«Είμαι έτοιμος να φτάσω στα 500», διαβεβαίωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα των εμπορικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κίνας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιβολή δασμών σε όλες ανεξαιρέτως τις κινεζικές εισαγωγές.
Η αξία του συνόλου των ετήσιων εισαγωγών προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ φθάνει τα 500 δισ. δολάρια. Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν ενώ ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του προέδρου, να αυξήσει στα 200 δισ. δολ. τους δασμούς των ΗΠΑ στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο, καθώς η δημόσια διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη λίστα με τα περίπου 6.000 προϊόντα που θα δασμολογήσει η Ουάσιγκτον θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου. ΗΠΑ και Κίνα έχουν ήδη επιβάλει από τις 6 Ιουλίου εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. –η Κίνα δίκην αντιποίνων στα αμερικανικά μέτρα.
Η μετάδοση της τηλεοπτικής απειλής περί δασμολόγησης του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ επηρέασε την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το BBC ανέφερε ότι ο γενικός δείκτης FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,2% χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει την Πέμπτη.