Μετά από χρόνια λιτότητας, η λήξη του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο θα σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου που η Ελλάδα χρεοκόπησε, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της ξεπέρασαν το 40% και η χώρα κινδύνευσε να εκδιωχθεί από το ευρώ, αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του με τίτλο: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων».
«Ο ήλιος λάμπει πάνω από την Ελλάδα. Είναι σε μία ριζικά διαφορετική θέση και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη χώρα», δήλωσε ο Νικ Γκάρτσαιντ, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της J.P. Morgan Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 1,7 τρισ. δολάρια.
Σημαντικό ορόσημο θα ήταν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας. Καθώς το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν είναι σε κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade), έχει πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα. Η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, το waiver (η κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση) της Ελλάδας θα ανακληθεί. Για να ενταχθεί στο QE, η Ελλάδα θα έπρεπε να περάσει μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από την ΕΚΤ και αυτό είναι απίθανο να συμβεί, έως ότου η χώρα θα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο με τους πιστωτές στο Eurogroup για να λειανθεί το προφίλ του χρέους της, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays, Φρανσουά Καμπό . O ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει περίπου 3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, έως ότου φθάσει στο όριο που έχει για αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η βελτίωση της εικόνας συνέβαλε ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αποδώσουν πάνω από 40% σε δολάρια το περασμένο έτος και να έχουν ισχυρές επιδόσεις και το 2018. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης φέτος στο 1,05%, πολύ κάτω από τις αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Αναλυτές ομολόγων αναγνωρίζουν ότι μία νέα έκδοση ελληνικών 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να έχει απόδοση κοντά στο 4%. Αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί ελκυστική, δεδομένου ότι θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, και αρκετά μεγαλύτερη από την απόδοση του 2,5% των ιταλικών ομολόγων.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης
Ο Μαρκ Ντάουντινγκ, υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη BlueBay Asset Management, αναμένει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τελικά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου το κόστος δανεισμού τους σε 10ετή ορίζοντας μειώθηκε κατά 280 και 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, στο το 2014, όταν βγήκαν από τα προγράμματά τους.