«Λοιπόν, είναι πολύ απλό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς επάνω του. Θέλεις να κινηθείς μπροστά; Πιάνεις το τιμόνι και ρίχνεις το βάρος σου μπροστά. Θέλεις να σταματήσεις ή να μειώσεις την ταχύτητα; Επαναφέρεις το σώμα σου στην αρχική σου θέση». Είναι 12 το μεσημέρι και βρισκόμαστε έξω από το γραφείο της Αthens Segway Tours, στην οδό Αισχίνου 9 στην Πλάκα. Ο Κώστας Χαμηλοθώρης, ένας εκ των ιδιοκτητών του γραφείου, εκπαιδεύει την 27χρονη Μελανί από τη Γαλλία επάνω στο Segway. Ετσι ονομάζονται αυτά τα δίτροχα οχήματα με τα οποία συναντάμε όλο και περισσότερους τουρίστες να σουλατσάρουν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή να κατηφορίζουν απτόητοι την οδό Αδριανού.
Η Μελανί, πάντως, διστάζει. «Μα, δεν έχω δίπλωμα οδήγησης. Δεν ξέρω καν ποδήλατο. Θα τα καταφέρω;» αναρωτιέται. Ο σύζυγός της, Κριστόφ, δίπλα της, χαμογελά. «Πετάμε το βράδυ για Σαντορίνη» εξηγεί. «Εχουμε μόλις πέντε ώρες για να ανακαλύψουμε την Αθήνα. Σκέφτηκα λοιπόν από τη Γαλλία να κλείσω μία ξενάγηση με Segway, ώστε να προλάβουμε να δούμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε. Στο Παρίσι το Segway είναι πολύ διαδεδομένο, το βλέπεις παντού. Είναι ένας γρήγορος τρόπος να ανακαλύψεις μια πόλη χωρίς να βγάλουν φουσκάλες τα πόδια σου» μας λέει γελώντας.
Επειτα από μία σύντομη εκπαίδευση 10 λεπτών, η Μέλανι θα αποδειχθεί άριστη οδηγός. «Αναμενόμενο» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Χαμηλοθώρης. «Στα οκτώ χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, μόνο τρεις άνθρωποι δεν κατάφεραν να το οδηγήσουν. Το Segway δεν είναι ούτε ποδήλατο ούτε πατίνι. Είναι ένα οικολογικό «όχημα πεζού» που κινείται με μπαταρίες και φτάνει ταχύτητες 20 χλμ. την ώρα. Ουσιαστικά γίνεται προέκταση των ποδιών σου. Η λειτουργία του βασίζεται σε πέντε γυροσκόπια που ελέγχουν την ισορροπία σου 100 φορές το δευτερόλεπτο και αντιδρούν αυτόματα στις κινήσεις του σώματός σου» αναφέρει.
Ο ίδιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για τα Segway στην Αθήνα, το 2010, και έκτοτε το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλα γραφεία. «Ανακάλυψα το Segway το 2005 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στη Νότια Αφρική και σκέφτηκα ότι θα πρέπει να το φέρω και στην Αθήνα. Δεν ήταν εύκολο. Αρχικά γιατί το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Δεύτερον, έπρεπε να πείσω τον κόσμο του τουρισμού στην Ελλάδα να τα εμπιστευτεί. Θυμάμαι όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, με κοίταζαν σαν εξωγήινο».
Οπως εξηγεί, το μεγάλο βήμα βήμα έγινε στην καρδιά της κρίσης. «Οι πρώτες χρονιές ήταν πραγματικά δύσκολες. Με τα συνεχή επεισόδια, η Αθήνα έμοιαζε εμπόλεμη ζώνη στα μάτια των τουριστών. Από το 2013 και μετά, όμως, το κλίμα άλλαξε. Εν τω μεταξύ, και οι άνθρωποι του τουρισμού είδαν το Segway να κυριαρχεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο».
Made in USA
Μαζί μας βολτάρει και ο 40χρονος Εϊμπραμ από την Ουάσιγκτον μαζί με τον 5χρονο γιο του Αλαν και τον 8χρονο γιο του Τζούλιεν. Οπως αναφέρει, ο ίδιος είδε τυχαία περπατώντας στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου τα Segway να κινούνται και αποφάσισε να κάνει και αυτός μια βόλτα με τα παιδιά του. Δεν είναι πρωτάρης. Εχει επιδοθεί σε παρόμοιους «περιπάτους» πολλές φορές στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Πρόκειται για αμερικανική εφεύρεση, άλλωστε» μας λέει με υπερηφάνεια. Πράγματι, το Segway «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ και είναι παιδί του μηχανικού Ντιν Κέιμεν. Τον Δεκέμβριο του 2001 παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Good Morning America» προκαλώντας αίσθηση, ενώ το 2002 τα πρώτα «οχήματα» άρχισαν να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες.
Η ώρα έχει πάει 12.30 και η ξενάγησή μας είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ενώ στην παρέα έχουν προστεθεί δύο Αυστραλοί, καθώς και ένα γκρουπ επιχειρηματιών από τη Μέση Ανατολή. Ξεκινάμε διασχίζοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με την ευγενική οδηγό μας Βασιλική Λαγού να προπορεύεται και να μας ζητεί να κρατάμε πάντα μία γραμμή και ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ μας. Πρώτη στάση μας είναι το Ηρώδειο. H Βασιλική, που έχει σπουδάσει αρχαιολογία, μας μιλάει για τη ιστορία του θεάτρου.
Πλάκα ή Μονμάρτρη;
Η πορεία μας σταματά στον λόφο του Αρείου Πάγου και ύστερα θα κατευθυνθούμε στην οδό Αποστόλου Παύλου για να φτάσουμε στην Πνύκα για ακόμη μία στάση. Καθώς διασχίζουμε τον δρόμο, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που μας κοιτούν με απορία. Δύο νεαροί, μάλιστα, μας σταματούν και μας ρωτούν με ποιον τρόπο μπορούν να νοικιάσουν και αυτοί ένα Segway. Οπως εξηγεί γελώντας ο Κώστας Χαμηλοθώρης, «σίγουρα είναι πολλοί οι Ελληνες που θέλουν να το δοκιμάσουν. Ως γραφείο, όμως, κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο της οργανωμένης βόλτας. Δεν θέλουμε να νοικιάζουμε Segway σε κάποιον χωρίς να είμαστε παρόντες. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος μόνος του να ξεπεράσει τα όρια ταχύτητας, να χτυπήσει ο ίδιος ή να χτυπήσει κάποιον πεζό. Βέβαια, διοργανώνουμε περιηγήσεις και για Ελληνες».
Η βόλτα μας συνεχίζεται. Ο μικρός Τζούλιεν βομβαρδίζει τη Βασιλική με ερωτήσεις, όπως «πού ήταν το σπίτι του Ηρακλή;». Εκείνη, πάντα χαμογελαστή, του εξηγεί τα πάντα. Περνάμε από τον Κεραμεικό, συνεχίζουμε με την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά και μπαίνουμε στο Μοναστηράκι, για να επιστρέψουμε μέσω Πλάκας ξανά στο γραφείο. Η βόλτα μας κράτησε 2 ώρες και κόστισε 59 ευρώ. Οι πιο γενναίοι θα συνεχίσουν στο πιο μοντέρνο κομμάτι της πόλης, σε μια δεύτερη ξενάγηση που προσφέρει το γραφείο και επάνω στο Segway θα ανακαλύψουν το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο, το Προεδρικό Μέγαρο, θα βγάλουν φωτογραφίες στην Πύλη του Αδριανού και θα θαυμάσουν τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Την ίδια στιγμή, στο γραφείο του Αthens Segway Tours τα τηλέφωνα χτυπούν και ένα γκρουπ Αμερικανών που κάνει κρουαζιέρα και έχει μόλις πέντε ώρες στη διάθεσή του για να εξερευνήσει την Αθήνα εκπαιδεύεται προτού ξεκινήσει τον «γύρο της Ακρόπολης».
Τελικώς, η Γαλλίδα Μέλανι φαίνεται να απόλαυσε πολύ τη βόλτα της. «Ηταν καταπληκτικά» μας λέει. «Και η Πλάκα μοιάζει τόσο με τη Μονμάρτρη!».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ