Οι πληροφοριοδότες της ΕΛ.ΑΣ. και ο οργανωμένος κρυφός πόλεμος

Εξασέλιδη συμβολαιογραφική πράξη για την… εξιχνίαση της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο είχε συνταχθεί από ιδιώτες, προκειμένου να εισπράξουν αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξασέλιδη συμβολαιογραφική πράξη για την… εξιχνίαση της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο είχε συνταχθεί από ιδιώτες, προκειμένου να εισπράξουν αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ.
Στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για τις επαφές τους με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με τους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι μιλούν για την απόρριψη των όπλων της φονικής ενέργειας σε λίμνη στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως και για άλλα στοιχεία για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και των ένοπλων αντιεξουσιαστών στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακό όμως στην ιστορία της διαλεύκανσης αυτής της επίθεσης –όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη συμβολαιογραφική πράξη –είναι ότι ερίζουν τρεις ομάδες πληροφοριοδοτών οι οποίες και έχουν πολιορκήσει τις Αρχές Ασφαλείας. Ο «συνωστισμός» αυτός οδήγησε ορισμένους να καταφύγουν σε συμβολαιογράφους ώστε να κατοχυρώσουν τα «πνευματικά δικαιώματά τους» και τη «συμβολή» τους στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Εξασφαλίζοντας το «copyright»

Μια νέα εντυπωσιακή πτυχή του παρασκηνίου των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., σε θέματα κυρίως του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» και της μάχης των πληροφοριοδοτών και των μυστικών κονδυλίων ή των μεγάλων αμοιβών που τα συνοδεύουν, αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».
Καθότι στις πολύμηνες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπως και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρεισφρέει σειρά σκοπιμοτήτων, ενώ υπάρχει και ένας «κρυφός πόλεμος» για την εκταμίευση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον σε 15 περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία υπήρξαν περίεργα «παιχνίδια πληροφοριοδοτών» γύρω από θέματα κυρίως ενόπλων οργανώσεων. Με κορυφαίο δείγμα αυτό που αποκαλύπτεται τώρα, ότι ορισμένοι διεκδικητές των χρημάτων για τη σύλληψη των ενόπλων καταφεύγουν σε συμβολαιογράφους για να εξασφαλίσουν το «copyright» των συλλήψεων και να μην αμφισβητηθούν από τους αντιπάλους τους σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα για τις «προσοδοφόρες πληροφορίες».
Η συγκεκριμένη συμβολαιογραφική πράξη, όπως διαπιστώνεται τώρα, συντάχθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2014 από ιδιώτη σχετικά με τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις», η οποία δεν επανεμφανίστηκε. Οπως είχε αναφερθεί τότε, «η ΕΛ.ΑΣ. στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής ερευνούσε τον ρόλο ενός 31χρονου ποινικού που είχε συλληφθεί για βομβιστική επίθεση στις 29 Μαρτίου 2012 στο ΑΤ Κορυδαλλού· στο ίδιο Τμήμα όπου το 2009 είχε εκδηλωθεί η επίθεση της «Σέχτας Επαναστατών»». Τότε είχε μνημονευθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες είχαν προκύψει από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κ.λπ. Ομως τώρα διαπιστώνεται ότι γύρω από αυτή τη φονική υπόθεση υπήρχε… χορός πληροφοριοδοτών και παρασκηνιακές ενέργειες.

333.333 ευρώ στον καθένα

Στη συμβολαιογραφική πράξη, που τέθηκε υπ’ όψιν της εφημερίδας, ο μεθοδικός πληροφοριοδότης αναφέρεται σε σειρά συναντήσεων (παρέχει σχετικά στοιχεία) που είχε στις 15 και στις 18 Νοεμβρίου 2013 με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου τους μετέφερε πληροφορίες που είχε αντλήσει από νεαρό κατηγορούμενο για ληστείες ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού. Στο έγγραφο φαίνεται ότι «αυτός ήταν που ενημέρωσε αναλυτικά για τον ρόλο του 31χρονου ποινικού και δύο συνεργατών του στην επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής». Στο έγγραφο σημειώνεται πως σε ένα από τα σπίτια των υπόπτων, στη Δραπετσώνα, βρισκόταν η μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο. Και ότι αμέσως μετά τους δύο φόνους άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλη μοτοσικλέτα. Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για τις επαφές του 31χρονου με αντιεξουσιαστες στον Κορυδαλλό, για τον ρόλο μεγαλοποινικών και για το γεγονός ότι τα όπλα της επίθεσης ρίχθηκαν σε μια μικρή λίμνη στον Ασπρόπυργο, αλλά «δίπλα από τα καραβάκια στον Σκαραμαγκά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Επίσης, στη συμβολαιογραφική πράξη κατοχύρωσης του πληροφοριοδότη αναφέρεται σειρά περιστατικών με διακίνηση όπλων και άλλες ενέργειες μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Με το συμπλήρωμα ότι πρόκειται για ασφαλείς πληροφορίες και με σειρά υποδείξεων προς τους αστυνομικούς για τον τρόπο επιβεβαίωσής τους.

Συνεννοήσεις για την εκταμίευση

Ωστόσο εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην ίδια συμβολαιογραφική πράξη περιέχονται και οι συνεννοήσεις για την εκταμίευση των χρημάτων για την αμοιβή του πληροφοριοδότη. Εκεί φέρεται να υπάρχουν διαβεβαιώσεις από ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ότι «θα λάβει το συγκεκριμένο ποσό γιατί οι πληροφορίες για την εμπλοκή του 31χρονου ποινικού έχουν επιβεβαιωθεί». Ομως στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις υπήρξε η εκμυστήρευση «ότι υπάρχουν κι άλλοι δύο πληροφοριοδότες που υποδεικνύουν το ίδιο πρόσωπο ως δράστη και έτσι θα δοθεί το 33% στον καθένα, που αντιστοιχεί σε ποσό 333.333 ευρώ». Καθότι έτσι υποδεικνύει η λογιστική των πληροφοριών…

«Παιχνίδι» ενημέρωσης και εξαπάτησης

Ωστόσο το «παιχνίδι των πληροφοριών» γύρω από τον θάνατο των δύο μελών της Χρυσής Αυγής σταμάτησε όταν τον Μάιο του 2014 δολοφονήθηκε στον Κορυδαλλό ο 31χρονος βασικός ύποπτος, για τον οποίο είχαν συνταχθεί και οι… συμβολαιογραφικές πράξεις. Χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να ανακαλύψει αποδεικτικά στοιχεία, ως τον θάνατό του, για τη συμμετοχή του στο συμβάν του Νέου Ηρακλείου πριν από πέντε χρόνια. Νεότερες ενδείξεις μάλιστα «κλονίζουν» αυτό το σενάριο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αναδειχθεί και άλλες ιδιότυπες υποθέσεις πληροφοριοδοτών, χωρίς όμως να έχουν εμφανιστεί συμβολαιογραφικές πράξεις κατοχύρωσής τους. Ενδεικτική είναι η περίεργη ιστορία της ανεύρεσης – την 1η Φεβρουαρίου 2014 – ενός παλιού ΙΧ, μάρκας Opel Astra, σε δρόμο στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν γεμάτο με όπλα. Η εύρεσή του αποδόθηκε σε «πληροφορία» που είχε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ένας ιδιώτης ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι το 2012 είχε στείλει ανθοδέσμη-βόμβα σε επιχειρηματία. Με πολλούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για «σκηνοθετημένο περιστατικό». Ακόμα ιδιότυπη ήταν η περίπτωση κρίσιμου πληροφοριοδότη της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος επί μήνες είχε παρασύρει τις αρχές ασφαλείας μιλώντας για μυστική συνάντηση των – ασύλληπτων τότε – Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη, που σχεδίαζαν κοινές επιθέσεις. Επιπλέον πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και αγωγή προς το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρηματία, από περιοχή της Νότιας Ελλάδας, που ζητεί αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για πληροφορίες που είχε δώσει για διάφορες υποθέσεις (ανάμεσα σε αυτές και για παράδοση όπλων στον «Επαναστατικό Αγώνα»), χωρίς να λάβει αμοιβές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.