Την επιτάχυνση των υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ρυθμίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αναμένουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετά τις βελτιωτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, πως αν και από τον Αύγουστο του 2017 έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις επιχειρήσεις, και έχουν βγάλει μέχρι και τις 13 Ιουλίου κωδικούς εισαγωγής σε αυτήν 32.895, εν τούτοις στη φάση της διαπραγμάτευσης για τον διακανονισμό των χρεών με τους πιστωτές έχουν μπει μόλις 1.189. Μία αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την πλατφόρμα των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία άνοιξε τον εφετινό Φεβρουάριο. Εχουν βγάλει κωδικούς 14.494 αλλά αιτήσεις ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο έχουν καταθέσει μόλις 1.481.
Και για το 2017
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών ανέμενε την υλοποίηση των αναγγελιών που προηγήθηκαν, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα υπαγωγής και ληξιπρόθεσμων οφειλών που γεννήθηκαν… έως και το τέλος του 2017. Ετσι μέχρι τώρα αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων προχωρεί σε σταδιακή συμπλήρωση των αιτήσεων υπαγωγής στην πλατφόρμα, ενώ χιλιάδες είναι και εκείνοι που απλώς έβγαλαν κωδικούς, συμπλήρωσαν τα στοιχεία ταυτοποίησής τους και δεν προχώρησαν τις διαδικασίες.
Μία ουσιαστική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε μόλις τις τελευταίες μέρες κατόπιν κοινής απόφασης, είναι η υπαγωγή στον διακανονισμό και των ληξιπρόθεσμων χρεών του 2017. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να διορθώσουν είτε και να διαγράψουν αιτήσεις και στη συνέχεια να τις υποβάλουν εκ νέου.
Σημαντικό εμπόδιο για την προώθηση των υποθέσεων ρύθμισης των χρεών ήταν επίσης και η υποχρέωση των οφειλετών να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Η διασύνδεση των τραπεζών και των φορέων του Δημοσίου με την πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ έχει οδηγήσει στην αποσυμφόρηση της γραφειοκρατίας, καθώς πια τα αναγκαία έγγραφα εμφανίζονται αυτόματα. Οπως επίσης καταργήθηκε και μια σειρά από αυτά.
Αλλη μία κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τους ρυθμούς των διακανονισμών, και ιδίως επιχειρήσεων που χρωστούν σε περισσότερους του ενός πιστωτές, είναι και η προετοιμαζόμενη έκδοση άλλης κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων.
Μητρώο εμπειρογνωμόνων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο είναι έτοιμο να αποσταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καλεί ορκωτούς ελεγκτές και χρηματοοικονομικούς συμβούλους να εγγραφούν στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Εξωδικαστικού Μηχανισμού που τηρείται στην ΕΓΔΙΧ. Οι εμπειρογνώμονες απαιτούνται για την εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης οφειλών, την αξιολόγηση των αιτήσεων βιωσιμότητας, αλλά και για την επαλήθευση απαιτήσεων. Οπως αναφέρουν πηγές, μέχρι τώρα οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο και πολύ περιορισμένο αριθμό ειδικών, ενώ το Δημόσιο δεν αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία.
Το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών επιβεβαιώνεται επίσης και από το γεγονός ότι η ΕΓΔΙΧ δέχεται κάθε εβδομάδα περίπου 80 με 100 e-mail που ζητούν διευκρινίσεις και εξηγήσεις ως προς τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων.
Αξίζει να αναφερθεί ως προς τα απολογιστικά στοιχεία της λειτουργίας των δύο πλατφορμών ότι από τις 1.189 αιτήσεις επιχειρήσεων, οι 353 αφορούν διμερείς διαπραγματεύσεις και μέχρι τώρα 50 έχουν ολοκληρωθεί.
Οι υπόλοιπες 836 είναι εκείνες που απαιτούν πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Από αυτές οι 347 έχουν ανατεθεί σε διαμεσολαβητές και έχουν ολοκληρωθεί μόλις εννέα. Οι περαιωθείσες 59 υποθέσεις έχουν τελειώσει με διαγραφές και διακανονισμούς χρεών.
Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τις 1.481 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν διακανονιστεί συνολικά 53 υποθέσεις. Οι 42 είχαν να κάνουν με ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι 13 προς την Εφορία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ