.
…και η δημόσια πρόταση
Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως θα πρέπει να προσέξει και άλλο ένα σημείο του διαγωνισμού. Θα πρέπει να λάβει εξαίρεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε ο πλειοδότης να μην υποχρεωθεί να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών των ΕΛΠΕ. Η πώληση του 50,1% δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμπίπτει στη νομοθεσία περί αποκρατικοποιήσεων, αφού δεν πουλάει μόνο το Δημόσιο αλλά και ο όμιλος Λάτση. Οπως είναι γνωστό, αν ένας επενδυτής αποκτήσει πάνω από το 33% μιας εταιρείας και πριν είχε μηδενική συμμετοχή, πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά. Εξαίρεση υπάρχει όταν πωλητής είναι το Δημόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το Δημόσιο πωλεί το 20% και ο όμιλος Λάτση το 30,1%.
Προμήνυμα…
Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις Πηλαδάκη (VIVERE ENTERTAINMENT, THEROS INTERNATIONAL GAMING INC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ) στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.Ü Μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το καζίνο του Ρίο, ανάλογα προβλήματα και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού καταγράφηκαν και στα καζίνα της Κέρκυρας και της Αλεξανδρούπολης. Ηδη οι εργαζόμενοι απεργούν από την περασμένη Παρασκευή διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Το μουσείο του ΟΤΕ



Τη διάκρισή του ως τιμώμενου μουσείου για το 2018 από ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) γιόρτασε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ που ξεχωρίζει, όχι απλώς για τον πλούτο των εκθεμάτων του, αλλά και για τον μοντέρνο σχεδιασμό του. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος των επιμορφωτικών προγραμμάτων Μανώλης Τσουπάκης, η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αυθεντικά αντικείμενα και ένα αρχείο 25.000 τεκμηρίων. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως του μουσείου είναι ότι οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλες οι εποχές των τηλεπικοινωνιών και να διαπιστώσουν ζωντανά τη ραγδαία εξέλιξή τους καθώς όλα τα συστήματα λειτουργούν σαν να ήταν τότε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.