Σε απόλυτο «ναυάγιο» έχουν οδηγήσει οι πολιτικές που στοχεύουν στην έμμεση μείωση των τιμών ηλεκτρισμού για τον τελικό καταναλωτή. Και το καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ), η οποία έκλεισε με τη μεγαβατώρα στην τιμή ρεκόρ των 48,8 ευρώ.
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δομικές αδυναμίες του συστήματος, αλλά και οι αδυναμίες εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις για θεσμικά ενεργειακά ζητήματα, είναι υπαίτιες για την πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρισμού, οι οποίες προφανώς θα περάσουν το ερχόμενο διάστημα και στον τελικό καταναλωτή, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχει επιλέξει», αναφέρει στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο ρεύματος.
Τελικά, οι τελευταίες ενέργειες των αρμοδίων αρχών (ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ) για αυστηροποίηση των ελέγχων, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν ως στόχο να τιθασεύσουν επιθετικές κινήσεις διαφόρων παικτών, καταρρέουν. Κι αυτό διότι, βάσει και των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοπρασίας, διαφαίνεται ότι, κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των τιμών παίζουν οι κανόνες της διεθνούς αγοράς ενέργειας (αυξημένες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2κλπ.).
«Όσοι έχουν το… μαχαίρι και το καρπούζι, αντί να ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα και το φως της δημοσιότητας σε κατασκευασμένους βαρβάρους, είναι προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό να τροποποιήσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, εφόσον κρίνουν ότι αυτό οδηγεί σε στρεβλώσεις και κερδοσκοπίες ή τουλάχιστον να προτείνουν κάτι καινούργιο, πιο λειτουργικό και δίκαιο για τον καταναλωτή, εφόσον βέβαια έχουν την πραγματική βούληση και την επάρκεια γι΄ αυτό», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Άλλωστε, όπως λέει και μια γνωστή ρήση «άλυτο πρόβλημα είναι εκείνο που έχει τεθεί με λάθος όρους».
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά από επτά δημοπρασίες, τα ΝΟΜΕ δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αν και θα περίμενε κανείς ότι το μερίδιο του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς, της ΔΕΗ, θα μειώνονταν σημαντικά, τελικά το ποσοστό της στη λιανική βρίσκεται στο 80,72%, ενώ οι εναλλακτικοί προμηθευτές, όλοι μαζί, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το… ψυχολογικό όριο του 20%.
Και τα επίπεδα τιμών της τελευταίας δημοπρασίας, στην οποία συμμετείχαν 14 παίκτες, δυσκολεύει, έτι περαιτέρω, τους ιδιώτες προμηθευτές να διαμορφώσουν πραγματικά ανταγωνιστικά τιμολόγια ώστε να «χτυπήσουν» το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Ειδικότερα, οι οκτώ εταιρείες αγόρασαν έναντι 48,84 ευρώ, οι τέσσερις με 48,74 ευρώ, ενώ οι δύο βγήκαν εκτός καθώς πρόσφεραν χαμηλότερη τιμή, δηλαδή 48,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα,… σπασμωδικές κινήσεις του ΛΑΓΗΕ, έβγαλαν εκτός της τελευταίας δημοπρασίας, δύο εταιρείες, για τυπικούς λόγους (δεν είχαν υποβάλλει, όλες τις απαιτούμενες ημέρες, δηλώσεις φορτίου). Όσο για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) καλεί σε ακροάσεις τέσσερις εταιρείες, με την υπόνοια ότι, ορισμένες προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες ρεύματος, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του πελατολογίου τους, με την πρόθεση να το εξάγουν σε υψηλές τιμές σε γειτονικές χώρες.
Παρότι η νομοθεσία δεν θέτει πλαφόν στις εξαγωγές της ενέργειας που αγοράζεται από τα ΝΟΜΕ, ο Ρυθμιστής θεωρεί ότι, σε ορισμένους προμηθευτές υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στη διείσδυσή τους στη λιανική αγορά και στις ποσότητες που κατευθύνουν σε ξένες αγορές, γεγονός που βάζει τροχοπέδη στο άνοιγμα της αγοράς, το οποίο είναι και ο στόχος των δημοπρασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακροάσεις των τεσσάρων εταιρειών θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.